Kirjoittaessani äskettäin savusaunoista, jouduin arvioimaan kriittisesti savusaunojen paloturvallisuutta. Mieleeni oli jäänyt tilasto ja korkea suhdeluku savusaunapaloista, jota en kuitenkaan kyennyt myöhemmin löytämään.
Tiedustelin saunojen palotilastoja asioita tilastoivalta Pelastusopistolta. Sain vastineeksi tuoreet luvut viime vuosien saunapaloista, mutta savusaunat jäivät edelleen mysteeriksi. Pelastusopiston suunnittelija Johannes Ketola löysi nopeasti 24 savusaunapaloa edelliseltä viideltä vuodelta, joiden aikana saunasta syttyneitä paloja yli 1000.
Savusaunojen osuus Suomen saunoista ei varmasti ole 2,4%:ia, eli savusaunojen riski on koholla. Toisaalta savusaunojen paloissa ei ole kuollut kukaan ja ne ovat todella marginaalinen osa kaikkia roihuja.
Vuonna 2016 paloi 151 saunaa. Saunojen palot ovat viime vuosina vähentynet. Tämä on hyvä uutinen!
Vähentyminen kertoo ehkä mm. siitä, että metallihormien eristyksiin ja asennuksiin suhtaudutaan nykyään vakavammin. Parantamista on kuitenkin paljon, myös sähkösaunoissa, kuten erittäin synkkä (käyttämättömän) sisäsaunan palo joulukuussa 2016 osoittaa. Myöskin ravintola Löylyssä kävi palokunta nimenomaan hormin kuumenemisen vuoksi. Välikaton ilmanvaihto ratkaisi ongelman.
Päivitys 27.2.2017: lisätty kuvaaja erilaisten kiukaiden osuuksista paloissa. Tässä tilastossa on tilastoinnissa tapahtunut muutos vuonna 2009, jonka seurauksena sähkökiuas-palojen lukumäärä on lisääntynyt. Ketola mukaan rakennuspalon määritelmä muuttui ja sen takia tilastoissaon mukana myös pienempiä paloja kuin aiemmin.
Turvallisuusvinkki
Saunan rakentajat ja käyttäjät,
suhtautukaa paloriskeihin vakavasti ja huolehtikaa palovaroittimista majoitustilojen yhteydessä!
Kiitos Pelastusopiston Johannes Ketolalle ja Jani Jämsälle!
Pääkuvan alkuperäiskuva:
Seppo Toivanen. Käytetty oikeudenomistajan luvalla.