Skip to content tuenta

Terassi ulkosaunaan – suunnittelu ja rakentaminen

Vilvoittelutila on tärkeä osa saunarakennusta. Suomen olosuhteissa pääsy ulkoilmaan on yleensä varma ratkaisu jäähdyttelyyn. Parhaassa tapauksessa tästä voi vielä jatkaa matkaa ulkovesistön - tai paljun - viileään syleilyyn.

Ulkosaunan tapauksessa terassi on kätevä tapa laajentaa saunan käyttötiloja sekä tarjota vilvoittelutilaa. Terassille pääsy pitää siis varmistaa jo aikaisessa vaiheessa.

Suunnitteluvalinnat

Terassin suunnittelun kannalta tärkeimpiä valintoja on sen suunta rakennuksen ympärillä. Tämä ratkaisee niin sen mihin terassilta näkee kuin sen mistä terassille näkee. Kun saunasta saavutaan useimmiten ulkoilmaan kiireellä ja kevyellä vaatetuksella on hyvä miettiä terassin, rakennuksen ja ympäröivän maaston merkitystä sekä sille hiveleekö alastonta vartaloa kylmä koillistuuli vai naapurin lämmin katse.

Itse päädyin siihen, että uloskäynti saunarakennuksesta tapahtuu (kylmälle) pohjoispuolelle, joka on julkisivun kääntöpuolella. L-mallinen terassi jatkuu tästä kohti länttä, jossa on varsinaiseksi oleskelualueeksi ajateltu osio. Täällä toivotaan iltaisin nautittavan laskevan auringon kajosta.

Ensimmäinen viimeistellympi saunaluonnos
Ensimmäinen viimeistellympi saunaluonnos

Saunamme terassin kooksi tuli noin 15 m2, suunnilleen saman verran kuin sisätilojen käyttöala.  Terassin pinta-alaa voi tuskin koskaan olla liikaa. Päädyin itse rakennusprojektin jo alettua vielä leventämään terassia kumpaankin suuntaan, koska tajusin jättäneeni terassin pystytolppien vaikutuksen huomioimatta. Tällainen asia pitäisi muistaa suunnitteluvaiheessa, sillä se tulee väistämättä aiheuttamaan ongelmia jälkikäteen.

Terassimme on kokonaisuudessaan katettu. Kattaminen lisää paljon käyttömukavuutta, kun terassi pysyy ainakin seinän vierustoiltaan kuivana. Tällöin terassilla voi säilyttää ainakin kesäaikaan pihakalusteita ja ehkä jopa polttopuita.

Korotettu terassi

Korotettu terassi vaatii kaksi erityisrakennetta, portaat ja kaiteet.

Terassisuunnitelmaan liittyy ainakin pilariperustaisen rakennuksen kohdalla myös ajatus rappusista, joiden avulla kannelle noustaan. Näidenkin kohdalla alkuperäinen visio muuttui rakennuksen edistymisen myötä. Pohjakaavassa rappuset on sijoitettu kulmaan, mutta mökkitontin rakennusten keskinäisen harmonian vuoksi ne tullaan rakentamaan länsiterassin puolelle. Tämä onnistuu tosin vasta, kun ympäröivä maa on täytetty lopulliselle tasolle.

Kaiteet ovat lain ja turvallisuuden vaatima lisävaruste, jos putoamiskorkeus ylittää 500 mm. Kaiteisiin ja käsijohteisiin liittyy useampia vaatimuksia korkeuden ja tiiviyden suhteen (kts. rakentamismääräyskokoelma F2). Kaiteiden kohdalla on myönnettävä, että suunnitelmani ovat edelleen keskeneräiset enkä ole edes perehtynyt niitä koskeviin vaatimuksiin. Onneksi  niillä ei ole toistaiseksi kiirettä.

Lämpökäsitelty mänty on terassilautana suhteellisen kova, hieman punaruskea materiaali. Sävy yllättävän lähellä vihtrillikäsiteltyä raakalautaa, jota kuvan lattiajuoksuissa
Lämpökäsitelty mänty on terassilautana suhteellisen kova, hieman punaruskea materiaali. Sävy yllättävän lähellä vihtrillikäsiteltyä raakalautaa, jota kuvan lattiajuoksuissa

Viimeinen suunnittelun puolelle menevä valinta koskee rakennusmateriaalia. Saunaa on tähän mennessä rakennettu lähinnä käsittelemättömästä ja myöhemmin rautavihtrillillä käsitellystä raakapuusta. Kestopuuta on käytetty niukasti, ainoastaan terassin perustuksissa, harkkopilarien nokassa. Joten kestopuuta ei haluttu myöskään terassin pintamateriaaliksi.

Säätä kohtuullisesti kestäviä vaihtoehtoja kestopuulle on jonkin verran. Haaveena oli löytää jotain hirren kanssa saman sävyistä, eli mieluummin harmahtavaa tai harmaaksi sävytettävää ainetta. Budjetin kärsiessä ylikuormituksesta päädyin lopulta lämpökäsiteltyyn mäntyyn kokoluokassa 117 x 26 mm, jota löytyi B-luokan tavarana alle kolmen euron metrihintaan puuliikkeen takapihalta.

Terassilaudat vaativat vahvat perustukset reunoja myöten
Terassilaudat vaativat vahvat perustukset reunoja myöten

Lämpökäsitelty mänty on läpikotaisin ruskeaa. Männyn lämpökäsittely n. 200c lämpötilassa hävittää puusta lahoamisherkkiä aineita sekä pihkan. Lämpökäsitelty puu säilyttää Lunawoodin mukaan myös paremmin muotonsa. Lopputulos on siis säänkestävä ulkopuu ilman myrkkyjä tai kemikaaleja. Kääntöpuolena puun sävyttäminen tuoreelta ei ole omien kokemusteni mukaan mahdollista. Alla kuva yrityksestä käsitellä puuta Tikkurilan keloharmaalla puuöljyllä.

tuenta
Terassin pitkien juoksujen jäykistämistä varten juoksujen väliin tehtiin välituet, jotka laitettiin paikoilleen vasta laudoituksen lähentyessä, niin että ne jäisivät piiloon lautojen alle

Terassin rakentaminen

Terassin rakentamisessa suurin työ on pohjan valmistelu. Terassin lattiajuoksujen väliksi valittiin 600 mm, jonka uskottiin pysyvän 26 mm laudan kanssa notkumatta. Rakentamisen aikana tuli vastaan yksi suunnitteluvalinta terassin käytettävyyteen liittyen. Tämä oli lautojen rako.

Terassilautojen väliin jäävä tila on sekä uhka että mahdollisuus. Isompi rako nopeuttaa kuivumista ja helpottaa roskien lakaisua, mutta liian isoon rakoon tarttuvat varpaat ja välistä tippuvat avaimet ja kännykät.

10 mm mitta
10 mm mitta

Valitsin itse raoksi 10 mm, jonka mittana käytettiin terassiruuvikotelon kantta. Suosittuja mittoja ovat myös timpurin kynän ulkomitat 12 tai 6 mm, mutta näistä ei kumpikaan nyt tuntunut sopivalle. Pienempi rako olisi näyttänyt leveän laudan parina turhan vaatimattomalle, isompi ei ollut mielekäs. Aika näyttää miten vakioisena sentin ilmarako terassilautojen välissä myöhemmin pysyy.

Terassilaudat ruuvattiin kiinni ruskeilla 55 mm terassiruuveilla (tavallisia, ei ruostumattomia RST). Lunadeck laudan omia kiinnikkeitä ei ollut heti saatavilla sillä hankkimani lauta oli  vanhaa mallia. Osin tämän takia asensin laudan harhaoppisesti uritettu puoli alas, ei ylöspäin. Vanhan mallinen lauta oli uria lukuun ottamatta symmetrinen, jolloin kiinnitysura ei näy riippumatta siitä kumminpäin lauta asennetaan.

Ruostumattomien ruuvien käyttöä harkitsin kyllä, sillä terassin päällä olevan aluslaudoituksen rautavihtrilli saattaa vielä valahtaa ruuvien niskaan sopivissa olosuhteissa. Tulevaisuus tulee kertomaan säästinkö väärässä paikassa.

Terassin rakentelussa on hyvä olla kaksi miestä, jos sattuu niin että lautojen huolellista valinnasta huolimatta kaikki 4,5 metriset laudat eivät ole suoria. Lautoja voi nimittäin pakottaa suoristumaan pienellä voiman käytöllä ja ruuvaamalla niitä samaan aikaan kiinni lattiajuoksuun. Tämä ei kuitenkaan onnistu kovin helposti ilman kaksia käsipareja.

Kokonaisuudessaan terassin rakenteluun kului kahdelta harrastajalta kaksi päivää. Eniten aikaa meni pohjatöihin sekä reunakohtiin. Esimerkiksi terassitolppien kierrot tehtiin huolellisesti ensin sahaamalla pistosahalla sinnepäin oleva muoto ja sen jälkeen hiomalla laikalla lauta tarkasti parin millin päähän hirren muodosta.

Loppusanat

Kirjoitushetkellä terassin kansi on valmis, mutta terassikiertävä sivureunan laudoitus kaipaa vielä yhtä kerrosta. Rappusista on tehtynä ainoastaan tilapäinen ratkaisu, näyttää hyvin todennäköiselle, että se jää tänä vuonna ainokaiseksi tavaksi nousta mökin korkeuksiin.

Valmiista terassista ei valitettavasti vielä ole ollut mahdollista ottaa edustuskelpoista kuvaa, sillä rakennusmateriaali on välittömästi vallannut lattiapinnan itselleen...

2 thoughts on “Terassi ulkosaunaan – suunnittelu ja rakentaminen

 1. KP

  Samaa mieltä, että kyllä kunnon terassi toimii saunarakennuksen ympärillä. Kiitoksia jälleen vinkeistä 🙂

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
  0
  Ostoskori - Cart
  Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop