Skip to content

Kirja-arvio: Susanna Uusitalo – Hyvä sauna. Suomalaisen saunaelämyksen jäljillä

Vuoden 2017 saunakirjauutuus on Susanna Uusitalon Hyvä sauna. Saunologi selasi kuvakirjan kannesta kanteen, mutta ei saanut täyttä hikeä pintaan. Tämä kirja-arvio kertoo mikä lämmitti ja viilensi tunteita teosta kohtaan.


Lempeiden löylyjen vankina: arvio Hyvä sauna -kirjasta.

Mistä on kysymys?

Suomessa ilmestyy yleensä ainakin yksi suomenkielinen saunakirja joka vuosi. Tämän vuoden näkyvin uutuus on mm. Risto Vuolle-Apialan nykykustantaja Moreenin (osa Otavaa) julkaisema Hyvä sauna. Kirjan on kirjoittanut toimittaja Susanna Uusitalo, joka on aiemmin julkaissut sisustus- ja lifestyle-kirjoja. Kirjan sisällöstä tosin painavin osa on valokuvaaja Ritva Tuomen, jonka kanssa Uusitalo on viimeksi tehnyt mm. Luonto sisustaa ja Pannun alunen –kirjat.

Hyvä sauna –kirja edustaa tyylillisesti modernia lifestyle-kuvakirjaa. Kirjaa dominoivat useaan eri layoutiin sommitellut valokuvamosaiikit, jotka komistavat kirjan kahtatoista saunatarinaa. Suomalaisten saunojen suhteen kirjailija on valinnut kiitettävän monipuolisen ja ennakkoluulottoman tien. Mukana on niin niitä klassisia kohteita kuin harvinaisiakin saunakonsepteja. Jokainen sauna on esitelty pitkällä kuvasarjalla asukasta, suunnittelijaa tai rakennuttajaa kuunnellen, saunakorva höröllään. Jokaisen reportaasin perässä on myös yksi tee-se-itse –ohje jonkin saunaan liittyvän tuotteen askarteluun.

Uusitalo - Hyvä Sauna. Suomalaisen saunaelämyksen jäljillä -kirjan tyyliesimerkki

Saunologian henkeen sopivasti luokittelen Uusitalon esittelemät saunat seuraaviin konsepteihin: moderni savusauna, pihasauna, huoneistosauna, yleinen sauna, mobiilisauna, kelluvasauna, mökkisauna, koppisauna ja maasauna. Listan pituudesta voi laskea, että vain pari konseptia esitellään toistuvasti.

Saunologin näkökulma

Kohteiden esittely on tasaisen laajaa kuvamateriaalia lukuun ottamatta vaihtelevaa. Kohteista kerrotaan vapaamuotoisesti ja esimerkiksi löylyhuoneiden koko tai henkilötilavuus usein unohtuu mainita. Kirjallisen ilmaisun taso on lähtee liikkeelle hyvin, mutta tarkkuus laskee kirjan loppua kohden samalla kun kohde-esittelyt lyhentyvät. Varsinaisia huolimattomuusvirheitä silmääni osui kuitenkin vain yksi.

Teos tarjoaa tunnelmoivaa tarinointia suomalaisten saunomisesta ja saunan kanssa elämisestä. Sauna on vähän kuin yksi perheenjäsen. Subjekti on kuitenkin saunoja. Kirjalle sopivampi otsikko olisi ollut ”Suomalaisia saunojia luonnollisessa ympäristössään”, hyvän saunan perässä kirjan avaavalle käteen jää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Kirja on toisaalta kuitenkin ensisijaisesti kuvakirja. Tässä mielessä traditionaalinen tapa mainostaa kirjailijaa, jonka tuotos on kirjan sisällössä toissijainen ei tee oikeutta taiteelliselle yhteistyöprosessille, josta teos on saanut alkunsa. Tästäkin kirjasta korkeintaan neljäsosa on harvaan ladottua tekstiä. Kirjaa selailevan silmäilijän silmät lepäävät ensisijassa hyvälle paperille kauniisti asetelluissa kuvissa.

Tai sitten eivät lepää.

Henkilökohtaisesti Tuomen kuvaustyyli ei keskimäärin miellytä. Saunologiaa silmäilleet ymmärtävät nopeasti kirjan nähtyään miksi. Kalpeus yhdistää ja erottaa meidät.

Tuomi on valaissut suuren osan kuvistaan paikan päällä, mikä entisestään korostaa hänen tekijyyttään kirjassa, mutta luo valaisullaan tyhjiin saunoihin aavemaisen kalpean tunnelman. Vallitsevan valon yhdistelmä estää kuvia muuttumasta dokumentaarista taideprojektiksi, mutta mielestäni joka tapauksessa vieraannuttaa saunoista, joiden oma valaistus on kuitenkin olennainen osa niiden moniaistillista elämysmaailmaa. Toisteisuus kuvamaailmassa myös ärsyttää, esimerkiksi Rajaportin kuvasto vaihtuu hitaammin kuin saunologin peukalo jaksaa selata.

Kirjan avaava Juha Telkkisen saunan käyttäminen kansikuvana on mielestäni erittäin outo valinta. Juhahan on omakustanteisessa kirjassaan kuvannut kanteen myös oman saunansa. Hän on kuitenkin ymmärtänyt olla sumentamatta sitä jälkikäteen digitaalisesti. Koitan tulkita Uusitalon ja Tuomen valinnan jonkinmoiseksi kunnianosoitukseksi Telkkistä kohtaan. Toisaalta, jos mietitään, että kerran vuodessa julkaistaan yksi saunakirja, niin saman saunan käyttäminen toisen kerran kolmen vuoden sisään kansikuvana on minusta mielikuvitukseton valinta. Savu on sentään luonnollisen väristä ja kuvakulma eri.

Uusitalo - Hyvä Sauna. Suomalaisen saunaelämyksen jäljillä -kirjan kansi esittelee Juha Telkkisen saunaa.

Vertailun vuoksi Telkkisen kirjan koko kansi osoitteesta http://www.telkkinen.fi/kirja/

Olen joutunut viimeksi TM Rakennusmaailman kiuastestin yhteydessä miettimään tuotesijoittelu ja sisältömarkkinoinnin taustavoimia saunakirjoittelun takana. Uusitalo ei kerro saaneensa tukea suurilta kiuasbrändeiltä, toisaalta hänen esittelemissään 13 kohteessa on vain kahden Suomen suosituimpiin kuuluvan yrityksen kiukaita (pl. Saunattaren IR-höyrysauna –kombinaatio).

Tämä voi olla sattumaa, toisaalta sattuu myös niin, että kuvissa nähdään Harvian prototyyppi hienosta Legend-kiukaasta, joka ei ole myynnissä. Kiukaassa on kaksi lasiluukkua, kuten venäläisessä Termoforeissa ikään. Jutusta käy ilmi, että kohde on yrityksen prototyyppisauna, mutta kuluttajan näkökulmasta tämä vähän harmittaa, toisaalta hienoa, että tämäkin kiuasvariantti (kts. tunnelikiukaat) tulee esitellyksi fiksun väliseinänsä kanssa.

Uusitalo - Hyvä Sauna. Suomalaisen saunaelämyksen jäljillä -kirjan kuva Harvian prototyyppi saunasta ja tunnelikiukaasta, huomaa saunaan päin loimottava tuli ainutlaatuisen lasi-ikkunan takana

Kokonaisuudessa kirjassa mukavasti päästy kiinni suomalaisen saunan käytön moninaisuuteen. Kattaus ei tosin ole yhtä aromikas kuin Carita Harjun viime vuoden saunakirjassa, mutta askeleen syvällisempi. Kirjassa on kiitettävän paljon erilaisia saunoja, epätavanomaisia ratkaisuja ja miellyttävä typografia.

hyvä sauna tarkoittaa jokaisen omaa, itse valittua, teetettyä tai rakennettua saunaa

Lukijalle kirjan lupaama ”Hyvä sauna” jää kuitenkin kylmäksi ja kysymys ”Mistä syntyy hyvä saunomiskokemus” vastaamatta. Saunojen omistajat lankeavat lähes sataprosenttisesti pehmeiden löylyjen allegorian uhreiksi ja saunakokemuksen monimuotoisuuden kuvailu kangertelee. Oma tulkintani on, että hyvä sauna tarkoittaa jokaisen omaa, itse valittua, teetettyä tai rakennettua saunaa. DIY-ohjeet voi ymmärtää kirjailijan taustaa vasten, mutta oikeasti, jos joku tekee kirjan luettuaan omaa suihkugeeliä tai betonisen ulkotulen alustan niin lupaan tarjota saunajuoman, kun nähdään!

Tämä ei ole tietokirja, tämä ei ole ohjekirja, tämä on 2000-luvun nykysuomalaiseen saunakulttuuriin syventävä kuvakirja, jossa kuvissa ovat kalpeat saunat ja äänessä lämminsieluiset saunojat.

jos joku valmistaa kirjan luettuaan omaa suihkugeeliä tai betonisen ulkotulen alustan niin lupaan tarjota saunajuoman

Kirjaa voi suositella saunoja yleisesti tunnelmoiville kuvakirjojen ystäville, tai erittäin avarakatseisesti saunasta haaveileville rakentajille. Kirja on objektina kuitenkin ajanhengen ja tyylin mukainen ja sitä kehtaa pitää esillä. Oma näköalani kirjamaailmaan on kuitenkin niin kapea, etten osaa sanoa, miten suuren ryhmän kirja tämä on.

Nostan kuitenkin hattua kirjailijalle hienon saunakokoelma etsimisestä, syvällisestä läpikäynnistä ja kustantajan vakuuttamisesta, että tällekin on yleisönsä.

Myynnissä esimerkiksi AdLibriksen verkkokaupassa hintaan 29€.

Kiitos Moreeni kustannukselle arviointikappaleesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop