Skip to content

Saunan lämmöneristäminen ja höyrynsulku

Sisäsaunan eristäminen ja höyrynsulku ovat tärkeitä toimia rakennusterveyden ja energiatehokkuuden näkökulmasta. Saunologia selvitti saunarakentamisen ammattilaisilta, miten höyrynsulku toimii. Artikkelissa kerrotaan kuinka höyrynsulku toteutetaan ja minne saunakanava asennetaan.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Sun Saunan kanssa.


Tässä sisäsaunan remontoimisen toisessa osassa edetään vedeneristämisestä kohti koko saunan suojaamista. Lähtökohta on Ympäristöministeriön asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta. Tavoite on, ettei vesihöyry tai vesi saa haittaa aiheuttaen kulkeutua rakenteisiin. Lattiatasossa tätä lähestyttiin vedeneristyksellä, jota täydennetään höyrysululla. Höyrysulku asennetaan lämpöeristeiden päälle, joten aloitamme niistä.

Pääkohdat tiivistetysti:

  1. Sisäsauna kannattaa aina eristää
  2. Vedeneristys ja höyrysulku estävät vettä eri muodoissaan vaurioittamasta ympäröiviä rakenteita
  3. Vedeneristys on välttämätön lattialla ja seinän alaosassa
  4. Seinät ja katto tarvitsevat höyrynsulun, joka limittyy vedeneristykseen

Tässä artikkelissa ei käsitellä saunan sisä/väli/ulkoseinien eristerakennetta tai runkokoolausta, vaan oletetaan, että ne ovat jo paikoillaan.

Varoitus:
Virheet vedeneristyksen tai höyrynsulun toteuttamisessa voivat johtaa merkittäviin rakenneongelmiin, joista vastuu on sillä, joka on tehnyt sillä hetkellä vallitsevien vaatimusten ja käytäntöjen vastaisen ratkaisun tai ollut tämän työn valvojana. Jätä työ ja valvonta sertifioiduille ammattilaisille, mikäli et halua kantaa riskiä äläkä mene tekemään kaverille, ellei varmennetta ole hanskassa.

Saunan eristys

Sauna on poikkeuksellisen lämmin huonetila. Sen lämpiämisen ja lämpimänä pysymisen kannalta on tärkeää, että sauna on eristetty. Saunan eristäminen myös rajaa tilan kivasti höyrynsulun näkökulmasta.

Sauna Satu
Osittain pontattu Sauna-Satu 30 mm, valmistaja Kingspan.

Sauna voidaan eristää monin tavoin. Perinteinen toimiva ratkaisu on ollut 50 tai 100 mm villaeriste seinässä ja tuplasti saman verran katossa. Ratkaisu edellyttää eristeen paksuista rimoitusta, joiden väliin villat asetetaan.

Nykyaikaisissa saunoissa eristämiseen käytetään usein polyuretaanipohjaisia 30 mm PIR-levyjä (PIR eli polyisosyanuraatti, joilla on monia saunassa edullisia ominaisuuksia ja erityisesti seinästä tulee ohuempi. Levyt eivät tarvi tukirakenteeksi rimoja, mutta rimoitus voi olla tarpeen myöhemmän paneloinnin vuoksi. Ekovillan lämmönjohtavuus on λD 0,038 W/(m K) ja FF-PIR:n  λD 0,022 W/mK eli noin 40 % alhaisempi.  Käsittelen levyjä tarkemmin höyrynsulun yhteydessä.

sisasauna-seinarakenne-vesieristys-hoyrysulku
Sisäsaunan seinän rakenne. Alkuperäinen kuvalähde: RT kortti Vedeneristäminen

Höyrynsulku ylös

Vaikka vesi tunnetusti löytää tiensä ulos ja alas pienimmästäkin reiästä, niin näkymätön vesihöyry se vastaa osaakin tunkeutua joka paikkaan! Höyryä saunassa syntyy löylyn heiton yhteydessä runsaasti ja mikäli sauna vuotaa höyryä, tiedossa on ikäviä ongelmia ympäröivissä tiloissa, niiden rakenteissa ja eristeissä, jonne kosteus tiivistyy.

sisasauna-vedeneristys-hoyrysulku-limitys-saunologia
Saunan vedeneristeen ja höyrynsulun kohtaaminen, ilmanvaihto ja viemäröinti kaavakuva.

Vesihöyryä pidättelemään seiniin ja kattoon asennetaan kuumuutta kestävä höyrynsulku. Höyrynsulku tulee lämmöneristettä vasten. Se on esimerkiksi alumiinipintainen rakennuspaperi (”tinapaperi”), joka on varma ja perinteinen vaihtoehto. Joku voi käyttää edelleen paksua rakennusmuovia. Paperin saumat limitetään vähintään 150 millimetrin matkalta ja teipataan kuumuutta kestävällä alumiiniteipillä ei ilmastointiteipillä joka ei kestä saunan lämpötiloja. Samoin seinän höyrynsulku ja lattian vedeneristys liitetään seinän alaosassa lämpöä kestävällä teipillä, Saumat voidaan myös puristaa vastakkain puun alle, käytännössä paneloinnin tukirimojen alle.

Sun Saunan asennuspäällikkö Jyrki Lehtinen kertoo, että niin pitkään kun saunoissa on käytetty alumiinipaperia, ovat höyrysulut toimineet hyvin.

Olemme remontoineet satoja kohteita ja höyrysulun pettämisestä johtuvia rakenneongelmia ei käytännössä koskaan ole tullut vastaan. Villat ovat pysyneet hyvin kuivina.

Alumiinipaperin asennus

Alumiinipaperi asennetaan alhaalta ylöspäin eli lattiasta kattoon. Näin mahdollisesti kondensoituva vesi päätyy varmimmin rakenteiden ulkopuolelle. Asennukseen käytetään useimmiten ”niittipyssyä” eli sinkilöitä, jotka kiinnittyvät seinäkoolauksiin.

Ennen höyrynsulun asennusta on muistettava varautua myöhempään seinän ja katon koolaukseen. Naulausrimojen paikat on hyvää miettiä valmiiksi. Tätä käsitellään tulevassa artikkelissa LINKKI TULOSSA. Lisäksi on mietittävä miten höyrynsulun ja vedeneristeen liityntä tapahtuu, useimmiten seinän alaosa levytetään vedeneristettä ja laatoitusta varten.

Höyrysulku pinnoitetuilla uretaanilevyillä

Nykyään saunarakentamisessa on useimmiten ensisijaisesti käytössä alumiinipinnoitettu PIR-eristelevy kuten Sauna-Satu (KingSpan) tai FF-PIR Sauna (Finnfoam). Näissä on valmiiksi alumiinipinnoite höyrysulkuna. PIR-levyjen ominaisuudet ovat saunaolosuhteisiin erinomaiset eristävyyden, paloturvallisuuden sekä kosteudenkeston suhteen. Lisäksi vedeneristys ja laatoitus voidaan tehdä levyn päälle.

Toimiva höyrynsulku PIR-levyllä muodostuu, kun saumat täytetään polyuretaanivaahdolla ja teipataan alumiiniteipillä. Alumiiniteippiä käytetään tarvittaessa tiivistämään höyrysulun ja vedeneristeen sauma, esimerkiksi silloin kun saunaremontissa uusitaan vain eristeet, mutta laatoitus ja vedeneriste pysyvät paikoillaan. Oheisessa kuvassa uudiskohteen vedeneriste on vedetty höyrysulun päälle, jolloin muuta tiivistettä ei tarvita. Tämä työohjeistus on suurpiirteinen, kannattaa tutustua esimerkiksi tähän valmistajan ohjeeseen niin saat realistisen kuvan kaikista työvaiheista.

220118-saunan-eristys-koolaus-panelointi-lapivienti-hoyrysulku-2067
Läpiviennit tulee teipata tiiviisti tai vaahdottaa PU-massalla. Tässä on käytetty teippiä.

PIR-levyä käytettäessä voidaan uudiskohteessa laatoitus tehdä suoraan levyn päälle, kunhan alumiinipinnoite ensin poistetaan, jolloin vedeneriste kiinnittyy helpommin. Näin on tehty ylläolevassa kuvassa, jossa PIR-levyn päällä näkyy sininen vedeneriste, valkoinen laattakiinnityslaasti ja harmaa laatta. Paneloinnin pystykoolaukset on kiinnitetty seinään pitkillä ruuveilla PIR-levyn läpi.

Saunakanavan asentaminen höyrynsulun kanssa

Saunakanava on katosta lauteiden alle laskeutuva poistoilmaputki, joka on keskeinen osa oikein suunniteltua koneellista ilmanvaihtoa. Mutta minne saunakanava asennetaan, asennetaanko se höyrysulun alle vai päälle?

saunakanava-
Saunakanava, 100 tai 120 mm liitännällä, kuva: ilmastointikauppa.fi

Kysyin asiasta mielipiteitä useammalta rakentamisen asiantuntijalta ja näkemys on se, että laittaa kanavan mihin tahansa, asennuksen täytyy olla tiivis. Tiivistäminen onnistuu parhaiten, jos kanavan saa asennettua sisäpinnaltaan (siis löylyhuoneeseen päin olevalta pinnalta) samaan tasoon kuin eristelevyn. Tällöin kanava ja eristeen välinen sauma sekä kanavan liityntä ilmanvaihtoputkeen on helpointa tiivistää.

Koska Saunakanava on 40 mm paksu, se ei välttämättä mahdu samaan tasoon esim. 30mm PIR-levyn kanssa. Tämä täytyy huomioida ja väli on todennäköisesti parasta täyttää saumavaahdolla. Tämä asennustapa näkyy Sauna-Sadun vanhalla (SPU on nykyään KingSpan) esimerkkivideolla kohdasta 4:40 eteenpäin:

Jos kanavan asentaa höyrysulun päälle, olisi tuuletusrakoa paneeleihin edelleen hyvä jäädä jäljelle, eli koolauksen (josta lisää seuraavassa artikkelissa) pitää olla vähintään 50 mm.

220118-saunan-eristys-koolaus-villa+muovit-170607
Tässä on saunakanava asennettuna höyrysulun alle, eristeiden päälle. Huomaa teippaus katon läpiviennin kohdalla.

Sähköjen ja ilmanvaihdon läpiviennit

Erilaiset läpiviennit pitää tiivistää huolella. Isommat reiät kannattaa ensin saumata vaahdolla ja tämän jälkeen vielä teipata, niin että höyrynsulusta tulee yhtenäinen.

Poikkeustilanteet

Tässä on esitelty pääasiassa helpointa tapausta, eli asuinhuoneiston tai pientalon sisälle tulevaa, ulkoseinistä irrallista saunaa. Höyrysulun suhteen asiat voivat monimutkaistua mikäli jokin saunan seinistä on myös talon ulkoseinä, johon on myös tulossa höyrysulku. Tällöin rakenneratkaisu täytyy suunnitella osana koko talon ratkaisua ja huomioida erilaisten välitilojen tuulettuminen.

Höyrynsulku ja eristäminen pihasaunassa

Rakenteiden suojaamisen merkitys erillisrakennuksessa on toinen kuin sisäsaunassa. Riippuu hyvin paljon rakenneratkaisuista millainen tarve vedeneristeille ja höyrysululle on. Perinnesaunaharrastaja voisi todeta, ettei niissä 1800-luvun savusaunoissa mitään tuollaisia ollut ja vieläkin ovat pystyssä. Mutta otetaan pari esimerkkiä ja mietitään milloin niistä voi olla iloa.

Yläpohjan eristäminen on saunassa hyödyllisin lämpötekninen ratkaisu, suurin osa lämmöstä karkaa sieltä. Kannattaa asentaa myös jonkinlainen höyrynsulku, vaikkapa alumiinipaperi. Tämä riippuu välikaton eristeratkaisusta sekä välitilan tuuletuksesta. Koska välikatto erittäin todennäköisesti sisältää puuta, on hyvä idea asentaa sinne höyrysulku, jolloin diffuusiokosteutta siirtyy rakenteisiin mahdollisimman vähän.

Sisäkaton eristys Kingspan Therma
Eristysesimerkki pukuhuoneen katosta. 1200 mm levyistä, 100 mm paksua PIR-levyä on sahattu sopivanlevyiseksi mahtumaan kattojuoksujen väliin.

Mikäli välitilan tuuletus on hyvä, pieni kosteus todennäköisesti jatkaa matkaansa ulkoilmaan pienenevän höyrynvastuksen periaatteen mukaan, vaikkei löylyhuone olisi täysin tiivis. Jos taas välitila on suljettu ja esimerkiksi vesikaton aluskate on hyvin tiivis,  välikaton tiiviys ja eristys korostuvat.

Seinän höyrysulku on kiinni seinärakenteesta. Jos seinä on eristetty ja runkorakenteinen niin höyrysulku on todennäköisesti tarpeellinen. Sen sijaan massiivipuuseinä tai eristämätön lautasauna kesäsaunassa ei hyödy höyrysulusta.

Eristämisen hinta

Höyrysulkuna käytettävä alumiinipaperi on edullista. Esimerkiksi 30 m2 paperia maksaa kirjoitushetkellä n. 25€, eli alle euron neliö. Tosin alumiinifolioteippi maksaa toista kymppiä, mutta viidellä kympillä nämä tarvikkeet saa hankittua.

PIR-levyjen käytön ainoa negatiivinen ominaisuus on hinta. Esimerkiksi SaunaSatu on neliöhinnaltaan n. 12€/m2 kun taas vaikkapa 50 mm Ekovilla maksaa tästä puolet. Jos otetaan esimerkki 2x2x2 m saunasta, jossa on siis n. 18 m2 seinää ja kattoa, PIR-eriste maksaa noin satasen enemmän. Hintaero jää sen verran pieneksi, että PIR-levy vaikuttaa fiksummalle vaihtoehdolle.

Seuraavaksi: pinta näkyviin

Kun sauna on nyt kosteusteknisesti suojattu, on aika siirtyä näkyvien osien kimppuun, joista puhutaan koolaus ja panelointi artikkelissa.

Yhteistyössä:
Sun Sauna toteuttaa uudet ja remontoitavat saunat ovesta sisäänpäin Hangosta Ouluun!

Kiitokset Janne Nevalainen  ja Jani Jämsä sekä SunSauna

3 thoughts on “Saunan lämmöneristäminen ja höyrynsulku

  1. Jaakko

    Morjens.

    Pihasauna pitkästä tavarasta suunnittelu asteella yhä, ja eristäminen mietityttää. Tarkoitus siis että tulisi reipas 5 neliöinen sauna, sen lisäksi erillinen pesutila ja noin 9 neliön oleskelu tila jossa olisi pieni kamiina. Rakennukseen ei tulisi lämmitystä, vaan olisi kylmä silloin kun ei käytetä, ja ilmanvaihto olisi painovoimainen.

    Voiko noita alumiinipaperilla päällystettyjä uretaanilevyjä asentaa runko tolppien väliin, jottei niiden vaikutuksesta käytettävissä olevat neliöt pienenisi?

    Vastaa
  2. Hepo-oja Mikko

    Rivitalo asunnossani tehdään pian sokkelin kengitys remontti .osa kengitystä koskee saunan ulko seinää noin 2 m. Taloyhtiöstä tuli tieto että se maksaa vain ulkoseinän osalta kengityksen eristeet plus paneloinnin . Kysynkin että mitenkä saadaan tässä tapauksessa luotettava tiiviys saunan muihin seiniin ja kattoon purkamatta viereisiä seiniä.

    Vastaa
    1. Lassi A Liikkanen

      Hei Mikko,
      En ihan hahmota ongelmaasi ja sen mitä siitä ymmärrän niin ei kuulosta sille, että se liittyisi juurikaan saunaan. Saunan höyrysulku on kuitenkin saunan sisäseinärakenteen ominaisuus.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop