Kiuaskivien vaihto ja ladonta puukiukaaseen

Tätä ohjetta seuraamalla vaihdat puukiukaan kiuaskivet nopeasti, turvallisesti ja ammattimaisesti. Toimi näin: hanki uudet kivet, tyhjennä ja siivoa kiuas, huuhdo kivet, lado kivet oikein ja nauti löylyistä! Alla yksityiskohtaiset ohjeet.

Työn kesto: 15-45 min (tavallisille kiukaille, riippuu kivimäärästä)

Vaikeusaste: Helppo

Vaihdatko kiviä sähkökiukaaseen? Katso erillinen sähkökiukaan kiviohje!

Lue myös:

Milloin puukiukaan kiuaskivet pitää vaihtaa?

Kiuaskivet rapautuvat ajan mukana. Mitä useammin kiuasta lämmitetään ja löylyä heitetään, sitä enemmän kivet vaurioituvat. Tämän merkkinä saunan lattialle kiukaan edustalle ja alle kertyy kivimurskaa ja pölyä. Kiukaan pinnalla kivet muuttuvat vaalean harmaiksi tai värjäytyvät löylyveden mineraalipitoisuuden mukaan esimerkiksi ruosteen ruskeiksi.

180109-kivienvaihto-vanha-oliviini-diabaasi
Vasemmalla: tuore kiuaskivi Oikealla: pitkään käytössä ollut kivi on selvästi vaaleampi ja pyöristynyt reunoiltaan

Puukiukaiden kohdalla pitää muistaa, että puukiukaalla voidaan tarkoittaa ainakin kahta erilaista kiuastyyppiä: tavallista, jatkuvalämmitteistä puukiuasta tai kertalämmitteistä kiuasta. Tämä ohje käsittelee ensisijaisesti tavallisen kiukaan hoitoa. Kertalämmitteisistä kiukaista lopussa lyhyesti lisää.

Vanhentuneet kivet tunnistaa ulkonäön lisäksi myös siitä, että ne lohkeilevat helposti yhteen lyötäessä ja kuulostavat pehmeiltä, eivät napakoille kuin petankikuulat. Puukiukaassa kivet ikääntyvät melko tasaisesti. Hyväkuntoisia vanhoja kiviä ei ole välttämätöntä vaihtaa, mutta mikäli käytät kilohinnaltaan edullisia kiviä, ei ole mitään järkeä käyttää aikaa kivien valikointiin tai testailuun.

Kivet kannattaa kotikäytössä tarkistaa vähintään kerran vuodessa latomalla kivet uudestaan (katso ohje alempaa). Tällöin myös pinnan alla olevien kivien kunto paljastuu ja kiukaan rakenteiden väliin juuttunet kivet voi irrottaa ennen kuin kiuas vaurioituu. Samoin kiukaan mahdolliset vauriot havaitaan. Jos kiukaassa on selvästi ikääntyneitä kiviä, kannattaa ne kaikki vaihtaa.

Jos et vaihda tai lado kiuaskiviä, saunan lämpiäminen hidastuu, puunkulutus lisääntyy ja löylyt hiipuvat.

Kivien vaihdon aluksi hanki ensin uudet kivet.

Kuinka paljon kiuaskiviä tarvitaan?

Selvitä kiukaan käyttöohjeesta, tai sen puuttuessa kiukaan kuvan tai mallin perusteella netistä kuinka paljon kiviä kiukaaseen mahtuu. Kivimäärä ilmoitetaan kiloina ja se on ohjeellinen. Määrät vaihtelevat välillä 30-300 kg.

180213-kiuaskivia-kivikori-8309
Vanhat kivet 90 litran saavissa. Älä lastaa täyteen…

Jos tietoa ei löydy, kannattaa aloitta työ vapaapäivänä aamulla varaamalla pari isoa ämpäriä ja purkamalla kiviä pois kiukaasta. Kun selviää suunnilleen paljonko kivet painavat, voi lähteä rautakauppaan ostamaa vastaavan määrän uusia kiviä. Yksi 10 litran ämpärillinen kiviä painaa n. 15 kg.

160505-Kiuaskivilaatikot-KotkanKRaudasta
Parhaat Löylyt kivet on pakattu 20 kg laatikoihin, kuten Harvian, Helon ja Kodankin kivet

Kiuaskiviä myydään yleensä 20-25 kg pakkauksissa. Yksittäisten kivien koot vaihtelevat ns. luonnonkivissä (kuten oliviini-diabaasi) aika paljon. Jos kiukaaseesi suositellaan 20/40/80/… kg kivimäärää, suosittelen ostamaan yhden laatikon ylimääräistä. Näin voit täyttää kiukaan varmasti oikean kokoisilla kivillä. Kivet tulevat kyllä käytetyiksi aikanaan, kun vaihdat kiviä seuraavan kerran. Niitä voi säilyttää hyvin vaikka kylmässä ulkovarastossa (ainoastaan pahvilaatikko voi kärsiä).

Millaiset kivet puukiukaaseen?

Puukiukaissa käytetään yleensä kivikokoa 10-15 cm. Isoissa puukiukaissa voi käyttää myös yli 15 cm kokoisia kiviä. Käyttöohjeissa mainitaan yleensä myös minkä kokoisia kiviä on tarkoitus käyttää. Isommat kivet kestävät lämpövaihteluita pidempään .

Jos ostit vahingossa 5-10 cm kokoisia kiviä, voit huolettaa käyttää myös näitä. Niitä voi sijoittaa myös valikoidusta kiukaan ylimpiin kivikerroksiin.

170831-tykkimaen-sauna-kerkes+oliviinikivet
Tykkimäen sekoitus pyöreitä Kerkes- ja oliviinikiviä.

Puukiukaaseen soveltuvia kivilaatuja on markkinoilla jonkin verran. Luonnonkivistä perustuote on oliviini-diabaasi, harvinaisempi edullinen kivi on vulkaniitti. Hieman kalliimpia peridotiitti ja oliviini. Hinnat vaihtelevat alkaen 50 sentistä kilo. Kalleimpia ovat erikoisvalmisteiset keraamiset, lämpökäsitellyt sekä vulkaaniset kivet. Myös vuolukivi ja valkoiset kiuaskivet ovat kalliimpia, tosin molemmat soveltuvat vain pintakiviksi (koristekiviksi) kiukaan pinnalla käytettäviksi.

1. vaihe: Tyhjennä ja siivoa kiuas

Käytä suojakäsineitä touhutessasi kiukaan kimpussa,. Puukiukaissa on usein teräviä pellinkulmia, ja lohkeilleet kivet voivat olla teräviä. Varmista myös, että kiuas on edellisen saunomisen jäljiltä jo jäähtynyt.

Tyhjennä vanhat kivet ämpäreihin, kottikärryihin tai muuhun painoa kestävään kuljetuslaatikkoon. Käytä otsalamppua tai taskulamppua ja käy läpi kiuas huolella poistaaksesi vanhoista kivistä lohkeilleet palaset. Vasaraa voi joutua joskus käyttämään, kun kivi on kiukaan ollessa kuumana kiilautunut johonkin koloon ja jumahtanut siihen kiukaan jäähdyttyä ja kutistuttua.

180109-kivienvaihto-otsalamppu-hanskat
Työvälineet kiukaan huoltoon: käsineet ja otsalamppu

Kiuasta ei tarvitse imuroida, mutta kivipöly kannatta poistaa harjaamalla tai miten parhaiten onnistuu, vaikka huuhtelemalla vedellä. Muuten se on ennemmin tai myöhemmin lattialla.

180213-kiuaskivi-vasara-184346
Pahimmassa tapauksessa vanhat kivet ovat juuttuneet tai ruostuneet kiinni kiukaaseen ja kivet on irroitettava voimalla.

Tässä vaiheessa kannattaa myös tarkastaa hormiliitäntä ja hormiputket kivitilassa mahdollisten vaurioiden varalta. Lattia kannattaa puhdistaa kiukaan alta, kun kivet on poistettu tai vasta uusien asentamisen jälkeen.

180222-kivien-vaihto-nuohousluukut-9599
Nuohousluukut ovat jatkuvalämmitteisissä kiukaissa useimmiten kivitilan sisällä piilossa kuten tässä Kastorin kiukaassa. Joissakin malleissa niihin pääsee käsiksi myös ulkopuolelta. Sisään kannattaa tässä vaiheessa kurkata.

Kiukaan savukanavat kannattaa puhdistaa, mikäli nuohouksesta on kulunut aikaa. Kanavien pohjalle kertynyt noki tai tuhka heikentää kiukaan hyötysuhdetta.

180222-kivien-vaihto-hormikanavan-nuohous-9602
Puhdistin pikkukiuasta isolla pulloharjalla, joka tiputtaa noet takaisin tulipesään.

Mitä teen vanhoille kiuaskiville?

Kiuaskivet eivät ole ongelmajätettä. Niillä voi koristella kukkapenkkiä tai tien piennarta. Pienissä erissä ne voi hävittää myös jätteen mukana, mutta suosittelen palauttamaan ne luontoon.

2. vaihe: Huuhtele uudet kivet

Kiuaskivet on ennen pakkaamista useampaan kertaan pesty, joten niitä ei ole välttämätöntä pestä. Kivistä tulee käytön aikana jatkuvasti irtoamaan joka tapauksessa pölyä.

Toisaalta kivet hankautuvat toisiinsa kuljetuksen aikana ja niiden pintaan jää pölyä. Tämä irtoaa yksinkertaisesti huljauttamalla kiveä vedessä. Pesuaine ja harja ovat liioittelua.

180222-kivien-vaihto-kosteat-9562
Huuhdellut kivet valmiina käyttöön

Älä jätä keraamisia kiviä kuitenkaan pitkäksi aikaa veteen, ne imevät kosteutta itseensä.

Huuhtelun jälkeen itse lajittelen kivet eri kokoisiin läjiin. 5-10 tai 10-15 cm kivien joukossa on yleensä saunologin silmällä arvioiden ainakin kolmea eri kokoa kiviä.

180213-kiuaskivia-kivikorit-7576
Olen itse huuhdellut ja lajitellut 10-15cm kokoiset kivet etukäteen. Kuvassa n. 100 kg

3. vaihe: Kiuaskivien ladonta puukiukaaseen

Kiuaskivien vaihdon tai tarkastuksen lopuksi kivet asetellaan takaisin kiukaaseen. Tässäkin työvaiheessa kannattaa käyttää otsalamppua ja käsineitä.

Jos kiukaassa on erikoisrakenteita tai lisälaitteita, kuten vesisäiliö (Veto tai Helo) tai Kastee-järjestelmä, katso valmistajan ohjeet miten ne asennetaan ja miten ne vaikuttavat ladontaan.

Ladonnassa on kaksi sääntöä:

  • Isoimmat kivet pohjalle ja hormiputken päälle
  • Pitkulaiset kivet pystyyn

Lohkotut luonnonkivet ovat yleensä pitkulaisia. Kiuaskivien kokomerkintä (5-10, 10-15, 15+ cm) viittaa enemmänkin kiviseulan silmäkokoon kuin kivien pituuteen.

180222-kivien-vaihto-kivet-pystyyn-9603
Kiuaskivet on paras sijoittaa pystyyn, niin kivet sekä sauna lämpenevät tehokkaimmin.

Pitkulaiset kivet sijoitetaan mieluiten pystyyn. Tällä tavalla kivien väliin jää mahdollisimman paljon pystysuuntaista ilmatilaa, jossa vastusten kuumentava ilma nousee esteettä ylöspäin. Tällaisella ladonnalla kiuas ja sauna lämpenevät nopeimmiten. Jos laitat pitkulaiset kivet lappeelleen, läpivirtaus väistämättä heikkenee.

Latominen jatkuu näillä ohjeilla, kunnes kiukaan pintataso on saavutettu. Älä tee suurta kekoa pinnan yläpuolelle, sillä mitä kauemmas hormiputkistosta mennään sitä heikommin kivet lämpenevät.

Kivikori_181_m
Narvin kivikori hormiliitännän ympärille mahdollistaa kivitilan kasvattamisen niin, että kivet saadaan vielä lämmitettyä ja hukkatehoa otettua talteen.

Siivoa lopuksi sotkut pois saunasta.

4. vaihe: Valmista!

Tässä vaiheessa on jo yleensä kiire testaamaan millaiset löylyt uusista kivistä saa. Luonnonkivistä irtoaa kuitenkin ensimmäisillä lämmityksillä aikamoinen käry, tutkimusten mukaan jopa haitallisia aineita, jos niitä on sattunut kiveen osumaan. Suosittelen, että lämmität kiukaan etukäteen, niin että voit heittää parit löylyt ja tuulettaa saunan ennen kuin siellä varsinaisesti saunotaan, niin ei tarvitse miettiä miten terveellisiä käryt ovat.

Ei muuta kuin nauttimaan löylyistä uusien kivien kanssa!

Tulet todennäköisesti huomaamaan saunan lämpiävän aiempaa nopeammin. Jos vaihdoit kivilaatua saattavat myös löylyt olla erilaiset.

Kertalämmitteisen puukiukaan kivien vaihto

Kertalämmitteiset kiukaat, kuten Aito-kiukaat ja savukiukaat ovat kiuaskiville varsinainen testipenkki. Kertalämmitteisessä kiukaassa kiviä lämmitetään merkittävästi jatkuvalämmitteistä kiuasta korkeampaan lämpötilaan ja ne saattavat olla suorassa kontaktissa liekkeihin.

Kertalämmitteisiin kiukaisiin suositellaan aina pohjalle suurempia kiviä ottamaan vastaan kuumimmat palokaasut. Pyöristetyt kivet ovat myös suositeltavia, jolloin kiukaaseen jää vähiten palojäämiä, erityisesti verrattuna laakeisiin kiviin vaaka-asennossa (ladonta, joka ei muutoinkaan ole koskaan suositeltava).

Kivilaaduista keraamisia Kerkes-kiviä sekä oliviinikiviä myydään esimerkiksi Aito-kiukaan mukana, mutta toisaalta myös oliviini-diabaasia sekä vulkaniittiakin on käytetty kertalämmitteisissä kiukaissa. Huomaa siis ettei oliviini ole lainkaan sama tuote kuin oliviini-diabaasi. Kerkes-kivillä kiuas lämpiää nopeiten pelkästään siitä syystä, etteivät kivet varastoi aivan yhtä paljoa lämpöä kuin luonnonkivet.

Aito-kiuas ja Kerkes-kivien ladonta sekä kiukaan massaus. Video: Kerkes Oy / Teppo Hurme

Suomen Saunaseura taas käyttää kertalämmitteisissä saunoissa ainoastaan peridotiittia, monta kymmentä kiloa painavina kimpaleina. Alla olevasta kuvasta näkee, mitä pienille oliviini-diabaaseille on käynyt Kuusijärven saunan kiukaan lämmössä:

Pekka_Paasonen_Kerkesit hiekassa
Kerkesit ja oliviini-diabaasit savukiukaassa kahdestaan. Kerkesit ovat pyöreitä palloja, diabaasit pieniä murusia. Kuva: Pekka Paasonen

Lue myös nämä artikkelit kiuaskivistä

Lue myös:

Sinua saattaisi kiinnostaa

8 Kommenttia

  1. Onkohan ketään kenelle voisi laittaa viestiä kuvien kera, olisi kysymys harvian kiukaan kivien ladonnasta. En ole aivan satavarma kiukaan kivitilasta että mihin niitä kiviä kuuluu laittaa ja minne, eikä käyttöohjeista selvinnyt kyllä mitään.

  2. Harvia pro 20. Laitetaanko kiviä ”ujuttaen” pohjalle vai pelkästään siihen mihin kivet helposti saa kun muoto mallia V ja v-kärki auki…? Tuntuu että mahdotonta saada lähellekään 40 kg kiviä mahtumaan ilman kekoa. Haittaako keko? Varsinkin piipun vieressä keko antaa terävimmät löylyt.

    1. Kiviä ei kannata ahtaa kiukaaseen väkisin, ne elävät myöhemmin ja saattavat jumahtaa pahasti jos olet valmiiksi pistänyt ne tiukkaan. Jos pinnalle ilmestyy myöhemmin vajoamaa niin lisää kiviä.

      Eipä se keko haittaa, jos se on esim hormin lähelläsi niin että kivet vielä kunnolla lämpenevät.

  3. Hei, hyvät ohjeet, kiitos kovasti. Yksi kysymys: kyseessä 60 kg jatkuvalämmitteinen puukiuas, onko järkeä laittaa pohjalle ensin keraamikerros, sitten isompaa kiveä ja päälle pientä kiveä? (kokonaan keraameja en halua, joten kyse vain ‘pohjakiveyksen kestävyydestä/lämmönjohtavuudesta)

  4. Hyvä että näitä kivienvaihto ohjeita löytyy. olisi kuitenkin käytettävä kiukaista oikeita nimityksiä. En ole vielä tähänpäivään mennessä nähnyt puukiuasta. Olen lämmittänyt tuhansia kertoja puulämmitteisiä kiukaita. Löylykivien ladonnassa on oleellista että ne ladotaan ilmavasti. Yhdessä kuvassa oli Tiilerin keraamisia pötköjä, niitä en suosittele viemään edes kiukaan lähellekkään. Kertalämmitteisiin kiukaisiin en suosittele lohkokiviä, vaan aina Kerkeksin keraamisia kiviä tai ja Sauna-Euroxin pyöristettyjä oliviini diabaasia.
    Yli kuudenkymmenen vuoden kokemus kiukaiden lämmittämisessä.

    1. Hei Pentti, kiitos hyvistä tarkennuksista ja kokemusten jakamisesta.

      Toivottavasti huomasit, että yritin selventää ”puukiuas” määritelmää. Saunologia on suunnattu kuitenkin kaikille suomalaisille, joten pyrin parhaani mukaan puhumaan niin että mahdollisimman moni ymmärtää – ja ehkä sivistyy siinä samalla.

      1. Otsikon mukaan juttu puukiukaasta, ladontaohjeessa puhutaan vastusten kuumentavasta ilmasta ??
        “Pitkulaiset kivet sijoitetaan mieluiten pystyyn. Tällä tavalla kivien väliin jää mahdollisimman paljon pystysuuntaista ilmatilaa, jossa vastusten kuumentava ilma nousee esteettä ylöspäin”

        Kiitos kuitenkin jutusta !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *