Tokion saunavaliot ja saunaturistin selviytymisohje
Tokion päätyneen matkailijan ei tarvitse koskaan palella, sillä Japanin saunaskene käy 2020-luvulla kuumana. Tässä saunamatkailuoppaassa erityismaininnan arvoiset saunayksilöt sekä yksityiskohtaiset selviytymisohjeet esimerkkisaunaan Sauna Tokyoon Akasakassa. Taustatarinana muistoja japaninkielisen kirjani julkaisusta ja selitys taikanumerolle 37!
Taustatarina: saunareissun aineettomat tuliaiset
Keräsin tämän artikkelin aineiston toukokuussa 2024. Matkustin tällöin Tokioon järjestämään The Secrets of Finnish Sauna Design -kirjani japaninkielisen käännöksen julkaisutilaisuuden ja tapaamaan japanilaisia saunavaikuttajia. Tämä artikkeli syntyi retken iloisena sivutuotteena ja syvänä kumarruksena japanilaisten saunayrittäjien ja -harrastajien välittämälle antaumukselle ja inspiraatiolle.
Vierailin kuuden päivän matkan aikana kuudessa varsinaisessa saunakohteessa sekä kahdessa kylpylässä tai sentossa, joissa oli myös sauna. Näiden paikkojen seinien sisään mahtui 26 saunaa ja pari saunaksi kutsuttua tilaa, jotka eivät saunologin saunafiltteriä läpäisseet.
Unelmoin reissusta jo vuonna 2019, mutta ennen unelman toteutumista vuosia ehti vierimään kourallinen moninaisista syistä. Uuden kirjan markkinointi oli lopulta riittävä syy lähteä reissuun.
Kun matka lopulta koitti, olin muiden kiireiden takia huonosti valmistautunut saunametsästykseen. Onnekseni sain kuitenkin ammattitaitoista apua, erityisesti kirjani käännöksistä vastanneilta Keiichilta (SAUNaiDEA), Takayamalta (TAKAYAMASAUNA), Miki Tokairinilta sekä Sauna IKITAI:n Yukarilta. Suuret kiitokset heille kuten myös Business Finlandia julkaisutapahtumassa edustaneelle Laura Kopilowille!
Toivottavasti tässä jaetut kokemukset auttavat muitakin matkailijoita rohkeasti japanilaisten saunakokemusten äärelle.
Yleistä japanilaisista saunoista
Japanissa on ollut saunoja pitkään. Joissakin kohteissa, kuten tässä esiteltävässä Sauna Tokyossa, puhutaan Showa-kauden (1926-1989) saunoista. Lähinnä 1900-luvun lopulla rakennettujen saunojen tyyli on usein yksinkertaistettu ja poikkeaa suomalaisesta. Tältä vuosituhannelta löytyy enemmän suomalaiselle tyylille uskollisia rakennuksia.
Japanin julkiset saunat ovat enimmäkseen kaupallisia, eli niitä pyörittävät yritykset. Niiden hintataso vaihtelee uusien suomalaisten saunojen parista kympistä jopa viiteen kymppiin. Monissa saunapaikoissa on tarjolla jäsenyys, jonka avulla kertamaksusta saa alennusta vuosimaksua vastaan.
Japanilaiset saunat ovat siistejä ja huolella suunniteltuja palveluita. Monien saunojen yhteydessä on majoituspalveluita, useimmissa myös ravintola. Saunoissa on runsaasti henkilökuntaa, jota näkee siistimässä paikkoja jatkuvasti. Palveluihin kuuluu useimmiten pyyhkeitä, kylpytakki, pesu- ja hoitoaineet ja kaikenlaista muuta, erityisesti miesten, ulkonäön hoitoon liittyvää. Jonkinlainen ratkaisu janon sammuttamiseen löytyy myös joka paikasta.
Pääsenkö saunaan tatuoinnin kanssa?
Saunojen suurin kysymysmerkki saunaturistin näkökulmasta on asiakkaiden valikoituminen. Jos olet vaaleaihoinen tatuoimaton mies, niin pääset ongelmitta kaikkiin japanilaisille miehille avoimiin saunoihin. Naisten ja erikoisia tatuointeja kantavien pitää selvittää etukäteen mihin kohteisiin kannattaa suunnata, sillä kuten Japanin kylpykulttuuri -artikkelissa kerroin, ovat tatuoinnit Japanissa edelleen ylittämätön este yli puoleen kylpylöistä.
Japanilainen kylpykulttuuri on kuitenkin muuttunut 2000-luvulla. Tatuoimisen sääntely on lieventynyt ja tatuointiystävällisiä kylpypaikkoja on tullut lisää. Myös löylyn heitto on palannut joihinkin japanilaisiin saunoihin. Oman käden oikeuden tunnistaa kiukaan lähistöllä olevasta kiulusta. Kohteliasta on toki kysyä muilta asiakkailta saako löylyä heittää, mutta jos tämän tekee suomeksi, kukaan tuskin kieltäytyy…
Sukupuolikategorioiden suhteen Japanissa ollaan hyvin binaarisia, vaikka LGBTQ-asiat ovat viime vuosina hieman muuttuneet. Lisäksi palvelut ovat usein ensisijaisesti, joskus jopa eksklusiivisesti, miehille suunnattuja.
Tokion saunojen helmet
Tässä oppaassa en analysoi kaikkia kokeilemiani saunoja, vaan haluan nostaa esille kolme yksittäistä löylyhuonetta Tokion saunoista. Näillä ei ole paremmuusjärjestystä, vaan ne on esitetty saunapaikkojen aakkosjärjestyksessä. Jokainen näistä on sellainen, johon voisin mieluusti palata. Lisätietoja saunakohteista, joiden kattojen alta huoneet löytyvät, tarjolla pikaesittelyjen jälkeen erillisessä artikkelissa.
Karumaru sauna & hotel: Steam sauna
Tämä höyrysauna ei vastaa mitään eurooppalaista höyrykonseptia, vaan on uniikki japanilainen keksintö. Japanissa on muitakin höyryyn perustuvia kylpyjä, muttei toista juuri tällaista.
Keksijänsä mukaan sitä voisi kutsua vaikka Ransai Ema -kylvyksi. Sauna näyttää korkealle, pystyssä seisovalle puutynnyrille. Hieman keskitason alapuolella on pikkuruinen, n. 60 x 60 cm luukku, josta solakka japanilainen sujahtaa sisään pienelle muoviselle jakkaralle. Tämä yksityiskohta ei pilaa klaustrofobista tunnelmaa, jossa uniikki yrttihaudukkeiden höyrystettyyn veteen tuottama aromi ympäröi kylpijän. Sisällä on suhteellisen hyvin tilaa yhdelle hengelle ja siellä viihtyy mainiosti. Tänne ei kuitenkaan tunnu kohteliaalle jäädä kylpemään pitkäksi aikaa, sillä koppiin on koko ajan jonoa.
Sauna Shibuya: Sound sauna
Tämä selvästi uuden ajan löylyhuone yhdistää tyylikkäästi suomalaisen ja keskieurooppalaisen saunan tyylejä. Lauteiden, kiukaan ja ilmanvaihdon yhdistelmä toimii hyvin ja saunassa saa miellyttävät löylyt!
Eikä tässä vielä kaikki, vaan saunassa on poikkeuksellisesti onnistuttu säveltämään saunaan soveltuva taustamusiikkia. Kengo Tokusashin tätä saunaa varten laatima äänimaisema on jännittävä, ei pelkkää maalailevaa ambientia vaan saunan akustiikkaa ja monikanavaista ja laajakaistaista äänentoistoa rohkeasti hyödyntävä.
Äänimaisemaa voi fiilistellä netin kautta täältä: Soundcloud: Shibuya saunas
Disclaimerina on sanottava, että Tokusashi oli entuudestaan tuttu säveltäjä ja ambientia eri muodoissaan olen vuosien varrella kuluttanut lukemattomia tunteja, joten olin hyvin valmis kohtaamaan tämän ääniteoksen, vaikken tiennytkään siitä ennen oven avaamista.
Verkossa: https://saunas-saunas.com/en/
Saunalab Kanda: Forest sauna
Tässä paras sauna suomalaisen koti-ikävään. Nykyään Suomessa kotisaunoissa vallitsevaa vastakkaisten lauteiden mallia mukaileva löylyhuonemalli on lämpötilasta lähtien kotoisen tuntuinen, eli se ei ole hillittömän kuuma ja kuiva – kuten valitettavan monet muut japanilaiset löylyhuoneet. Kuivatut koivuvihdat koristeina korostavat tunnelmaa. Sähkökiukaalla saa itse luoda löylyä ja jos ahkeroi, syntyy saunaan hyvä suomalaistyyppisen saunan löyly.
Saunalabissa voi myös nauttia vihtomispalveluista tiettyinä päivinä lisähintaan, mutta tämä onni ei kohdannut minua. Saunassa on pieniä kauneusvirheitä, mutta ne eivät pilaa saunanautintoa.
Esimerkki japanilaisen julkisen saunan toiminnasta: Sauna Tokyo, Akasaka (Tokio)
Esittelen seuraavaksi yhden kohteen, eli Sauna Tokyon, ensin yksityiskohtaisemmin kertoen, miten saunassa toimitaan. Samoilla periaatteilla selviytyy myös muissa saunoissa. Suosittelen vilkaisemaan myös erillisen kylpyläohjeen, sillä japanilainen saunomistapa on monilta osin omaksunut toimintatapansa kylpyläperinteistä.
Miksi tähän saunaan kannattaa mennä:
Nykyaikainen japanilaista tyyliä noudattava saunapaikka, jossa provokaativisia saunoja, furo ja paikallista aufgussia.
Vuonna 2023 avattu, vielä uuden karhea sauna on jo hyvin suosittu paikallisten keskuudessa. Keskiviikkoiltana toukokuussa sisään pääsi kuitenkin ilman varausta ja jonottamista, vaikka paikalla kuhinaa olikin. Sauna palvelee tällä hetkellä valitettavasti vain miehiä. Saunaan ei tarvitse ottaa mukaan omia varusteita, saunahatusta tosin voi olla hyötyä kuumimmissa saunoissa. Suihkusandaaleja ei yleensä käytetä, mutta ne eivät ole kielletyt. Vaikka saunan nimi kuulostaa länsimaiselle, ei englannistumista muuten ole huomattavissa.
Toimintaohjeet: ennen saunaa
Jätä sateenvarjo oven pieleen julkiseen telineeseen sisälle tai lukittavaan telineeseen ulos. Ota kengät pois välittömästi käytyäsi peremmälle ja aseta ne pikkuruiseen lukolliseen kaappiin, jossa on avain paikoillaan. Epäilen että isommille kengille tarvitaan kaksi kaappia, sen verran tiukkaa teki.
Numeroitu avaimenperä irtoaa kaapin lukitsemisen jälkeen. Avaimenperässä olevan tunnisteen avulla pääsee tämän jälkeen kulkemaan kääntöportista. Samalla alkaa laskutettava kylpyaika juoksemaan. Nappaa portin vierestä mukaasi pyyhesetti, jossa iso kylpypyyhe ja pieni pesupyyhe.
Pukeutumistilat ovat välittömästi eteishallin jälkeen ja käytössä on kenkälaatikon kanssa saman numeroinen pukukaappi. Kaappi on kohtuullisen tilava, sinne mahtuu iso reppu ja päällysvaatteet. Istuimia kaappien lähistöllä on vain nimellisesti.
Pukutiloista pääsee oven kautta pesutiloihin. Täällä liikutaan alasti tai omassa kylpytakissa Peseytyminen ennen kylpyä on tärkeä osa japanilaista kylpykulttuuria. Sitä ei siis pidä jättää välistä. Vaikka saunoissa istutaan talon tarjoamien muovisten istuinalusten päällä, on omasta hygieniasta aina huolehdittava. Talo tarjoaa erilaisia pesu- ja hoitoaineita sekä voiteita. Jotkin paikalliset käyttävät pientä pyyhettä peseytymiseen ja yleisesti ottaen japanilaiset peseytyvät istualtaan. Kertakäyttöisiä partakoneita ja partavaahtoa löytyy parranajoon.
Saunaan!
Sauna Tokyon saunat ovat toisessa kerroksessa, jonne noustaan portaita suihkutilasta. Koko saunaosastolla vallitsee jonkinasteinen hiljaisuus, jonka rikkomisesta erityisesti ulkomaalaiset saavat nopeasti kuulla tiloissa jatkuvasti pyörivältä henkilökunnalta.
Paikalla on kuusi saunaksi nimettyä tilaa sekä yksi paikallinen kuumavesikylpy (40℃) eli furo. Saunoista kaksi muistuttaa suomalaissaunaa, loput ovat paikallisia erikoisuuksia.
Esimerkiksi Super Dry Sauna, eli superkuivasauna, on 110℃ lämmin, rutikuiva ja tilaa hallitsee valtavan kokoinen kaasulämmitteinen lämpöpatteri. Tämä säteilee erittäin epämiellyttävästi ja tilaa kuvaisi parhaiten termi ihmisgrilli. Yritys kutsuu itse tätä Showa-kauden ”far infrared”-saunaksi. Ainoassa nurkassa, johon säteily ei kovin voimakkaasti yllä, on vastapäätä telkkari, ei ääntä.
Eikä tässä vielä kaikki. Yllätyin myös Cool Saunasta, jossa nököttää kaksi muovista puutarhatuolia. Ehkä jääpintaa jäljittelevä, lasitettu tiili sisävuoraus takaa sen, että ankara ilmanvaihto luo lentokentän ja lentokoneen suihkumoottorin pauhua kuvaavan vastenmielisen äänimaiseman. Tälle minulla oli vertailukohta Pärnun ViimsiSpan ”jääsaunasta” eli huoneen kokoisesta pakastimesta, joka ei ollut laisinkaan yhtä vieraannuttava – ainoastaan harhaanjohtavasti nimetty.
Aufguss: hikeä ja sirkushuveja
Näiden erikoisuuksien ohella Tokyossa on myös pari suomalaisittain tavallisempaa saunaa, joista suurin toimii myös aufguss-teatterina. Tarjolla on saunaviihdettä eli aufgussia tasaisella aikataululla, josta löytyy ilmoituksia sieltä täältä. Tämän huomaa viimeistään siitä, että suurin sauna täyttyy paikallisista kävijöistä äärimmilleen.
Jos haluaa kokea ammattimaista saunalöyhytystä kannattaa suunnistaa saunaa hyvissä ajoin ennen ilmoitettua alkamisaikaa. Mannereurooppalaisista paikoista poiketen on tavallista, että saunotuksen aikana väki katoaa lauteilta hyvissä ajoin ennen ohjelman loppua. Suomalaisena ei sitä tietenkään kannata tehdä, kun muuten jäävät parhaat löylyt saamatta…
Jäähylle
Sauna Tokyossa on kaksi kylmävesiallasta, joten saunomisen välissä on helppo jäähdytellä. Molemmissa virtaa hyvin tarkasti koostumukseltaan ja lämpötilaltaan määritelty vesi.
Saunomisen välillä voi chillailla baarialueella. Sieltä voi kuitata rannekkeella erilaisia juomia tai erillisen virvoitusjuomarannekkeen, jolla saa käsittääkseni rajoittamattoman määrän juomia automaatista.
Baarin alueella ei soi musiikki ja keskusteluakaan ei kuunnella hyvällä. Asiakkaiden odotetaan huuhtelevan käyttämänsä istuimet ennen ja jälkeen käyttöä vedellä, jota saa baarin perällä olevasta hanasta laskettua muoviseen kippoon.
Kassan kautta pihalle
Maksu perustuu saunassa vietettyyn aikaan ja hinta on porrastettu tunneittain. Kello lopettaa juoksunsa, kun ranneketta vilauttaa maksupäätteelle. Tämän jälkeen maksu onnistuu vaikkapa kortilla tai kännykällä.
Tässä oli yksinkertainen selviytymisohje esimerkilliseen tokiolaiseen saunaan, jossa on löylyä ja sirkushuvia miehille. Seuraavassa artikkelissa lisää monipuolisempia saunavinkkejä.
P.S. Miksi kenkäkaappi numero 37 varataan aina ensimmäisenä?
Numero 37 tulee toistuvasti vastaan sauna-asioissa Japanissa. Saunaharrastajien keskuudessa numerolla 37 on erityinen taika siksi, että japaniksi lausuttuna se muistuttaa sanaa sauna ( 三十七 = san jū nana). Siitä onkin tullut synonyymi saunalle sekä saunaan liittyvä lisätermi.
Kiitos Jere K:lle saunaseurasta Akasakassa sekä Shibuya Saunas että Kandan Saunalab henkilökunnalle vierailun helpottamisesta!