Edellisessä postauksessa esittelin Saunologian suuren saunatyynyvertailun tuloksia. Testiryhmän ”kovista tyynyistä” en meinannut löytää mieleistä, mutta näin Pinetan puuvalmiissa tyynyssä potentiaalia kehittyä paremmaksi tuotteeksi. Niinpä päätin tuunata tyynyn sävyttämällä sen saunavahalla tuoreen männyn vaaleaa sävyä entistä valkoisemmaksi.
Lopputulos on minusta erittäin hyvä ja näkyy kuvissa. Kerron seuraavaksi miten sinäkin onnistut saunatyynyn sävyttämisessä.
Tavoitteet
Tehdään puiselle päänaluselle uusi, vaalea läpikuultava pintasävy ja varmistetaan sen puhtaana pysyminen.
Valmistelut
Pinetan saunatyyny on puuvalmis ja mäntyä. Kuten testissä huomautin, on siinä pihkariski. Asiaa voi lähestyä kahdella tavalla: joko käsitellä tyyny heti, tai ensin koesaunottaa se korkeimmassa mahdollisessa käyttölämpötilassa. Jälkimmäisellä tavalla saat pihkan pintaan ja voit poistaa sen myöhemmin hiomalla. Kummassakin tapauksessa on tärkeää myös kastella tyyny kauttaaltaan. Kastelu nostaa puun syyt pintaan. Kun hiot ne sileäksi, ei niistä ole enää myöhemmin samalla tavoin vaivaa.
Itse käytin tyynyä ensi pariin otteeseen saunassa, jonka jälkeen pihkaa ja syitä tuli pintaan. Hioin tämän jälkeen laudetyynyn 100 ja 150 karkeuden hiomapapereilla. Kiinnitin erityistä huomiota päällyspuoleen, mutta hioin kaikki osat joihin pääsin käsiksi.
Kun hiontapöly on poistettu, esimerkiksi huuhtomalla tyyny suihkussa, annetaan sen hieman kuivahtaa. Tuotteen kosteus on lähtökohtaisesti niin matala, ettei sitä saa helposti juurikaan kastumaan.
Pintakäsittely
Käsittelin tyynyn aiemmista kokeiluista säilyneellä Tikkurilan valmiiksi sävytetyllä valkoisella Supi Saunavahalla. 0,3 litran tölkki maksaa reilun kympin. Sävyttäminen lähes tuplaisi pienen purkin hinnan.
Saunavaha on ainoa Tikkurilan tuote, jota voi käyttää lauteisiin. Kuten olen saunan pintakäsittelystä aiemmin kirjoittanut, muut hyvät vaihtoehdot ovat petsejä, kuten Liberonin tai Amellon valmistamat petsit. Petseissä ei välttämättä ole mitään vahan kaltaista suojaa, joten niiden kanssa vaalean pintaan puhtaana pito voi olla haastavampaa.
Tikkurilan saunavaha on suhteellisen helppokäyttöinen aine. Sen käsittelyssä pitää kuitenkin olla tarkkana. Pinnasta tulee helposti epätasainen, ellei pensseli ole kunnossa ja työskentely rivakkaa. Käyttöohjeen mukaan kerroksia saisi olla vain yksi. Tyynyn tapauksessa päädyin kuitenkin käsittelemään pintapuolen kahteen kertaan, jolloin peittävyys parani – ja ensimmäisen käsittelyn mokat hävisivät näkyvistä.
Ensimmäisen käsittelyn jälkeen pinta kuivuu nopeasti. Tämän jälkeen hion vielä kerran joitakin vahan epätasaiseksi jättämiä kohtia uudelleen ennen toista käsittelyä.
Lopputulos
Minusta sävytetty tyyny näyttää paljon paremmalle kuin alkuperäinen. Lopputuloksen kuultava vaalea pinta sopii vaaleaan saunaan erinomaisesti. Tyynyn hintakin tosin samalla kaksinkertaistui, mutta ei edelleenkään päätä huimaa. Operaation kului aikaa yhteensä noin puolitoista tuntia, sisältäen välineiden puhdistukset ja valmistelut.
Olen sittemmin käyttänyt tyynyä kertaalleen ilman ikäviä yllätyksiä ja koen että tuunaus lisäsi ainakin minulle tyynyn käyttöarvoa. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!