kiuaskivien huuhtelu
|

Kiukaan käyttöönotto ja kiuaskivien ladonta

Tämä artikkeli opastaa puukiukaan esilämmitykseen sekä kertoo miten kiuaskivet ladotaan vaihdon yhteydessä sähkö- ja puukiukaaseen. Esilämmitys kannattaa tehdä pari kertaa ennen asennusta, sillä kiukaasta tulee ylimääräisiä päästöjä jopa viidenteen lämmitykseen asti!

Lue myös:


Puukiukaan esilämmitys

Kun kiuas vaihtuu tai uusi sauna saa ensimmäisen kiukaansa, tarvitsee käyttöönotettaessa vähintään asentaa kivet paikoilleen.

Jos kysymyksessä on puukiuas, pitää se myös esilämmittää kiukaassa olevien suojamaalien ja –öljyjen poistamiseksi sekä maalin kovettamiseksi. Muistutus toimenpiteestä on yleensä mainittu myös käyttöoppaassa. Sähkökiukaan kanssa tämä ei ole tarpeellista, eikä käytännössä useimmiten edes mahdollista.

Nämä ovat yleispätevimmät ohjeet, jotka jatkuvalämmiteisen kiukaan käyttöönottoon voi antaa. Kiukaiden mallien monipuolistuessa asennukseen liittyy monia mallikohtaisia hienouksia, jotka selviävät käyttöohjeesta. Esimerkiksi tähän Narvin kiukaasen on käyttäjän pitänyt asentaa ilman ohjauslevyt arinan päälle tarjoilemaan toisiopaloilmaa tulipesän yläosaan.

toisioilmanohjauslevyt
Monissa Narvin puukiukaissa on vuonna 2016 vinosti pystysuoraan arinan (reikäinen metallilevy) päälle asennettavat toisioilmanohjauslevyt, jotka käyttäjän tulee asentaa paikoilleen

Näin esilämmität kiukaan

Esilämmitys tehdään mieluiten ulkona palamattomalla alustalla ennen kuin kivet on laitettu paikoilleen. Kiukaaseen kannattaa asentaa jonkinlainen piipuntapainen hormiliitäntään vedon parantamiseksi.

puukiukaan esilämmitys
Esilämmitystä (tai sisäänajoa) varten puukiuas on ulkona, savuhormissa metrinen putken pätkä ja tulipesä normaalisti ladattuna

Kiuas sytytetään normaalisti käyttöohjeen mukaista aloituspanosta noudattaen (jos et tiedä panoksesta, niin vähintään puoli pesällistä). Kiukaan sytyttyä alkaa myös hormin ulkopuolelta nousta käryä. Tiedät onnistuneesi esilämmityksessä, kun käry loppuu, todennäköisesti hyvissä ajoin ennen kuin ensimmäisen pesällinen puita on palanut. Käryn kanssa samaan aikaan ilman tulee myös epäterveellisiä pienhiukkasia, joita ei aistinvaraisesti voi kuitenkaan huomata.

Vuonna 2021 Itä-Suomen Yliopiston tutkimustulosten perusteella yksi tai edes kaksi esilämmitystä ei vielä riitä, vaan epätavallinen määrä pienhiukkasia irtautuu vielä viidenteen lämmitykseen asti. Tästä syystä suosittelen lämmittämään kiukaan ainakin kahteen kertaa ulkona, ja tämän jälkeen vielä parin seuraavan lämmityksen aikana pitämään ikkunan – paremman puutteessa oven – auki.

Kivien asentaminen kiukaaseen

Kiuaskivien vaihtaminen tai ensimmäisten kivien asennus uuteen kiukaaseen alkaa sopivien kivien hankinnalla. Olen kirjoittanut aiheesta sekä yleisen että yksityiskohtaisen artikkelin helpottamaan kivien valintaa. Näiden lisäksi kannattaa tutustua kiukaan valmistajan antamiin ohjeisiin, jos sellaisia löytyy. Joissakin tapauksissa kiukaan valmistaja on voinut erikseen kieltää tietyntyyppisten kivien käytön takuun raukeamisen uhalla.

Hankinnan jälkeen kivet huuhtaistaan ja sen jälkeen ladotaan paikoilleen. Jos olet vaihtamassa kiviä vanhaan kiukaaseen, on ensimmäinen toimenpide vanhojen, vähintäänkin rikkoutuneiden kivien poisto ja kivimurskan poistaminen kiukaasta. Tavallisissa jatkuvalämmitteisissä kiukaissa työhön ei tarvita lapiota toisinkuin alla olevan kuvan savusaunassa:

Kerkesit ja oliviini-diabaasit savukiukaassa kahdestaan. Kerkeist ovat pyöreitä palloja, diabaasit pieniä murusia. Kuva Pekka Paasonen
Kerkesit ja oliviini-diabaasit savukiukaassa kahdestaan. Kerkesit ovat pyöreitä palloja, diabaasit pieniä murusia ja terävämpiä murikoita. Kuva Pekka Paasonen

Tarvitseeko kiuaskivet pestä ennen käyttöönottoa?

Kun kivet on hankittu, kannattaa ne ensin huuhdella. Kaupallisesti valmistetut kivet on pesty tehtaalla, mutta kuljetuksen jäljiltä kivistä irtoaa pölyä. Kivipöly on parempi jättää kiukaan ulkopuolelle. Peseminen onnistuu helposti upottamalla tai huljauttamalla kivet yksi kerrallaan ämpäriin. Pesuastian pohja kertoo pian olivat kivet putipuhtaita vai eivät. Kivien mureneminen ei koskaan lopu, mutta huuhtelu vähentää ensimmäisellä lämmityksellä kivistä irtoaa käryä ja saunaan tulevaa pölyä.

kiuaskivien huuhtelu
kiuaskivien kevytpesuohjelma
kiuaskivipöly
Pesun lopuksi kivipöly näkyy pesuastian pohjalla

Kivien ladonnan periaatteet

Kivien oikea ladonta on ehdottoman tärkeää sekä sähkö- että puukiukaan toiminnan ja eliniän kannalta. Perusidea on että sähkökiuas ladotaan tiheämmin pienemmillä kivillä, puukiuas harvemmin suuremmilla kivillä. Mutta sähkökiuastakaan ei saa ahtaa niin täyteen ettei ilma pääse kiukaan lävitse. Kivien ladonnan vaikutuksesta löylyihin ei ole olemassa erityistä tutkimustietoa, vaan tässä esitetyt ohjeet perustuvat kivi- ja kiuasvalmistajien suosituksiin.

Savukiukaan kivien ladonta ja valinta on oma haasteensa. Siihen liittyvää sääntöä, ettei valon pitäisi paistaa kiukaan tulipesästä pinnan läpi voi hyödyntää myös muiden kiuastyyppien kanssa – tällöin ei löylyvesikään pääse valumaan kiukaasta läpi. Savukiukaan ladonnosta ei tällä kertaa enempää.

Kun kivet on huuhdottu, on hyvä laittaa hanskat käteen ja asentaa kivet paikoilleen. Kivien asettelua helpottaa, jos ne voi levittää kaikki levälleen ja valikoida joka kohtaan sopivan murikan. Esimerkiksi suosittujen oliviini-diabaasi kivien keskikoon hajonta on useimmissa pakkauksissa niin suuri, että kivet kannattaa ladonnan aikana lajitella esimerkiksi pieniin pieniin ja suuriin pieniin kiviin.

Joidenkin kivien sekä kiukaiden mukana tulee omat ladontaohjeensa. Niitä kannattaa noudattaa. Keraamisia kiviä valmistava Kerkes tarjoaa tilaajalle jopa kiuaskohtaiset ohjeet! Seuraavassa yleisohjeet.

Puu- ja sähkökiukaan kivien vaihto

Puukiukaassa suuremmat kivet tulevat kiukaan pohjalle. Tulipesän katon yläpuolella on kuuminta ja siellä tarvitaan eniten lämpöä sitovaa massaa. Kivistä ei kuitenkaan pidä yrittää palapeliä, jolla metallipinta peittyisi, vaan kivien väliin pitää jäädä tilaa, josta lämpöä säteilee ylempänä oleviin kiviin. Pitkulaiset kivet kannattaa asentaa pystysuuntaisesti. Kivien koko pienenee pintaa kohti. Pienissä pintakivissä on enemmän pinta-alaa höyrystämään vettä ja toisaalta ohjaamaan sitä alemmille kiville, jos lämpökapasiteetti loppuu.

Jos kiukaaseen on hankittu valkoisia kiuaskiviä tai vuolukiveä, kannattaa ne asetella koosta riippumatta pintaan, sillä ne eivät kestä lämpöä muiden kivilajien tavoin (lue lisää kivitutkimuksista). Kivet olisi syytä välillä latoa uudestaan, sillä lämpö liikuttelee kiviä ajan oloon ja pienet kivet voivat tippua alemmas, sähkökiukaassa vieläpä vääriin paikkoihin.

Sähkökiukaassa kivet pitää asetella vastusten väliin tiiviimmin. Niitä ei saa kuitenkaan kiilata tiukasti, sillä vastuksen pitää mahtua lämmetessään laajenemaan, mikä voi estyä jos kummallakin puolella on kivi vastassa. Kivien ei pitäisi myöskään jäädä painamaan vastuksia. Kun ladonta on valmis, peittävät kivet vastukset kokonaan näkyvistä.

Viimeinen vinkki uusien kivien käyttöönottoon tulee Saunasite.comia pitäneeltä Tapio Yli-Koverolta. Hänen mukaansa luonnon materiaalista valmistettujen kivien mureneminen alkaa ensimmäisestä kuumennuksesta ja ensimmäisistä löylyistä lähtien. Jos saunan värimaailma on vaalea, niin löylyjen aiheuttama höyrypesu voi pölläyttää kylmän vesipesun jäljiltä jääneet tummat kivipölyt vaaleiden pintojen päälle. Ratkaisuksi Tapio ehdottaa aloituslöylyjen heittoa lämpöä kestävän harsokankaan läpi, jolloin tämä pölykerros jää haaviin. Tämä vinkki on itselläni toistaiseksi kokeilematta, mutta kannattaa ehkä uudessa valkoiseksi sisustetussa saunassa harkita.

Yhteistyössä 2020
Parhaat Löylyt
Parhaat Löylyt -logo

Lue myös Saunologia saunablogin artikkelit:

Sinua saattaisi kiinnostaa

4 Kommenttia

  1. Laitoin puukiukaseen 10-15cm oliviinikivet pohjalle ja samanmoiset 5-10cm kivet ylä osaan. Menikö oikein?

  2. Kiitos hyvästä artikkelista. Onko mitään valistunutta arvausta mikä esim. oliviinidiabaasi-kivissä aiheuttaa käryn ensimmäisellä kerralla? Oletan että eloperäisestä aineksesta ei ole kyse. Onkohan tätä tutkinut kukaan missään?

    1. Hei, asiaa ei ole tutkittu. Erilaisia ei-toivottuja luonnonkivissä on aina vaihtelevia määriä. Näistä esimerkki rikkiyhdisteet voivat jo pieninä määrinä haista.

      Asiaa olisi arvokasta selvittää, sillä erityisesti sähkösaunassa vastusten viereiset kivet kuumenevat toistuvasti merkittävästi. Tästä voi kaasuuntua jotakin.

      Lassi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *