Telttasauna kuulostaa kevyelle ja kannettavalle vaihtoehdolle löylyttelyyn missä tahansa. Saunologia testasi kotimaisen Savotan valmistamaa Hiisi 4 telttasaunaa varusteineen puolen vuoden ajan. Kertyneiden kokemusten perusteella saunalle löytyy soveltuvia käyttökohteita, mutta sen liikkuvuus ei osoittautunut mielikuvien mukaiseksi ja kamiinakiuas isoksi kompromissiksi. Tämän perusteella saunaa voi suositella vain varauksella sille, jolle tilaavaativan saunapaketin liikuttelu ei ole ongelma, tai jolla on tarvetta tilapäissaunalle kiinteällä käyttöpaikalla.
Saunologi on vuosien varrella ehtinyt lämmittelemään erilaisissa teltta- ja jurttasaunoissa. Kokemukset ovat olleet vaihtelevia. Saunat sopivat parhaiten seurusteluun, saunomisen kannalta niissä on lämpöteknisiä haasteita, mutta usein erinomainen ilmanvaihto…
Halusin kuitenkin laajentaa kokemuspiiriä ja sain suomalaiselta Savotalta testiin Hiisi 4 telttasaunan syksyllä 2021. Hiisi 4 on nimensä mukaisesti neljälle aikuiselle suunniteltu saunamaja. Saunateltta eroaa perinteisestä teltasta ensisijaisesti avoimen lattian sekä katossa olevan hormin läpiviennin osalta.
Telttasauna oli kokeiltavana syyskuusta maaliskuuhun, vaihtelevissa olosuhteissa. Ensimmäisen kerran saunaa testattiin kunnolla lokakuun puolessa välissä, ulkoilman lämpötilan ollessa keskimäärin viisi astetta. Ajankohta oli tarkoituksella viety äärimmilleen. Kesällä saunan lämmittäminen olisi helpompaa, ainoastaan ruohikkopalovaara olisi kesäkaudella uusi haaste.
Hiisi saunateltta ensi vilkaisulla
Itse teltta keppeineen ja salkoineen toimitetaan yhdessä pitkässä kantopussissa. Osat ovat valmiiksi käyttökoossa, alumiinisia pystyputket korvaavat perinteiset kaaret. Noin yhdeksänkiloisen teltan kantaminen selässä on mahdollista pidempiäkin matkoja, toisin on laitteiston muiden osien kanssa. Kiuas painaa tuplat telttaan nähden ja jos saunologin tavoin haluaa ottaa mukaan reissuun omat kiuaskivet, tulee kiuasjärjestelmän painoksi nelisenkymmentä kiloa. Talvella näitä voi ehkä vetää ahkiossa, mutta kesällä pystytyspaikka on valittava moottoriajoneuvon ajouran lähistöltä.
Neljän hengen teltta on reilunkokoinen. Teltassa on varsin runsaasti sisäkorkeutta, mikä tekee siitä mukavan tilavan, mutta lisää lämmitettävää tilavuutta. Teltassa on tavalliseen tapaan kahdella vetoketjulla avattava, leveä oviaukko sekä maltillisen kokoinen ikkuna.
Monin tavoin suojattuun kankaaseen ei ole ommeltu mitään taskuja tai muuta, katossa on kiukaan hormille mitoitettu läpivienti. Myös keskisalon kiinnityskohdassa on reikä, joten teltta ei ole täysin vesitiivis mikäli siellä majoittuisi. Majoittumista varten pitäisi huomioida myös pohjan avoimuus.
Kokemuksia saunateltasta, osa 1
Saatuani teltan, kamiinakiukaan kiviritilöineen sekä yhden laudepenkin Matkahuollosta kotiinkuljetuksena, huomasin välittömästi ensimmäisen haasteen. En ikinä saisi kaikkia osia sekä muita perheenjäseniä kuljetettua henkilöautolla yhtä aikaa ilman peräkärryä. Joten kestikin useampi viikko, ennen kuin sain logistiset haasteet selätettyä ja teltan ensimmäisen kerran kasaan.
Teltan pystyttäminen sujuu kahdelta hengeltä alle vartissa. Yksinkin teltan voi pystyttää, mutta tämä on hitaampaa ja vaatii kärsivällisyyttä, sillä edes takaisin kiristelyä on enemmän. Lopputulos on kohtuullisen tukeva ja vakaan oloinen. Ei pelota, että teltta lähtisi tuulessa lentoon tai kaatuisi, jos kylkeen nojaa. Kuusikulmainen teltta pysyy tarvittaessa pystyssä myös vain viideltä sivulta kiinnitettynä. Vasta kahden vierekkäisen kiinnityksen irrottua seinä kaatuu.
Kahden hengen lauteet on tehty ilmeisesti kuusesta. Ne ovat yllättävän tukevat ja kestävät ainakin 180 kg kuormituksen. Teltan mittoihin nähden ne jäävät tosin vähän mataliksi. Toisaalta ne ovat kooltaan kuljettamista ajatellen aivan maksimikokoiset eikä tällä konstruktiolla voisi nähdäkseni tehdä yhtään isompia. Kysymys on aina jonkinlaisesta kompromissista.
Telttaan astutaan vetoketjullisen oviaukon kautta. Tämä ei ole mahdottoman matala, mutta ovesta on kuljettava reippaasti, sillä oven kautta katoava lämpöenergia tuntuu tässä energiatasapainossa erittäin nopeasti.
Kiuaskamiinan kanssa kasvotusten
Hiisi on ajateltu käytettäväksi sille suunnitellun Savotta Kamiina -kaminakiukaan kanssa. Kiuas on yksinkertainen kamiina, jonka sivuille ja päälle voi kasata kiviä saunomiskäyttöä varten. Sivuille kivet asetetaan erillisiin kiviritilöihin, joita kuljetetaan normaalisti piipun tavoin kiukaan sisällä.
Kivinä kannattaa käyttää pieniä (5-10 cm), ns. sähkökiuaskiviä, joita voi ladata noin 20 kg. Niin pitkään kun kiuasta ei ole turmeltu liiallisilla kivikuormilla ja kovalla lämmittämisellä, kamiinan yläkuori eli tulipesän katto, on suora ja voi toimia paistotasona kasarille. En kuitenkaan näe tässä hirveästi järkeä.
Kiukaan paras puoli on sen kompakti koko. Jalkojenkin kanssa se on vain puolen metrin korkuinen. Mikäli maasto-olosuhteet mahdollistavat sen, että jalat voi jättää pois ja korottaa esimerkiksi tiilillä irti maasta, saa kiuasta edelleen madallettua.
Kiuas vetää omalla piipullaan mukavasti. Tulipesään ei mahdu paljoa puuta kerralla eli sitä on kohennettava tiheään. Arinarakenne on erikoinen ja kerää tuhkaa sekä hiiltä. Tämä voi olla ongelmallinen yksityiskohta kesäkäytössä, jossa kuumaa tuhkaa ei noin vain voi kopistella ulos kiukaasta mihin tahansa.
Teltassa on rajoitetusti tilaa ja katon (90 mm) läpivientiin ei mahdu normikokoinen (115 mm) hormiputki. Kiukaan mukana onkin oma ohuista, 40 cm mittaisista elementeistä koottava peltipiippu.
Kiukaassa ei ole CE-merkintää, mikä on hieman harmaalla alueella, mutta voidaan ehkä perusteella sillä ettei tulisija ole kiinteästi rakennuksessa. Tässä suhteessa se ei ole tosin huonompi tai parempi kuin muutkaan telttasaunojen kamiinat. Ympäristönäkökulmasta kiukaan käyttämistä kaupunkialueella en kuitenkaan suosittelisi.
Savotalla on myynnissä myös Savotta Hawu puukamiina, joka lupailee kannettavana ratkaisuna nykyaikaisempaa polttolaitetta. Tätä en päässyt testaamaan, joten tämän laitteen sopivuudesta kiukaaksi ei ole kokemuksia.
Telttasaunan syleilyssä
Paras hetki Hiiden seurassa on ehdottomasti saunominen. Kun saunan on saanut paikoilleen, kiukaan kuumaksi ja kaiken muun pois mielestä, voi hetken rauhassa lämmitellä lauteilla. Jos sijoituspaikka on lähellä rantaa, on Hiiden syleilystä hyvä pulahtaa uimaan.
Löylyt ovat Hiisi 4:ssa kostean hellät. Telttaa on vaikea saada viileällä ilmalla kovinkaan kuumaksi, mutta jos kivet ovat kuumia, kosteutta koppiin tulee.
Säteilylämmöstä saa nauttia sitä enemmän mitä lähemmäs kiuasta pääsee. Kiuas jaksaa lämmittää teltan ylimmät ilmakerrokset noin 70 asteeseen kahden alimman hormiputkenpätkän ollessa 400-600 asteisia, vienon punahehkuisia.
Teltan saa suhteellisen ilmatiiviiksi sijoittamalla sen luonnolliseen tuulen suojaan ja taittamalla liepeet maata vasten. Talvella sopivissa lumioloissa liepeet voi haudata ja kokemus on erittäin tiivis.
Kiuastehon riittävyys kylmemmille keleille jää mietityttämän, sillä teltta jäähtyy nopeasti etenkin viileällä ilmalla. Reippaalla tuuletuksella kaikki osat saa jäähtymään saunomisen jälkeen, mutta kuivuminen voi olla vaillinaista. Alle viiden asteen ilmassa tunti tuuletusta tulen sammuttua riitti jäähdyttämään kiukaan kuljetuskuntoon. Teltta oli n. 90% kuivunut.
Viileänä vuodenaikana teltan sisäpintaan kondensoituu runsaasti kosteutta. Kondensoitumista on mahdoton estää ellei sisälämpötilaa saa niin korkeaksi että kosteus pysyisi ilmassa ja seinien kastepiste nousisi. Tässä en itse ainakaan onnistunut. Kondensoituminen tarkoittaa ettei seiniin kannata nojailla ja toisaalta ettei ikkunasta näe ulos - tai sisään.
Kiuas, erityisesti ilman jalkoja, tuottaa kohtuullisen tasaisen lämpötilajakauman, kunhan teltassa kiipii ylälauteelle. Kannattaa kuitenkin huomata, että telttasaunassa ei ole juurikaan lämpenevää massaa ja seiniä ei voi sanoa eristetyiksi, joten se myös jäähtyy nopeasti erityisesti jos lämmittäjä unohtuu hetkeksi muihin maisemiin.
Kokemuksia, osa 2: telttasauna talvella
Viimeinen episodi Hiiden kanssa sattui maaliskuun lopun kosteilla keväthangilla. Lokakuusta alkaen olin toivonut koittavan sellaisen kelin, että teltan olisi voinut viedä järven jäälle ja louhia viereen avannon. Tämä ei kuitenkaan lumisen talven 2022 vuoksi onnistunut, joten viimeinen pystytys tapahtui kuivalle maalle - tai oikeammin hangelle.
Talvella erähenkinen saunoja voi kuljettaa tärkeimmät osat suksilla ja ahkiossa, tämä tuli testattua. Kaksi aikuista siirtää hyvällä kelillä teltan selässä hiihtäen ja kiukaan kivineen kahdessa isossa ahkiossa sidottuina yhdellä reissulla. Kiviä ei nimittäin hiihtokeleillä luonnosta löydy.
Teltan pystyttäminen pehmeään hankeen onnistui suhteellisen helposti. Huomattavin muutos on se, että teltan sisätilavuus supistuu selvästi, kun tolpat uppoavat hankeen. Tämä itseasiassa helpottaa lämmittämistä, mutta voi olla pidemmälle saunojalle haastava. Toinen hyvä puoli on se, että korkealle lauteelle ei ole enää niin isoa tilausta.
Yhteenveto
Kokonaisarvio telttasaunasta on ristiriitainen. Parhaimmillaan sillä voi päästä ainutlaatuisen saunaelämyksen pariin koskemattoman luonnon helmassa, mutta työ jonka lyhyt ilo vaatii on melkoinen.
Saunologian arviot
Huonoa | Huonoa |
---|---|
Teltan peruskonstrukio Edullinen Raikas sisäilma |
Liikuteltavuus Kiuaskamiina Raskas ja matala laude |
Hiisi tuntuukin lähinnä sopivalta hätäapuratkaisulta paikkoihin, joihin on vasta tulossa pysyvä sauna. Sillä pääsee suurimman osan vuotta saunatunnelmaan, mutta teltan siirtelyn vaiva on sen verran tuntuva, että sen mieluummin pystyttää pidemmäksi aikaa.
Tällöin herää välittömästi kysymys, eikö teltassa voisi käyttää tavallista kiuasta, jolloin sen käyttö olisi olennaisesti miellyttävämpää. Tämän kiukaan voi sitten kantaa oikeaan saunaan, kun se on valmis. Oikean kiukaan käyttöä vaikeuttaa tosin tavanomaista pienempi piipun läpivienti.
Kenelle Hiisi sopii kaveriksi?
Mikäli harrastuksiin kuuluu maiden ja mantujen kiertely paketti- tai matkailuautolla, niin Savotan kuljettaminen mukana onnistuu pienellä lisävaivalla. Jos kuljetus- ja säilytyskapasiteettia ei ole, aiheuttaa Hiiden kuskaaminen pään vaivaa.
Oma haasteensa on myös kokonaisuuden roudaaminen pysäköintipaikalta kauemmas maastoon. Saunateltta osineen sitoo käyttäjän auton läheisyyteen. Jos käytettävissä on mönkijä tai vastaavaa maastoajoneuvo, niin käyttöpaikkoja on enemmän. Tämän vaatimuslistan perusteella telttasauna ei ole ihan jokaisen retkeilyvaruste.
Telttasauna maksaa varusteineen hieman alle tuhat euroa. Valtavaa sijoitusta ei siis vaadita, eikä samalla rahalla ”oikeaa” saunaa saa mistään. Toisaalta, tämä ei selvästikään ole mikään pelkkä lelu, joten kannattaa ainakin miettiä ovatko omat tarpeet lähellä sitä hyötyä jota teltasta voi toivoa saatavan.
Materiaalisten edellytysten lisäksi telttasaunan omistajalla on hyvä olla henkistä pääomaa, aikaa ja mielenrauhaa. Telttasaunan arvolupaus on etupäässä annos ylellisyyttä kannettuna minne tahansa, mutta tyyniä hetkiä teltan pystytykseen, kiukaan lämmitykseen ja uudelleen kokoamiseen tarvitaan. Ellei jatkuva pystyttely ja purkaminen tunnu motivoivalle, niin kannattaa telttasauna ehkä unohtaa.
Mikäli sinulla on kiire päästä saunaan vaihtelevissa maisemissa, telttasauna ei todennäköisesti ole sinua varten.
Kiireettömissä olosuhteissa luonnon keskellä yksin tai hyvässä seurassa telttasaunasta saa eniten irti. Työ kiittää tekijäänsä, kun roudaamisen ja valmistelujen jälkeen lopulta pääsee nauttimaan saunomisesta.
Savotan Hiisi 4 telttasaunapakettia myydään monissa verkkokaupoissa. Esimerkiksi Varuste.netissä kirjoitushetkellä hintaan 789€ (norm. 850€), hinta sisältää kamiinan ja kivitelineen, ei lauteita. Savotan omassa verkkokaupassa saunapenkki maksaa 199€ kpl.
Loppusanat
Saunologille tämän testin toteuttaminen oli niin henkisesti kuin taloudellisestikin poikkeuksellisen raskas hanke, joka ei valitettavasti näy mitenkään positiivisesti lopputuloksen laadussa. Niinpä huokaisin helpotuksesta toimitettuani Savotan lainaaman paketin takaisin Matkahuollon kyydittäväksi. Matkahuolto veloitti keski-Suomen matkasta vain 60€ mikä oli pieni sivukulu tässä meressä.
Telttasauna ei tuotteena ollut minun juttuni, vaikka mukaviakin muistoja sen kanssa puuhaamisesta jäi. Kynnys teltan pystyttelyyn oli minulle turhan suuri. Ei liene vaikea ymmärtää miksi seuraava tämän tyylisuunnan juttu tuleekin käsittelemään perävaunusaunoja!
Kannattaa huomata, että tässä esitetty kritiikki pätee Hiisi 4 ohella muihinkin saman tyylisiin tuotteisiin. Kilpailua ei tuotekategoriassa hirmuisesti ole, kotimaisittain kovin haastaja on Arctinar. Venäläistä Mobibaa, Morzhaa tai muita idän ihmeitä tuskin lähiaikoina Suomeen enää tuodaan aiempaan malliin. Lähtökohtaisesti eristyksen taso on heikko ja lämmityslaite välttävä.
Lisää telttasaunoja ja kokemuksia niistä
https://saunamaailmalla.com/venalainen-telttasauna-puolassa/
https://www.korpimetso.com/product/1671/mobiba-mb-10-saunateltta-ja-kiuas
https://rennosti.com/tuote-osasto/telttasaunat/
https://inord.fi/fi/kauppa/kaikki-tuotteet/morzh-saunateltta-2x2x2m-musta/
Hey,
I have had the Savotta Hiisi 4 for a year now and love it. I live in Germany and bought it initially for our garden as it fits the grey zone of not being able to have a fixed chimney. I built it up for each weekend, that I was there and took it down again. Granted, I stored it in my shed, so the distance I had to travel with it was not too long. The tent is light, but the stones weighed quite a bit. In order to prevent holes in the fabric I used harder wood, which would not spark as much. Is it completely avoidable, no. I have patched a few to this date. After moving to Bavaria the tent has been set up in the garden and I use it on a weekly basis. It is quite the experience for many who visit to enjoy the sauna outside and after a good löyly to sit outside and admire the stars. I use the sauna all year around. I have noticed that the sauna takes about an hour to heat up depending on the outside temperature. The biggest difference to the experience was to add 30 to 40 kg of sauna stones. After they warm up you can enjoy the experience longer. Also I noticed the perfect temperature to be when the „lamp is on“, meaning that the top of the chimney would put out what looks like red flames. Its a mixture of the heat in the oven and the fumes. After getting a temperature gage thats an equivalent to 60-70 degrees. In the end it depends how much you enjoy the sauna, for me its a must and would go the extra mile to enjoy it.
Thank you Paul for sharing your tips and experiences!
It sounds like the tent can provide consistent comfort if you operate it in a fixed location.
On the other hand, I could challenge you to think of the benefits of having a better insulated solution OR a real stove. I'm personally mostly concerned about the ecological impact of the rather poor heater.
Hi Nick, if i were you I wouldnt change to another oven, The tent will anyway not keep the heat for very long and you will have to heat it all the time anyway. Try adding instead 30-40 kg (or more) of proper sauna stones. The steam and the heat is better when it comes from the stones not the oven itself. Cover the oven and the sides of it with all the stones and heat up the oven slowly. Give it 1-1.5 hours. Then you will have stored all the heat in the stones and you should be able to get a good löyly. Yes its no longer a mobile sauna but a semi permanent. Next step is to exchange the tent for real walls 🙂
Hi Love ,this is great advice and it makes sense to me. You saved me a lot of time in trying to adapt the tent for a regular stove. The Savotta stove has 35 kg of the harvia big stones on it. The manufacturer suggests not more than 30 kg . I have been giving the stove and stones about 45-60 minutes of wood heating at enviromental temperatures of 10C-15C .Next time will give it 1.5 hours.
Hi Lassi,
This is a great opportunity to thank you for your great book and all the knowledge you share at your blog.
I wanted to understand Finnish sauna principles to the core before building mine.
After that ,it was obvious that it would be a big cost for me to build a proper Finnish sauna in Greece.
So...I ordered the telttasauna Hiisi 4 and the wood stove.I also ordered the lauteet 🙂
The intended use was for a semi permanent setup in the garden and occasional use at the beach during the winter time. Especially since I sea swim during the whole year. I got it at the end of March and I am very happy with the way it functions in Greece with its warm climate. In winter the temperature around where we live does not drop below 4 C, so I should be fine. The stove draws very well but I wish the stove did not need feeding as often. Sparks have burned holes through the tent but this is something that I had read about at the Savotta and Varuste.net site and I was prepared for it. In the summer I will be unable to use it because of the sparks being a fire hazard. I need to solve the problem with the sparks flying around. It is easy to pitch the tent and set the stove but I can not carry the kiuaskivi 35 kg. back and forth to the beach. Perhaps on special occasions. Overall I am very happy with the telttasauna.I had the same idea of using a regular sauna wood stove.What stove would you use in the hiisi 4 provided that one changes the stove pipe jack to a bigger one? All this is because of your book! This is my setup:
https://www.reddit.com/r/Finland/comments/txn1z1/saunateltta_in_greece_thank_you_finns_for_your/
Like you said, the weight of the oven makes this sauna possible only if you travel with a car. With the smaller Savotta tent I have been able to get the temperature up to 90 and the enjoyment has been very good. Another thinsg is the length of the tent poles. That Savotta hasnt made them telescopic means that the mobility is a joke and surely the product of a mindset belonging to a Soviet engineer. In the end the weight of the oven and the stones reduce the mobility concept. However, MOBIBA produce an interesting rather new oven, producing a lot of steam without stones. Got hold of it just before 24 Feb and will test it during summer. All in all the total weight with oven and tent mkes it more mobile, but will the löyly be good enough?
Thanks for the comments. Valid points about Savotta!
Alternative heaters can't be much worse...