Ostin syksyllä 2015 sinisen mökin. Hirrestä veistetty mökki oli entuudestaan tuttu ja sopivalla paikalla. Hinnastakin päästiin sukulaisen kanssa sopuun, mutta se sauna.
Uuden mökkimme sauna oli edesmenneen sukulaisen ideoima. Tasan kaksi neliömetriä ja pieni puukiuas. Saunan sai kyllä lämpimäksi, mutta löylyistä siellä ei voinut nauttia. Oli joko liian kylmä, kuuma tai ahdistava tunnelma.
Saunan puutteesta huolimatta tontilla oli tilaa ajatuksille. Eräs niistä oli ulkosauna. Tämä blogi kertoo matkastani satunnaisesti saunojasta saunologiksi, oman saunan suunnittelijaksi ja rakennuttajaksi. Matkan toivottu päättymisaika on loppusyksyllä 2016.
Tämä kirjoitus avaa blogin. Tulevissa postauksissa tulen käsittelemään keskeisimpiä suunnitteluratkaisuja, elämyksellisen suunnittelun lähtökohtia, löylyhuoneen yksityiskohtia, hirsirakentamista, kiukaan valintaa ja saunan muiden osien suunnittelua. Luonnollisesti blogissa myös seurataan säännöllisesti saunaprojektin edistymistä.
Kenelle blogi on suunnattu?
Kirjoitan blogia ensisijassa omaksi ilokseni. Uskon kuitenkin, että julkaisemistani ajatuksista, ohjeista ja tiedosta on iloa omakotiasujille, mökkeilijöille ja ammattisuunnittelijoille, joita saunakokemuksen parantaminen kiinnostaa.
Blogissa puhutaan ensisijassa yksityissaunan suunnittelusta. Vähemmän rakentamisesta ja vielä vähemmän saunomisesta. Suuria julkisia saunoja en erikseen käsittele. Saunakulttuuriin erikoistuneita foorumeja ja julkaisuja on hyvin saatavilla (kts. tietolähteet).
Tulen kirjoittamaan blogia yksityisen, omaan käyttöön saunaa suunnittelevan harrastajan näkökulmasta. Olen saunonut koko ikäni, mutta en pidä itseäni merkittävänä sauna-asiantuntijana. Tämän vuoksi blogissa tukeudun saunan suunnitteluratkaisujen suhteen sekä olemassa olevaan kirjallisuuteen sekä asiantuntijahaastatteluihin.
Kokemuksellinen suunnittelu
Kokemuksellinen suunnittelu, elämyksellisyyden pohja, on sen sijaan mukavuusalueellani. Olen Aalto-yliopiston ihmiskeskeisen tuotesuunnittelun dosentti ja autan työkseni organisaatioita parantamaan käyttäjä- ja asiakaskokemuksia.
Tulen tässä blogissa hyödyntämään ideoita suunnittelu- ja muotoilumenetelmistä saunan kokemuksen suunnittelemiseksi. Tavoitteeni on käsitellä kaikille tuttua aihetta helposti lähestyttävällä kielellä, jonka ymmärtäminen ei vaadi rakennusalan tutkintoa. Uutta materiaalia julkaisen kerran pari viikossa. Blogilla on osittain suoraviivainen, kirjamainen rakenne, mutta tulen ajoittain poikkeamaan tästä kiinnostaville sivupoluille.
Tervetuloa seuraamaan blogia! Voit tilata sähköpostiisi muistutuksen blogin ilmestymisestä:
Tiedot päivityksistä saat myös Facebook sivulta ja Twitteristä.
Kuva: Yllar Hendla - vanha virolainen hirsitalo uudella paanukatolla. Yllar toimittaa kattoja, päreitä ja paanuja myös Suomeen: http://parekatto.fi/