Tykkimäen Sauna on uusi ainutlaatuinen saunakohde Etelä-Suomessa. Tämä tarina kertoo, miksi se ansaitsi Saunologian Suositeltu saunakohde -maininnan ja mitä sinne suuntaavan saunaturistin on hyvä tietää!
Vuonna 2017 on ehtinyt avautua Suomessa jo kaksi uutta julkista saunaa. Näistä ensimmäinen käynnisti toimintansa tammikuussa Kouvolassa. Tykkimäen Sauna rakennettiin Kouvolan keskustan ulkopuolelle, noin 10 minuutin ajomatkan päähän hyvin liikenneyhteyksien varrelle.
Valtatien läheisyys unohtuu kuitenkin nopeasti saunaan saavuttua ja hyvin ympäristöönsä sulautuva rakennus etäännyttää saunavieraan ulkopuolisesta maailmasta.
Saunan tarinassa on tiettyä yhteneväisyyttä toiseen uutuussaunaan Lonnan saarella, sillä myös Tykkimäellä saunapaikan läheisyydessä oli aiemminkin sijainnut, ja itse asiassa sijaitsee edelleen, vanhoista ajoista muistuttava sauna. Vanha sauna kuului Valtion rautateiden henkilöyhdistyksille ja sitä käyttivät mm. avantouimarit ja muut liikkujat. Uudellekin saunalla tulee hyvinä talvina pääsemään vaikka latua pitkin!
Mistä on kysymys?
Tykkimäen Sauna on täysin uusi saunala, joka koostuu päärakennuksesta, suuresta terassi/laiturialueesta sekä rantaan ankkuroidusta saunalautasta. Päärakennukseen kuuluu pieni ravintola, sukupuolten erilliset pukuhuoneet ja yhteinen suuri sauna. Rakennus on valmistettu hyödyntäen mahdollisimman paljon paikallisia materiaaleja.
Uimismahdollisuudet laiturilta ovat hyvät, tosin uimaranta ei oikein sovi lapsille. Asiaan on tosin tulossa parannusta. Terassilaiturin välittömästä läheisyydestä löytyy Käyrälammen aalloilla lepäävä saunalautta. Saunalautta on vuokrattava tila, mutta se on yleisölle lämpimänä ja avoinna aina sunnuntaisin.
Laiturilla riittää mittaa, lisäksi sen päässä olevat rappuset on lämmitetty laiturin tavoin talvea silmällä pitäen. Avantoon pääsee siis mukavasti, lisäksi toimintaa pyörittävä Viljami Taimisto lupailee tulevaisuudessa paikalle myös talviuintirataa sekä luistelumahdollisuuksia. Kesäisin saunan tuntumassa tapahtuu myös muuta toimintaa, kuten SUP-lautailua.
Ravintolasta saa kaikenlaista makoisaa pientä naposteltavaa sekä juomia. Täältä voi ostaa myös paikallisen valmistajan paketoiman makkarapaketin nuotiolla paistettavaksi, ympäri vuoden. Paikassa on C-oikeudet (olut ja siideri), joten omat saunajuomat on syytä pitää vesipullossa. Saunasta löytyy myös pieni kokoustila, joten se sopii myös ryhmille.
Saunassa on erinomaiset pukeutumis- ja suihkutilat miehille ja naisille. Naulakkotilaa on runsaasti ja vierailun ajaksi on tarjolla pieni lukittava lokero. Ainoa yksityiskohta, josta täytyy antaa pyyhkeitä, on kertakäyttöpeflettien käyttö, joihin minulla on henkilökohtainen vihasuhde. Oman lauteisen voi toki ottaa mukaan.
Sukupuolten omien tilojen lisäksi saunan välittömästä yhteydestä löytyy vielä lisäsuihkuja sekä kylmävesisaavi. Tilojen viimeistely on erittäin siistiä ja tyyliin sopivaa.
Ainoa epäkansallinen ominaisuus on uimapukusaunominen. Tämä kompromissi on suoraa seurausta yhden saunan politiikasta. Uima-asua tulee sitten loogisesti käyttää myös uidessa ja muilla julkisilla alueilla.
Sauna on avautuu joka päivä klo 15:00, ja on auki kesäisin pe-la 23 asti, muulloin kello 21 asti. Saunomisaikaa ei ole rajoitettu.
Kouvostoliiton banjassa
Paikalliset rock-muusikot ovat popularisoineet kotikaupunkinsa itseironisesti Kouvostoliitoksi. Tykkimäen sauna sopii mielestäni henkisestä jatkeeksi ja ansaitsee tulla kutsutuksi kouvostoliiton banjaksi (баня Коуволавская Советская Социалистическая Республика) omaperäisen tyylinsä ansiosta. Ai miksikö?
Tykkimäen sauna on ensinnäkin erittäin tilava. Männystä tehdyt lauteet kiertävät kolmessa kerroksessa ympäri yli 40 m2 kokoista löylyhuonetta, jonne on mahtunut kerralla jopa 55 saunojaa. Kiukaalla on luonnollisesti näköä ja kokoa.
Kiuas on kuitenkin kouvostotyyliin jotakin idän ja lännen väliltä; se on verkkokiuas, jota lämmittää tuli. Kysymyksessä ei kuitenkaan ole puukiuas, vaan ikuinen tuli palaa paikallisen biokaasuvoimalan (laskennallisella) tuotannolla! Tietääkseni Tykkimäki onkin Suomen toinen jatkuvasti käytössä oleva julkinen kaasukiuassauna Arlan saunan lisäksi. Sauna on kokeillut tästä syystä markkinoinnissa termiä biosauna kuvaamaan
Paikallinen yritys on valmistanut kiukaan tilaustyönä olemassa olevan kaasupolttimen ympärille. Kiukaan tulipesä on sen huipulla ja hormi mutkittelee ensin kohti lattiaa, kunnes pääsee syöksymään ulkoilmaan. Sauna lämpiää toimintavalmiuteen jopa tunnissa!
Banjamaisen tunnelman takaa kuitenkin ensisijaisesti löylyhuoneen kostea tunnelma.
Tykkimäen saunan löylyissä
Saunan avauduttua yleisölle kolmelta on saunassa jo 70 astetta lämmintä. Ja kosteutta piisaa.
Kiuas on täytetty mielenkiintoisella sekoituksella Mäntyharjun oliviini-kiuaskiviä sekä keraamisia Kerkesin kiuaskiviä. Löylyä luotaessa kivet eivät kuitenkaan vaikuta lämmenneen riittävästi. Löylyä niistä kyllä irtoaa, mutta kovin verkkaisesti. Löyly on hitaasti hiipivää ja pitkään viipyilevää.
On ymmärrettävää, että yli kahden tuhannen kivikilon lämpiäminen tunnissa huippulukemiin ei kuulosta rakenteeltaan avoimessa kiukaassa edes mahdolliselle. Kiukaan pintalämpötila jäi mittaamatta, mutta veikkaukseni on alle 150 astetta. Jos kiviä haluaisi tällaisessa ratkaisussa lämmittää enemmän kuin saunaa, tarvitsisi kiuas ainakin tilapäisesti kattaa. Ei ihme, että venäjällä kiukaat ovat muurattuja…
Löylyn luomisen haasteista huolimatta saunassa on miellyttävän lämpimät oltavat, joita saunoja voi vielä mukauttaa hakemalla paikkansa eri laudekorkeudella tai etäisyydellä kiukaasta. Lauteet ovat, ylälaudetta lukuun ottamatta, sen verran leveät, että niillä mahtuisi jopa saksalaiseen tyyliin makaamaan.
Löylygraafista näkee selvästi, että saunassa on jatkuvasti varsin korkea kosteustaso. Löylynheitto ja ulko-oven availu heiluttavat sitä vain vähän. Kastepiste sijaitsee ylälauteelle referenssikorkeuteen sijoitetussa mittauspisteessä yli 40 asteen, eli sauna on kostea. Ihon pintaan tuleva kosteus siis tiivistyy ilmasta, eikä haihdu iholta.
Löyly on hitaasti hiipivää ja pitkään viipyilevää
Ilmanlaatu saunassa on kohtuullinen. Graafista voi jo huomata, että saunassa ilma kyllä vaihtuu, ei tosin kovalla vauhdilla. Noin tunnin mittausjakson lopuksi suhteellinen kosteus nousi 5%-yksikköä, kertoen kosteuden kumuloitumisesta.
Syynä ilmanlaadun rajoitteisiin on luonnollisesti ilmanvaihto. Ilmanvaihto on, nimettömien konsulttien suosituksesta, tehty painovoimaiseksi. Luonnollinen ilmanvaihto on sinänsä kelvollinen ratkaisu, mutta sen toteuttaminen ei ole ihan helppoa.
Tässä tapauksessa ongelma on nähdäkseni korvausilma-aukkojen eli lattiaräppänöiden koko sekä sijoittelu. Löylyhuoneen valtava koko vaatisi reilusti isommat reiät, mielellään vielä sijoitettuna eri ilmansuuntiin. Jälkimmäistä ideaa ei saunan rakenteen vuoksi kuitenkaan voi helposti toteuttaa. Pinta-alaa voisi toki lisätä.
Tilanne ei saunomisen kannalta ole mahdoton, mutta ilmanvaihdon rajallisuus näkyy jo laudepuurakenteiden vanhentumisena. Päivittäinen käyttö koettelee puuta ja tässä tapauksessa kiukaan läheisyydessä on laudepuita jo vaihtokunnossa.
Loppusanat
Kouvostoliiton banja ei oikeasti ole lämpötilaltaan venäläisten standardien veroinen, mutta siellä takuuvarmasti tarkenee! Toisaalta, saunahattukaan ei ole välttämätön lisävaruste, kuten venäläisissä kohteissa.
Kukaan ei ole tiettävästi pyrkinyt tarkasti määrittelemään banjan ja suomalaisen saunan eroja, mutta ehdottaisin tähän erääksi kriteeriksi banjalle jatkuvasti yli 37 asteen nousevaa kastepistettä. Se tarkoittaa käytännössä ettei saunassa auta hikoilla. Suomalaisessa saunassa kosteus sen sijaan elää löylynheiton mukaan 37 asteen molemmin puolin.
Tykkimäen sauna on mukava lisä suomen julkisten saunojen kasvavaan lukuun. Maantieteellisesti se tarjoaa täytettä katvealueilla ja on kuulemma houkutellut vakiovieraita aina saunamaakunnasta asti, joka ei pysty saunojia palvelemaan.
Tykkimäen sauna on vielä hieman keskeneräinen. Onneksi toiminnanjohtajalla on kova halu kehittää toimintaa saunan ympärillä. Viljami haluaa palvella saunan avulla erilaisia liikuntaharrastajia sekä tuoda saunan ympärille, erityisesti ravintolaa hyödyntäen, muuta kiinnostavaa viihdettä.
”Me kuunnellaan asiakkaita herkällä korvalla ja ollaan valmiina tarjoamaan uusia virikkeitä, sen mukaan mikä ihmisiä kiinnostaa”, toiminnanjohtaja kertoo.
Saunaanhan mahtuisi vaikka minkälaista toimintaa, ottaa mallia sitten venäläisistä banjoista, saksalaisesta aufgussista tai ihan suomalaisista perinteistä.
Kun vierailimme heinäkuussa 2017 saunalla oli Käyrälampi varsin tyyni, mutta saunalautta oli pienessä merihädässä. Lauttasaunaa ei päästy kunnolla testaamaan, joten todetaan vaan, että sunnuntaisin saunojille on tarjolla pientä vaihtelua jatkuvalämmitteisen puusaunan lämmössä – nyt, kun saunakin on tukevamman lautan päällä.
Tykkimäen sauna ansaitsee jo tässä vaiheessa Saunologian Suositeltu saunapaikka 2017 –arvosanan. Vierailemista puoltaa myös paikan erinomainen hintalaatu-suhde. Kirjoitushetkellä saunakäynnin hinta aikuiselle oli 9,5 euroa. Suorastaan hävyttömän halpaa. Sauna tarjoaa myös kanta-asiakkuutta ja useamman kerran kortteja.
Saunologian arviot | |
---|---|
Löylyt | ★★★★☆ |
Ilmanlaatu | ★★★☆☆ |
Vilvoittelumahdollisuudet | ★★★★☆ |
Pesu- ja pukeutumistilat | ★★★★★ |
Oheispalvelut | ★★★★☆ |
Vinkit | |
Ota mukaan: Uima-asu, pyyhe, tossut ja istuinalusta |
Avoinna joka päivä klo 15-21, kesäkuukausina pe-la klo 23 asti. Sunnuntaisin myös lauttasauna yleisessä käytössä.
Saunaan pääsee pyörätuolilla avustajan kanssa, paikalla myös esteetön WC.
Pääsyliput, SUP-varaukset ja vuosijäsenyyden voi ostaa verkkokaupasta etukäteen:
http://www.tykkimaensauna.fi/
Tuoreimmat kuulumiset Facebookissa: https://www.facebook.com/tykkimaensauna/
Kiitos Viljami Taimistolle, Emilialle ja toveri Sandströmille haastatteluista, järjestyistä ja käännösavusta!
Tutustu myös muihin Saunologian suosittelemiin saunakohteisiin: