| |

Suomisauna Nevadan aavikolla – Burning Man 2019

Kaarevaseinäinen sauna keskellä kuivaa aavikkoa. Satoja kiloja kiuaskiviä kymmenen tuhannen kilometrin päähän Suomesta. Satakunta vapaaehtoista hääräämässä kellon ympäri kaksi viikkoa reissulla, joka maksaa tuhansia euroja. Kaikki tämä, jotta maailman ihmiset kokisivat suomalaisen saunan löylyjen autuaallisen kosketuksen. Mistä on kysymys?

Suomalaisen saunakulttuurin viemisessä ulkomaille otettiin syksyllä 2019 askel aivan uudelle tasolle. Tämä tapahtui maailman suurimman taide- ja vaihtoehtokulttuurifestivaali Burning Manin ulkoilmanäyttämölle. Tapahtuman yhdeksi projektiksi valikoitunut Steam of Life nostatti pohjois-Nevadan pölyiselle aavikolla tyhjästä suomalaisen saunan. Lähes sadan vapaaehtoisen voimin operoitu sauna lämpisi tapahtumaviikon ajan kaksi kertaa päivässä saunasivistyneiden ja useimmiten suomalaisten saunatonttujen hellässä huomassa.

Steam of Life –projektin henkinen isä, saunaharrastaja Tommi Ullgrén kertoo nykyidean saaneen alkunsa vuonna 2018. Tästä polte kehkeytyi nopeasti kunnon roihuksi, kun projekti toteutui syksyllä 2019. Sen siemenet oli kuitenkin kylvetty jo aiemmin, kun kokeneet Burning Manin osallistujat, Tommi mukaan lukien, ajoivat Piilaakson suomalaisten rakentaman saunabussin (2016-2017) Nevadan autiomaahan. Steam of Life nosti homman kuitenkin ihan uudelle tasolla.

Uutta projektia alkoi juonimaan Vertaiskulttuuri Eldis ry:n porukka Sauna on Fire. Tällä jengillä oli kokemusta jo useammasta onnistuneesta Burning Man -projektista. Mukaan hankkeeseen liittyivät myös JKMM-arkkitehtitoimiston Hannu Rytky ja Samppa Lappalainen. Kunnianhimoisen saunahankkeen edellytykset olivat pian kasassa, kun mukana oli  kolmekymmentä potentiaalista aavikkolöylyttelijää ja saunatonttua.

191116-jkmm-architects_steam-of-life_-exterior-02-hannu-rytkySiirrettävä muttei vedettävä sauna

Burning Man on poikkeuksellinen tapahtuma monessa mielessä. Tapahtuman luonteeseen kuuluu mm. se, että kaikki useiden neliökilometrien tapahtuma-alueelle rakennettavat asiat puretaan – tai poltetaan – tapahtuman lopuksi pois. Tämä tarkoittaa, että ne pitää noin viikossa ennen festivaalin alkua pystyttää. Toimintaperiaatteisiin ei kuulunut saunoja koskevia poikkeussääntöjä.

191125-burning-man-2019-mikkel-aaland-steam-of-life–8
Alkutekijät aavikolla. Burning Man 2019, Steam of Live paviljonki. Kuva: (C) Mikkel Aaland. All rights reserved.

Steam of Life sauna olikin rakenteeltaan poikkeuksellinen ja prosessin vaatimusten mukainen. Se rakennettiin pääasiassa 2×4”-mäntylankuista (eli kakkosnelosista), jotka yhdistettiin toisiinsa metallitangoilla. Rakennustarvikkeet hankittiin Yhdysvalloista, mutta kiuas kivineen matkustivat Suomesta asti Nevadaan. Projektille saunan sydämeksi hankitun puulämmitteisen IKI Löyly -kiukaan kävivät asentamassa tehtaan edustajat.

Ennen tapahtumaa vapaaehtoiset ahkeroivat Nevadassa Renon urbaanissa ympäristössä sahaten ja poraten neljä päivää lankkuja sopivan kokoiseksi, sillä rakennusmateriaali ei saanut tuottaa aavikolla roskaa. Tämän jälkeen tarpeet rahdattiin rekalla keskelle autiomaata .

191125-burning-man-2019-mikkel-aaland-steam-of-life–7
Erilaisen saunan rakentajat.. Burning Man 2019, Steam of Live paviljonki. Kuva: (C) Mikkel Aaland. All rights reserved.

Saunan arkkitehtuuri on kiinnostavan epätavanomainen lähinnä kuutiomaisiin koppeihin tottuneelle suomalaissilmälle. JKMM:n arkkitehtien (Marcus Kujala, Hannu Rytky, Päivi Aaltio ja Samppa Lappalainen), suunnittelema sauna on löylyhuonetta myöten muodoltaan pyöreä ja sen sisälle muodostuu nerokas avoin, mutta yksityinen tila. Hannu Rytkyn mukaan tilan muotokieli syntyi halusta toisistaan arkkitehtuurin keinoin suomalaisen saunan luonnetta. Tässä tapauksessa pyöreä muoto yhdistyi mm. suomalaisen saunarituaalin syklisyyteen ja toistuvuuteen lämmittelyn ja jäähdyttelyn välillä.

191116-jkmm-architects_steam-of-life_09-plan
Saunan havainnekuva ilmasta. Kuva: (C) Hannu Rytky, JKMM arkkitehdit.

Saunan tuhansista lankuista koostuva rakenne on avoin. Lankkujen väliin jäävät raot on sisäseinissä tukittu vanerilevyillä. Ilmanvaihto toteutuu mm. lattiarajaan luontaisesti syntyvillä aukoilla. Ainoastaan pystysuuntaiset mittasuhteet eivät ole saunologin mieleen. Hannu kertoo, että JKMM suunnittelee piirustusten julkaisua julkiseen käyttöön tulevaisuudessa.

191116-jkmm-architects_steam-of-life_03-hannu-rytky
Ilmavuus ja valoisuus viehettävät lankkurakenteessa. Kuva: (C) Hannu Rytky, JKMM arkkitehdit.

Suomalaisten jämäkkä ote saunan rakentamiseen huomattiin jo Renossa. Vapaaehtoisten muodostama tehdas pilkkoi lankkutaapelin parissa päivässä vain vähän ennen tapahtumaa, jättäen  amerikkalaisten viikkoja kestäneet taideprojektit taakseen. Burning manin toimintamalliin kuuluu paloturvallisuustarkastus. Kun tarkastajat kuulivat suomalaisten rakentaneen saunan, tämän installaation tarkastaminen päätettiin jättää väliin tarpeettomana.

191125-burning-man-2019-mikkel-aaland-steam-of-life–3
Lähes valmis taideteos. Burning Man 2019, Steam of Live paviljonki. Kuva: (C) Mikkel Aaland. All rights reserved.

Saunaan ainakin kaksi kertaa päivässä

Saunan valmistuttua ensimmäisenä siitä pääsi nauttimaan rakentajien armeija. Tämän jälkeen yhteisötaidehanke alkoi palvelemaan yli 70 000 festivaalivierasta houkuttaen löylyihin yli tuhat kävijää viiden päivän aukiolonsa aikana. Koulutettujen saunatonttujen tehtävänä oli opastaa kiinnostuneet vierailijat suomalaisten saunatapojen pariin, auttaa heitä viihtymään löylyissä ja pitää kyly lämpimänä.

191125-burning-man-2019-mikkel-aaland-steam-of-life–4
Saunaan riittää tulija. Burning Man 2019, Steam of Live paviljonki. Kuva: (C) Mikkel Aaland. All rights reserved.

Suomalaisten Steam of Life ei ollut tapahtuman ainut sauna. Burning Manin spa-listasta näkyy, että saunaksi luokiteltuja majoja oli lähes kymmenen kappaletta, niin Venäjältä kuin Amerikoistakin. Oman lisänsä saunamaailmaan toi saunakirjailija ja uuden Perfect Sweat -saunadokumentin isä Mikkel Aaland, joka oli paikalla kuvaamassa jaksoa dokumenttisarjaansa. Tämä tullaan näkemään mahdollisesti vuonna 2020.

burning-man-sauna-spa-list

Aavikon ainutlaatuiset löylyt

Steam of Life oli näyttämö monenlaisille saunaelämyksille. Jo peruslöylyt suurella kotimaisella puukiukaalla olivat taiteilijoiden sieluja hivelevät. Tommin mukaan aavikon kuivuus haihdutti hien ja kosteuden iholta saunan ulkopuolella niin tehokkaasti, että raikastava viileys saapui lämpötilasta riippumatta nopeasti ja varmasti. Aavikon viileässä yössä lisälämpö tuli jo tarpeen.

191125-burning-man-hannu-rytky-32
Ilmanvaihto on varmistettu tällaisella lattiaratkaisulla. Kuva: (C) Hannu Rytky, JKMM arkkitehdit.

Oma lukunsa olivat saunassa improvisoidut monimuotoiset saunarituaalit. Koivuvihtoja käytettiin harkiten niiden aiheuttaman lehtiroskan vuoksi ja nokkelat saunatontut loihtivat myös muita spektaakkeleja. Eksoottisin toimitus oli Tommin vinkkelistä saunassa pidetty kahden suomalaisen osallistujan hääseremonia, jota saunavelho sai todistaa hyvin erityisestä näkökulmasta!

191125-burning-man-2019-mikkel-aaland-steam-of-life–5
Burning Man 2019, Steam of Live paviljonki. Kuva: (C) Mikkel Aaland. All rights reserved.

Tomusta ja tuhkasta

Tapahtuman lopuksi saunaa ei tapahtuman perinteiden vastaisesti poltettu. Seremoniallinen koivunuotion loppupoltto suoritettiin saunan sisäpihalla, jonka jälkeen sauna pistettiin pakettiin ja pysäköitiin ainakin vuodeksi nevadalaiseen varastoon.

191116-jkmm-architects_steam-of-life_05-sauna-interior
Kuva: (C) Hannu Rytky, JKMM arkkitehdit.

Hannu kertoo saunan olevan rakennuksena muuntautumiskykyinen. Tämän vuoden kokemusten perusteella saunan voisi  toteuttaa Hannun mukaan vastaavaan käyttöön nykyistä suurempana.

Haastattelun lopussa ja lukemattomien lämpimien muistojen keskellä Tommin katse siintää jo vuodessa 2020, kun hän toteaa ”sauna palaa vielä aavikolle”.

sauna palaa vielä aavikolle

Suurkiitokset Tommi Ullgrénille kaikesta ja Mikkel Aalandille sekä Hannu Rytkylle valokuvista!


Mikäli innostuit Burning Man –saunahankkeesta, saat lisätietoa verkosta (https://saunaonfire.com/) ja tulevista suunnitelmista liittymällä Burning Man -yhteisön Facebook-ryhmään (https://www.facebook.com/groups/finlandburners/). Hankkeen taustasta enemmän verkon artikkeleissa:

https://www.dezeen.com/2019/09/30/sauna-burning-man-pavilion-jkmm-architects-sauna-on-fire/

https://www.curbed.com/2019/8/16/20807812/burning-man-2019-sauna-pavilion

Perfect Sweat -dokumenttisarjan sivut: https://perfectsweatseries.com/

 

Sinua saattaisi kiinnostaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *