Saunaprojektini ensimmäiset askeleet
Haaveeni paremmasta saunasta syntyi nopeasti mökkikauppojen mukana tulleen hikikopin käyttöyritysten jälkeen. Ensimmäinen ajatus oli erilliseen rakennukseen tuleva pihasauna. Sille pitäisi vain keksiä sopiva tila. Kiipesin siis autokatoksen katolle ja katselin ympärilleni.
Itse mökkirakennuksen laajentamiselle ei ollut luontaista tilaa suhteellinen kompaktissa pihapiirissä. Sen sijaan pienen saunarakennuksen mentävä aukko löytyi parin kymmenen metrin päästä rinteestä. Maiseman vuoksi mietin itse ensin kallioisen mäen harjaa, mutta puolisoni taivutteli minua ajatukseen, että pari metriä alempana rinteestä olisi sopivampi sijainti.
Seuraavaksi otimme rullamitan käteen ja kävimme arvioimassa rinteessä olevan tasanteen mittoja. Lopputulos rakennuskelpoiselle suorakulmiolle oli noin 5 x 9 metriä. Totuudennimissä on sanottava etten vielä tänäkään päivänä – pari kuukautta ennen suunniteltua maanrakennustöiden aloitusta – tiedä onko mitta täysin suorakulmainen, sillä riittävän pitkää rullamittaa ristimitan mittaamiseen ei ollut käytössä…
Tähän kohtaan pitää todeta, että olin jo aiemmin selvittänyt tontin rakennusoikeuden riittäväksi. Siten tiesin, että erillisrakennus on mahdollinen ratkaisu. Mikäli tilanne olisi ollut toinen, olisi pitänyt miettiä, voiko olemassa olevaa saunaa korjata tai mökkiä laajentaa parilla neliöllä suuremman saunan sovittamiseksi.
Sauna mittojen mukaan
Näiden mittojen kanssa sitten lähdettiin tutkimaan millainen saunarakennus käytettävissä olevaan tilaan voisi asettua. Tutkimusta tehtiin selailemalla valmissaunamalleja hirsirakennusvalmistajilta: Salvos, Vehasen talot, Kontio, Honka jne. Esitteet puolisoni oli tilaillut aiemmassa mökkihaaveiluvaiheessa paperisina. Myöhemmin keräsimme inspiraatiomateriaalia kiinnostavista ratkaisuvaihtoehdoista tähän Pinterest-tauluun:
Follow Al’s board Suvikallion sauna 2016 on Pinterest.
Elettiin loka-marraskuuta 2015. Joitakin päätöksiä oli tässä vaiheessa jo mietitty. Huoneratkaisun suhteen en halunnut käyttää rajallisia neliöitä erilliseen pesutilaan, vaan hoitaa peseytymisen saunassa. Pukuhuoneesta halusin sen verran ison, että se voisi toimia myös mökin lisämajoitustilana leudoilla ilmoilla.
Sijoituksen lisäksi mietin tässä vaiheessa rakennuksen orientaatiota. Mihin suuntaan yksityisempi vilvoittelualue avautuisi, missä suunnassa voi ihastella maisemia ja mistä aurinko paistaisi tyypilliseen myöhäiseen saunomisaikana. Ratkaisuja oli oikeastaan vain yksi. Terassin pitäisi avautua lähes suoraan länteen ja ulko-oven pohjoiseen, suojaisan ylärinteen suuntaan.
Ideaalikuva lopputuloksesta vastasi tähän aikaan suunnilleen seuraava verkosta löydettyä esimerkkiä:
Toinen harkinnassa ollut yksityiskohta oli rakennusmateriaali. Ostamamme mökki oli käsinveistettyä pyöröhirttä. Sen tehnyt, tuttu hirsiveistäjä Kari Peltola oli edelleen markkinoilla, joten samaa tyyliä noudattavan hirsirakennuksen pystyttäminen oli alusta pitäen vahva vaihtoehto.
Aikamme vaihtoehtoisia tilaratkaisuja syynättyäni löysimme pari hyvää esimerkkimallia kokoluokassa 10-15 neliömetriä. En kuitenkaan lähtenyt tässä vaiheessa tiedustelemaan mökkivalmistajien tarjouksia, vaan kilautin Kari Peltolalle. Karilta tiedustelin mahdollisuuksia tarttua tähän tukinpätkään, eli veistää päärakennuksen tyyliä noudatteleva saunarakennus.
Onneksi vastaus oli myönteinen, eli aikaa tällaiselle työlle löytyisi kevättalvella! Seuraavaksi sovittiin tapaaminen Karin sekä pääsuunnittelijaksi rekrytoidun paikallisen rakennusinsinööri Heikki Ronkaan kanssa projektin toteutuskelpoisuuden arvioimiseksi.
Mitä saunamökki maksaa?
Hirsirakentamisen hinnasta oli Karin kanssa keskusteltu jo aiemmin. Hänen hinnoitteluperusteenaan oli käsittelytyön hinta per hirsimetri. Sama hirsimenekki tulisi myös määrittelemään raaka-ainekustannukset. Puiden suhteen kustannustietoisen rakentajan puolella oli se, että omissa maatiluksissa kasvoi toistaiseksi tuntematon määrä päätehakkuukelpoista mäntyä. Tämän perusteella arvioin tämän kokoluokan rakennuksen kustannukset kohtuullisiksi.
Suunnitelma oli syntynyt. Tarkennetaan mökkisuunnitelmaan piirustukseksi ja käydään metsässä katsomassa löytyykö puita. Arvioidaan sen jälkeen tarkemmin paljonko kokonaisuus kustantaa.
Arvioita kustannuksista tehtiin toki jo tässä vaiheessa. Ajatellussa kokoluokassa valmiiden saunamökkipakettien kokonaistoimitushinnat asettuivat 15.000 – 20.000 euron hintahaarukkaan (ilman pohja- ja pintatöitä). Toisaalta tietoon tuli alle kymppitonnilla rakennettu kymmenen neliön kohde ja monet valmispaketit saattoivat maksaa yli 20 kiloeuroa. Omat alustavat veikkaukset pistivät tämän räätälöidyn ja käsityönä toteutettavan projektin kustannusarvion selvästi alle viidentoista tuhannen.
Tiivistettynä
Ensimmäisen askeleen aikana kirkastui kolme keskeistä suunnitteluvalinta:
- Sijainti ja suunta rakennukselle
- Näkemys kohteen luonteesta
- Budjetti kokonaisuudelle
Näillä valinnat ei vielä olleet kriittisiä saunakokemuksen kannalta – jos unohdetaan se, että savusaunaa ei selvästikään oltu rakentamassa.
Tästä tilanteesta jatketaan seuraavassa artikkelissa. Silloin katsotaan miten suunnitelmat tarkentuivat alla olevan kuvankaltaisilla piirrustuksilla ja miten hirsirakentaminen käynnistyi.