Skip to content

Opas japanilaisissa kylvyissä käyttäytymiseen

Käytännön opas Japanin sentoihin ja onseneihin: kylpyrituaali ja kylpypaikat

Miten pääset nauttimaan japanilaisista kylpylöistä? Japanin perinteisillä kylpylöillä, sentoilla ja onseneilla, on pitkät perinteet. Myös niiden käyttäytymismallit ovat niin syvään juurtuneet, että paikallisilla toimintatavat tulevat selkärangasta. Ulkomaisen kylpyläturistin on hyvä ymmärtää kylpyläkoodin perusteet, sillä monissa kylpylöissä ohjeet ovat esillä vain Japaniksi. Vaikka kieli olisi vieras, tapoja pitäisi kuitenkin noudattaa. Tässä Saunologian opas Japanin kylpyihin, jonka avulla selviät kylvyistä kunnialla. Artikkeli kuvailee myös omaa onsen-kokemustani Hakonessa. Lue lisäksi aiemmin ilmestynyt artikkeli, joka esittelee japanilaisten kylpyjen kirjoa.

Kylpyrituaali: kuinka sentossa ja onsenissa käyttäydytään?

Japanilainen kylpeminen noudattaa tiukasti määriteltyä etikettiä. Mitä perinteisempi sento tai onsen, sitä tiukempaa koodissa pysymistä odotetaan. Tämä on ymmärrettävää sekä kulttuurin kollektiivisen luonteen että kylpyjen henkisen ulottuvuuden näkökulmasta (kts. Japanin kylpykulttuuri). Jättämällä noudattamatta toimintamallia keräät itsellesi negatiivista huomiota.

Yksityiskohtainen käyttäytymismalli vaihtelee paikasta toiseen, mutta se noudattaa todennäköisesti suunnilleen seuraavaa kaavaa:

  1. Sisäänkäynnillä kengät vaihdetaan sandaaleihin tai vain riisutaan hyllyyn tai kaappiin.
  2. Kassalla saadaan opastus paikan palveluihin (satunnaisesti myös englanniksi) sekä kylpyvarusteet. Näihin yleensä kuuluu kaksi pyyhettä, mahdollisesti myös vaatteita. Tässä vaiheessa selviää montako tuntia kylpylässä saa määrättyyn hintaan oleskella.
  3. Yksityisessä tai yhteisessä pukuhuoneessa riisuudutaan ja vaihdetaan vaatteet jukataan (pitkä kylpytakki), joka solmitaan obilla (vyö). Näiden päälle puetaan mahdollisesti vielä haori (paksumpi lyhyt takki). Nämä varusteet löytyvät ainakin hienostuneimmista kylpylöistä.
  4. Seuraavaksi siirrytään lähemmäs kylpyä. Mahdolliset sandaalit sekä muut varusteet riisutaan koriin, pukukaappin tai vastaavan.
  5. Ennen kuumaan kylpyyn menemistä peseydytään perusteellisesti pesupisteellä tai sellaisen puuttuessa varsinaisen kylvyn ulkopuolella. Peseytyminen tapahtuu istualtaan pienen jakkaran päällä. Tarjolla voi olla erillinen pieni pesupyyhe. Pitkät hiukset pitää sitoa ennen kylpyä, etteivät ne mene kylpyveteen. Kellot, riipukset ja muut isot korut yleensä riisutaan.
  6. Kylpyyn mennessä mukaan otetaan pieni pyyhe. Se pidetään kuivana asettamalla se jollakin tavalla pään päälle.
  7. Nyt voit astua kylpyyn niin pitkäksi aikaa kuin hyvälle tuntuu. Älä upota päätä tai hiuksia veteen.
  8. Kun nouset pois kylvystä, kuivaa itsesi pienellä pyyhkeellä niin hyvin kuin mahdollista ennen kylpyalueelta poistumista. Näin kylpyvettä ei kulkeudu muualle. Älä peseydy enää, mikäli toivot onsen-veden mineraalien jäävän hoitamaan ihoasi.
  9. Saunomisesta tuttuun tapaan voit nyt jäähdytellä siten kuin on mahdollista ja halutessasi toistaa rituaalin, kunnes aika tai mitta tulee täyteen.
  10. Juomalähteitä tai muita juomavesipisteitä on usein tarjolla ja nesteyttäminen on suositeltavaa. Keho voi ylikuumentua kuumassa kylvyssä nopeammin kuin saunassa.

Kylpemisen lopuksi tarjolla voi olla talon puolesta muita hygienian hoito välineitä, kuten hammastahnaa ja -harja, miehille joskus partakoneen ja -vaahtoa.

Pesupisteitä japanilaiseen tyyliin miesten puolella.

Pärjääkö kylvyssä ilman japaninkielen taitoa?

Kylpylät ovat liikelaitoksia (vaikka sentojen hintoja säädellään), joten kyllä useimmille taloille raha kelpaa, vaikka kielitaidon kanssa olisi niin ja näin. Jos sinulla on tatuointeja, tämä kannattaa viestiä ennen maksua. Mikäli selviät kassalta eteenpäin, niin tämän jälkeen ensikertalaisen kannattaa vain olla tarkkana ja seurata miten paikalliset käyttäytyvät.

Poikkeuksellisen hyvät ohjeet hotellin senton käyttöön.

Jokaisessa kylpylässä on hieman erilainen järjestely, mutta tässä artikkelissa kuvattua toimintatapaa noudattaen selviät kyllä. Tärkein haaste on varmistua, että päädyt oikealle, miesten tai naisten, osastolle mikäli kaikki opasteet ovat vain Japaniksi.

Miten Japanin kylpyihin pääsee tutustumaan?

Suurin ja ensimmäinen haaste on päästä Japaniin. Japanin matkailu Suomesta muuttui Ukrainan sodan seurauksena selvästi hitaammaksi ja kalliimmaksi. Finnairin suorat reitit Helsingistä mutkistuivat yli 13 tunnin lentoajaksi entisestä reilusta kymmenestä. Samalla polttoaineen hintojen nousu ja muut kustannukset ovat vaikuttaneet siihen, että lentohinnat ovat varmaankin keskimäärin 50% aiempaa kalliimpia ja alle tuhannen euron suoria lentoja on vaikea, ei tosin täysin mahdoton, löytää. Finnairin palvelut eivät tietenkään ole ainoa vaihtoehto, mutta olkoon esimerkkinä tästä haasteesta.

Lohdutuksena Japanissa oleilu ja matkustaminen on juuri nyt (kesä 2024 tilanne) heikon jenin valuuttakurssin ansiosta eurooppalaisille edullista. Japanissa syömisestä, matkustamisesta ja yöpymisestä ei siis tarvitse maksaa maltaita, ellei itse niin halua. Lähes kaikki maksaa euroissa suhteellisesti vähemmän kuin EU-alueella. Majoituksen hinnat japanilaisten itse suosimissa kohteissa voivat kuitenkin ylittää suomalaisen hintatason, toisaalta laadukkaan, pienen hotellihuoneen aamupaloineen Tokiossa voi saada alle sata euroa per yö.

Sentojen ja onsenien löytäminen

Kylpylöitä on Japanissa kymmeniä tuhansia, joten kylpypaikka löytyy varmasti. Monissa paremmissa hotelleissa on oma kylpylänsä, ja päinvastoin kylpylöissä ja saunoissakin voi majoittua. Tokion alueella on lähinnä sentoja, onsenia varten on suositeltavaa matkustaa johonkin onsen-kaupunkiin, kuten Kusatsuun, Hakoneen, Beppuun, Kurokawaan tai Yufuiniin. Näissä paikoissa voi parhaimmillaan kiertää kylpylästä toiseen kylpytakissa.

Onseneista on olemassa ns. piilotettujen onseiden lista. Se sisältää vanhempia ja perinteisiä onseneita syrjäisissä paikoissa. Nämä voivat kiinnostaa erikoisuuden tavoittelusta kiinnostunutta turistia, mutta niihin pääseminen ei yleensä ole helppoa ja vaatii todennäköisesti yksityisautoilua ”väärällä” puolella tietä. Japanin tieliikenne on sivistynyttä ja Google Maps toimii hyvin navigaattorina, joten tämäkään ei ole mahdoton ratkaisu.

Yksityinen onsen pienen majatalon kellarissa.

Sisäänpääsyä helpottava tekijänä sentot tai onsenit eivät valikoi asiakkaitaan kansallisuuden, sukupuolen tai uskonnan perusteella ja ovat avoimia myös esimerkiksi fyysisesti vammautuneille. Toisaalta tatuoinnit vaikuttavat kylpymahdollisuuksiin, sillä perinteisesti tatuointi on ollut rikollisen merkki ja estänyt julkisen kylvyn käytön. Lapset pääsevät kylpylään aikuisen mukana, kuuden vuoden ikään asti kummalle tahansa osastolle sukupuolesta riippumatta.

Mihin aikaan vuodesta kylpymatka Japaniin kannattaa tehdä?

Kylvyt palvelevat asiakkaita lähes keskeytyksettä ympäri vuoden jokaisena päivänä, joten pakollisia syitä vierailun ajoitukseen ei ole. Omat kokemukseni Japanista kolmena eri vuoden aikana vaikuttavat siihen, että itse suosittelen kylpyreissua kesäkauden eli kesä-elokuun ulkopuolella, jolloin keli on kuumin ja kotimaan turisteja eniten liikkeellä. Tämän lisäksi kannattaa huomioida vapun tienoilla vietettävä Golden week, jolloin paikalliset viettävät vapaapäiviä ja palvelujen aukioloajoissa sekä saatavuudessa voi olla muutoksia.

Kaikilla vuoden ajoilla on oma viehätyksensä, mutta suomalaiseen viileyteen tottunut turisti mielellään valitsee milloin ja missä hikoilee. Kesäaikaan epämiellyttävän viileiksi ilmastoituja sisätiloja lukuun ottamatta ulkona liikkuminen on yhtä hikoilua. Esimerkiksi Tokion julkisessa liikenteessä matkalaukkujen kanssa ravaaminen keskikesällä ei ole nautinnollisimpia hikikylpemisen muotoja.

Onsen-kaupunki esimerkki: Hakone

Onsen-kylistä Hakone Fujin rinteellä on lähimpänä Tokiota. Sinne pääsee jättimäiseltä Shinjukun juna-asemalta Limited Express Romancecar -junalla. Junaa operoivalla Odakyu-yhtiöllä on Shinjukussa omat laiturinsa, mikä helpottaa aseman löytämisetä. Pikajunaan on varattava istumapaikka etukäteen netissä. Maksu onnistuu luottokortilla. Tämän lisäksi matkasta maksetaan esim. Welcome Suica -kortilla normaali junamaksu laiturilta poistuttaessa, molemmat ovat noin 1300 jenia.

Romancecar Limited Express juna laiturissa. Shinjukun asemalla on useampi Hakoneen johtava raide.

Hakonen alueella onsen-tyyppinen kylpy saattaa löytyä jopa perinteisen majatalon, eli ryokanin, tiloista. Nämä ovat yleensä yksityisiä ja niihin pitää todennäköisesti tehdä varaus kuten kotimaamme saunavuorolle. Hakonen majoitukset ovat selkeästi Tokiota kalliimpia, joten suosittelen harkitsemaan montako yötä siellä tarvitsee olla. Hakonessa nimittäin muu palveluinfrastruktuuri on erittäin heikkoa, illalla seitsemän jälkeen lähes kaikki sulkeutuu ja kylä tuntuu aavemaiselle.

Esimerkki onsenissa Hakonessa

Vierailin toukokuussa 2024 Hakonen alueella sijaitsevassa noin sadan vuoden ikäisessä Ubako Shumeika eli kallioperäisessä onsenissa (秀明館). Tämän lisäksi yövyin Hakonowa Hot Spring Inn -nimisessä, pienessä ryokan-tyyppisessä majatalossa, jonka kellarissa oli yksityinen onsen majatalon vieraille. Kylpylä tarjosi mahdollisuuden yksityisen onsenin kokeiluun, mutta ei muutoin ollut suosittelun arvoinen.

Ubakon onsenin sisäänkäynti Hakonessa.

Ubakon onsen edustaa perinteistä parantolatyyliä. Se palvelee hyvin rajoitettua määrää asiakkaita kerrallaan, eikä tarjoa majoitusta tai ravintolapalveluita. Ubako kylvettää sekä miehiä että naisia. Sinne sisäänpääsy pitää lunastaa kahdeksi tai neljäksi tunniksi kerrallaan. Epäilen, ettei paikkaan pääse ilman japaninkielen taitoista saattajaa, sillä paikan toimintakulttuuri vaikuttaa hyvin kurinalaiselle.

Saunologi japanilaisessa kylpyuniformussa.

Paikka on rauhallisuuden tyyssija ja sinne ei voi saapua yli kolmen hengen seurueessa. Kolmestakin vain yksi saa kylpeä kerrallaan. Ryhmä voi kuitenkin pukeutua yksityisessä huoneessa, joka toimii myös omien vaatteiden vaihtotilana. Vastaanotosta mukaan saa korin, josta löytyvät pyyhkeet sekä yukata eli kylpytakki ja sen sitomiseen käytettävä vyö, obi. Huoneessa odotti valmiiksi haori sekä tarvikkeet vihreän macha-teen valmistukseen.

Näkymä Ubakon onsenin kirjastohuoneen ikkunasta on unohtumaton. Maaginen Fuji pilkistää aina silloin tällöin pilvien takaa.

Ubakon kylvyn kuumassa syleilyssä

Hiljaisuus ja pienieleisyys ovat tämän kylpyläelämyksen ytimessä. Asiakkaita on hyvin rajallinen määrä ja äänet tulevat lähinnä luonnosta. Omasta huoneesta hiipsitään kylpytakissa yhteiseen sisäkylpyyn sukupuolen mukaan. Ennen kylpyä on pukutila, jossa pyyhkeen ja vaatteet voi laskea koriin tai hyllylle.

Miesten kylvyn sisätila on ylväs, noin kahdeksan metriä korkea, kapea halli. Halliin tulvii luonnon valoa, linnun laulua ja keväisen luonnon vihreyttä. Halli on kattotasolta auki ulkoilmaan, ikkunoita on joitakin ylhäällä, muutamia alhaalla. Näkymä ulos on kuitenkin rajoitettu ja pakottaa kylpijän kääntämään ajatuksensa huoneen alaosassa odottavaan kylpyyn. Silmät voivat myös kiinnittyä kylpytilan etuosassa olevan isomman altaan päällä hallitsevana roikkuvaan shimenawa-köyteen.

Miesten allas Ubakon onsenissa Hakonessa. Kuva: Shumeikan.biz

Ennen kylpyä täytyy kuitenkin peseytyä joko varsin kuumalla, n. 42 asteisella onsen-vedellä tai sekoittamalla sitä viileästä vesijohdosta pulppuavaan veteen. Askeettisuudessaan tämä muistuttaa perinteistä suomalaista mökkisaunaa.

Tunnelma kylvyssä on eteerinen ja harras. Luonnon äänet ja epäsuora valo tyynnyttävät visuaalisesti hieman ristiriitaisen kylvyn dissonanssit varjoonsa. Laskeuduttuaan kuumaan veteen pyyhe pään päällä vierailija voi silmänsä suljettuaan tuudittautua veden silmiä parantavaan vaikutukseen.

Aikansa jykevää tunnelmaa nautittuaan on pakko nousta kylvystä ennen kypsymistä. Jäähdytellä voi altaan reunalla, kylmällä vedellä tai kuivauksen jälkeen pukutilan penkillä. Itse hipsuttelin kolmen kylpykierroksen jälkeen takaisin pukeutumishuoneeseen. Vietin suurimman osan ajasta kylvyssä ylhäisessä yksinäisyydessä. Tunnelma oli ylevä ja sisätila johdatti ajatuksia enemmän introspektioon kuin ympäröivän maiseman ihasteluun.

Lisälukemista netistä ja paperilla

Jos haluat tunnelmoida onseneita ennen matkaa, tai sen varaamista, niin materiaalia löytyy netistä (esim. https://onsen.nifty.com/la-en/onsenbasics/) sekä kirjoista runsaasti. Japanin matkailusivuja on jonkin verran englanniksi, lisäksi Google Chromen automaattikäännös auttaa mukavasti lukemaan myös täysin japaninkielisiä sivuja.

Painettua kirjallisuutta japanilaisiin kylpyihin liittyen löytyy suomeksi Heikki K. Lyytisen Terve löyly -kirja, Löylyn henki – kolmen mantereen kylvyt (Juha Pentikäinen; 2000) ja Furo & Sauna -niminen erikoisjulkaisu vuodelta 1995. Uudempi englanninkielinen teos Onsen of Japan (Wide & Mackintosh; 2018) on myös tutustumisen arvoinen, sillä se esittelee runsaasti kylpypaikkoja ympäri maata.

Suomessa asuva, Japanista kotoisin oleva Ayana Murase järjestelee myös ajoittain kylpymatkoja Japaniin. Häneltä voi tiedustella matkoista sähköpostitse japanin.koordinaatio.ayana@gmail.com.
Vuoden 2024 seuraavalle pakettimatkalle voi ilmoittautua elokuun loppuun asti, lisätiedot matkasta täältä.


Lue myös Tokion saunavaliot ja saunaturistin selviytymisohje.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop