Kirjaesittely Terhi Ruutu Hoitava sauna
Terhi Ruudun tietokirjauutuus Hoitava sauna tarjoilee reseptejä hyvinvointiin. Annokset kootaan Suomen luonnon raaka-aineista suomalaisen saunan ruokapöytään. Laaja-alaisesti luonnon antimia yhdistelevien ohjeiden lomasta löytyy myös ajatuksen ruokaa, mutta teos on selvästi suunnattu itsensä ja lähimmäisten terveyden hoidosta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. Kirjassa kerrotaan poikkeuksellisen laajasti erilaisten saunavihtaan kelpaavien puulaatujen uskotuista ominaisuuksista, mutta muulta osin se ei nimestään huolimatta ole varsinainen saunakirja – lupaava lahjaesine kylläkin!
Mistä on kysymys?
Helsingissä toimiva saunaterapeutti Terhi Ruutu julkaisu toukokuussa 2021 hoitava sauna – reseptejä hyvinvointiin –kirja Tammen kustantama. Sen kanssa rinnakkainen, sisällöllisesti yhtenevä, ammattimaisesti käännetty julkaisu Sauna therapy – recipies for well-being ilmestyi yhtaikaa omakustanteisena.
Tyylikkäillä Katri Kapasen valokuvilla kuvitettu kirja huokuu tyyneyttä ja arvokkuutta. Kirjan taitossa on osattu luoda valokuvakerronnalla kirjan henkeä erinomaisesti tukeva kokonaisuus. Tätä riittää 216 sivun verran ja valokuvia seitsemisenkymmentä. Kovakantinen kirjan sivut ovat raskaita ja kannet tukevia, joten kirja tuntuu sivumääräänsä pidemmälle.
Kirjan on Ruudun esikoisteos. Kirjailija kertoo, että tämän hankkeen myötä hän ensimmäistä kertaa rohkaistui kokeilemaan siipiään tekstintuottajana. Terhi uskoo vakaasti siihen, että ihminen oppii mitä vain kunhan yrittää. Vuosi 2020 oli Terhille hyvä paikka opetella. Helmikuussa tehdyn kustannussopimuksen jälkeen hän sai kirjan valmiiksi pikavauhtia.
Sisältöä laidasta laitaan
Kirja sisältää runsain mitoin erilaisia itsehoito-ohjeita ja reseptivinkkejä. Teoksen sisällysluettelo, josta kuva alla, kertoo kirjassa käsiteltävien teemojen kirjasta.
Kirjan pääsisältöä ovat erilaisten luontaishoitojen reseptit. Osa näistä liittyy luontevasti saunaan, osa hoidoista taas hyödyntää puita, hyötykasveja ja kukkia tavoilla, jotka eivät liity saunaan.
Kirjassa on jonkin verran taustatietoa sekä saunaperinteistä että kasveista, mutta painopiste on ohjeilla hoitavien tuotteiden valmisteluun sekä käyttöön. Kirjallisuuslähteinä on mainittu useampia erittäin paljon syvällisempiä kotimaan kasveja käsitteleviä tietokirjoja, kuten Sinikka Piipon Villivihannekset.
Kirja esitystyylistä saa käsityksen seuraavasta valokuvasta, jossa eräs hoidoista on esitetty. Siinä on edustavasti noin yhden sivun mittaan taitettu ohje ja aihetta tehostava kuvituskuva.
Mitä mieltä saunologi oli kirjasta?
Tämä ei ole kirja-arvostelu, vaan esittely, sillä en koe mahdolliseksi sisällöllisesti arvioida suurinta osaa kirjan sisällöstä.
Luontevinta minulle on kommentoida kuvitusta. Kirjan kuvitustyyli muistuttaa suuresti parin vuoden takaista, seesteistä Sauna-kirjaa. Markkinointihenkisyys puskee näissäkin kuitenkin läpi. Ehkä oudoin yksityiskohta on kuitenkin se, ettei yhdessäkään kymmenistä kuvista ole tunnistettavaa löylyhuonetta edes taustana. Kirjailija kertoo tämän olleen tarkoituksena. Hän on suunnitellut kirjan visuaalisen ilmeen kiinnittämään lukijan huomion niihin saunaelämyksen ja hyvinvoinnin elementteihin, joita hän haluaa työssään tukea. Mikäli tämän tekstin lukija on tutustunut allekirjoittaneen teokseen Hyvien löylyjen salaisuus, voi ymmärtää miksi olemme tässä täysin eri ääripäissä.
Tekstisisällössä kiinnitin huomiota kuitenkin pariin tiedolliseen väitteeseen tai toteamukseen joita ei saunologin tyylille uskollisena voi jättää kommentoimatta.
Kirjassa yksi osio käsittelee osmoosia eli biofysikaalista ilmiötä jossa neste (yleensä vesi) siirtyy puoliläpäisevän kalvon läpi tasapainottaen puolten väkevyyttä. Kirjoittaja selittää mm. suolalakanahoitoa osmoosin kautta. Esimerkki on pintapuolisesti oikean suuntainen, mutta iho ei todellisuudessa on esitetyn kaltainen puoliläpäisevä materiaali vaan valikoivasti (puoli)läpäisevä, eivätkä nesteet siirry sen läpi vapaasti. Vaikkapa tiskauksen tai lämpimän kylvyn jälkeen havaittava sormien ja varpaiden rypistyminen ei johdu siitä, että nestettä olisi siirtynyt ihon läpi meihin ja iho tämän takia turvonnut. Ominaisuus on biologinen ja neurologiset vauriot voivat estää sitä toimimasta.
Toinen huomio tulee reseptistä kaulakääre vilustumiseen, jonka selitykset ovat lähempänä Saunologian toimialuetta. Hoidossa viileä, kostea kääre sidotaan kaulalle ja ”kääre alkaa luovuttaa mietoa kosteaa lämpöä”. Tässä selityksessä on useampi asia pielessä, sillä viileä kääre ei fysiikan lakien mukaan luovuta lämpöä. Kaikki lämpö tulee tässä tapauksessa ihmisestä. Lämmöllä ja kosteudella ei ole myöskään mitään yhteyttä toisiinsa. Kosteuden ja lämmön tunteet ovat varmasti todellisia, kuten hoidon mahdollinen vaikutuskin, mutta niiden selittäminen pseufofysikaan termein ei tee niistä yhtään uskottavampia.
Vastaavia esimerkkejä löytyisi lisääkin, mutta niiden esitteleminen ei ole tarpeen. Opetus on se, että kirjaa ei voi eikä kannata lukea kirjaimellisesti, vaan käyttää inspiraation, ei informaation lähteenä.
Yhteenveto
Tyylikäs kirja saunaankin liittyvästä aihealueesta, josta ei ole Suomeksi ehkä koskaan aiemmin ollut tarjolla vastaavaa kirjaa. Kirjan saunasuhde jää etäiseksi ja jos kirjaa katsoisi tuntematta Terhin Terhen-konseptia laajemmin, voisi ajatella, että sauna on otettu kirjan otsikkoon ja sisällön rikastuttajaksi sen hyvinvointi trendin vetovoiman takia. En usko, että näin on, mutta kirja ei siis ole himosaunojan vaan ensisijaisesti suomalaisen luonnon parantavan potentiaalin löytämisestä tai saunakokemuksen monimuotoistamisesta kiinnostuneille saunojille.
No, onhan suhde saunaan vähintään yhtä läheinen kuin sauna-aiheisilla keittokirjoilla, joiden esittelystä edelleen pidättäydyn. Kirjaa voikin pitää saunamaailman keittokirjana enemmän kuin tietokirjana.
Kirjaa myy esim. AdLibris hintaan 22,40€ mikä tekee kirjasta houkuttelevan lahjaesineen. Englanninkielisen kirjan voi hankkia Terhenin verkkokaupasta hintaan 29,90€.
Kiitos kirjailijalle haastattelusta ja kustantajalle arviointikappaleesta!
Moi Lassi. Olipa pitkä ja mielenkiintoinen arvostelu. Mielenkiinto heräsi kirjasta ja kävin ostamassa! Kirjan esittelystäsi jotenkin tulee ilmi jonkinlainen saunapuritanismi, ja että saunaan liittyvät asiat pitäisi esittää jollain tietyllä “oikealla” tavalla.
Kiinnitin huomiota erityisesti näihin lauseisiisi: “Kirjan saunasuhde jää etäiseksi ja jos kirjaa katsoisi tuntematta Terhin Terhen-konseptia laajemmin, voisi ajatella, että sauna on otettu kirjan otsikkoon ja sisällön rikastuttajaksi sen hyvinvointi trendin vetovoiman takia. En usko, että näin on, mutta kirja ei siis ole himosaunojan vaan ensisijaisesti suomalaisen luonnon parantavan potentiaalin löytämisestä tai saunakokemuksen monimuotoistamisesta kiinnostuneille saunojille.”
Terhin kirjassa, lukijalle kappaleessa, hän viestii, että haluaa “herättää henkiin suomalaisen terveysvaikutteisen saunakulttuurin”, ja että kirja keskittyy tarjoamaan itsehoitoreseptejä itselle tai ystävien kanssa – jopa täysin ilman saunaa.
Mikään minusta ei viittaa, että kirjan olisi pitänyt olla puhtaasti saunomiseen tai saunaan liittyvistä terveysvaikutteista. Ymmärrän, että kirjan nimi Hoitava sauna viittaa siihen, jos sen lukisi ilman alaotsikkoa “reseptejä hyvinvointiin”.
Hei Tuukka,
Kiitos kommentista.
Hyvä jos juttu auttoi sinua löytämään kiinnostavan kirjan.
Pyrin pitämään saunologina hyvin erityisiä silmälaseja ja katsomaan asioita Saunologian tyypillisten lukijoiden silmin. Tässä suhteessa koin aiheelliseksi tehdä tuon huomautuksen kirjasta.
Lassi