Kirja-arvio: Carita Harju – Sauna aito suomalainen elämys
Harjun saunakirja on kovakantinen kuvateos suomalaisen saunan monista ulottuvuuksista. Kirja viestii tehokkaasti sen moninaisuuden, jota kotimainen kulttuurimme tarjoaa. Kirja sopii parhaiten tuliaiseksi niille, joilla ei vielä ole suomalaisesta saunasta omakohtaisia kokemuksia, tai jotka tarvitsevat niistä muistutuksen. Teoksen kirjalliset ansiot jäävät niukoiksi, mutta suomalaisen saunan markkinointimateriaalina se saa hyvät pisteet. Netissä selailtavissa ilmaiseksi.
Suomalaisia saunoja fiilisteleviä teoksia on Suomessa julkaistu viime vuosikymmeninä useampia tietokirjojen jäätyä Risto Vuolle-Apialan varaan. Viimeisin maininnan arvoinen teos on Keijo Taskisen 2011 julkaistu Sauna : Puhtaasti suomalainen, jonka kustansi Kirjakaari. Teos käännettiin rohkeasti viidelle kielelle.
Syksyllä 2016 Kirjakaari kustansi uuden saman tyylilajin teoksen. Taskisen kirjaan alkusanat kirjoittanut Sauna from Finland –verkoston toiminnanjohtaja Carita Harju oli tehnyt yhteistyössä graafikko-valokuvaaja Hanna Söderströmin kanssa vähintään yhtä visuaalisen seuraajan Taskiselle otsikolla Sauna – aito suomalainen elämys.
Kirjoissa on sen verran samaa, että niitä on vaikea olla vertaamatta keskenään. Taskisen kirjaa elävöitettiin suurilla, usein koko aukeaman kuvilla, Söderströmin tyyli on kannesta alkaen ensisijaisesti kollaasia. Tätä voi joko tulkita heijastumana suomalaisen saunan monipuolisuudesta tai sitten keskittymiskyvyn puutteena. Palapelimaista kokonaisvaikutelmaa se kuitenkin korostaa.
Kirjojen rakenteet muistuttavat hieman toisiaan. Kummassakin teoksessa juostaan läpi suomalaisen saunan nykytilan ja lähihistorian koko kirjo. Ne tarjoavat siis mainion markkinoinnillisen kädenpuristuksen sauna-alalla nostaen esiin saunaan liittyvän palvelukokonaisuuden. Harju on yrittänyt tuoda kirjaan hieman rakennetta vuoden kiertoa kuvaavalla rakenteella. Tämä ei kuitenkaan merkittävästi vaikuta kirjan kokonaistunnelmaan.
Aito suomalainen elämys on siis helposti lähestyttävä kuvakirja, jonka voi avata ja sulkea mistä kohtaa tahansa. Kyseessä ei ole tietokirja. Kirjassa on mukana faktalaatikoita ja lopussa lähdeluettelo, mutta näiden välille ei ole tehty yhteyttä. Mukana on kiinnostavia ja enimmäkseen oikeita faktoja. Omaan makuuni olisi kaivannut selkeämpää erottelua uskomusten, mielipiteiden, historian ja nykytilan välillä.
Kirjan tarinointi pääasiassa vahvistaa olemassa olevia suomalaisia saunatarinoita. Tosin esimerkiksi Miesten saunavuoron kohdalla tyylilaji lähtee lentoon ja kirjoittelu karkaa uuden kansallisen eepoksen puolelle. Tyylilaji saattaa olla myös suunnattu itsestäni poikkeavalle kohderyhmälle.
Keskeneräistä myynnin edistämistä
Markkinointitekona kirjasta uupumaan yksi aspekti. Kirjan kuvailemien elämysten, tai edes tuotteiden, pariin pääsemiseksi ei löydy juuri johtolankoja, jos voileipäreseptistä syntyvää ostoslistaa ei lasketa. Tämä tosin vaivaa kotimaista saunamatkailua laajemminkin. Hienoja palveluita on piilossa siellä täällä, mutta niiden ostaminen on haaste.
Sauna from Finlandin toiminnanjohtaja Harju tietää varmasti tilanteen, mutta ei ole löytänyt kirjan puitteissa ratkaisua kuin varovaiseen kysynnän edistämiseen. Tämä tuntuu kuitenkin hieman oudolle, sillä ongelma yksi joita Carita Harjun organisaatio pyrkii ratkaisemaan.
Kuinka aito?
Millaisen kuvan kirja antaa suomalaisesta saunasta? Hyvin tyylitellyn. Hyttysiä tai olutpulloja ei näy missään. Kulttuurisukelluksia ja ruokareseptejä sen sijaan löytyy. Saunojen tai saunakulttuurin haasteista ei puhuta, toisaalta ne eivät tyylilajiin kuuluisikaan.
Ehkä eniten kirjassa itseäni häiritsevä tyyliseikka liittyy ihmiskuvastoon. Kritisoin aiemmin Suomen ehdottaman saunaemojin kaunistelua siihen pisteeseen, että ”aito suomalainen sauna” ei ole enää tunnistettavissa. Tässä kirjassa on päätetty seurata sitä Suomessa yleistynyttä kuvituslinjaa, että saunojat kuvataan aina tukevasti pyyhkeisiin verhottuina. Tämä on suorassa ristiriidassa kirjankin kuvailemaan alastoman saunomiskulttuuriin.
Jostain syystä myös suomalainen saunomiskuvasto on viime vuosikymmeninä käynyt amerikkalaiseen suuntaan ja alastomat miesten, puolialastomat naiset ja lopulta myös luonnontilaiset lapset ovat kadonneet kuvista. Jätän feministis-sovinistiset tulkinnat sivuun ja totean vain, että suomalaisen saunakulttuurin alastomuus tuntuu olevan kulttuurissamme herkkä kohta, jossa vallitseva mediakuva on selvässä ristiriidassa kulttuurin kanssa. Kohdeyleisöistä saksalaiset tulkitsevat kuvaston todennäköisesti oikein, mutta miten on pohjois-amerikkalaisten tai aasialaisten odotusten suhteen?
Henkilökohtaisesti minua närästää kirjan ”aito suomalainen” otsikointi. Olen kirjoittanut itse suomalaisen saunan alkuperästä useamman kerran (kts. esim. Onko suomalainen sauna venäläinen ja Saunan juuret, osa I). Toki on myönnettävä, että nykyisellään meillä vallitsee uniikki uussuomalainen yksityissaunakulttuuri, josta Harju kyllä paljastaa monia puolia. Siinä on monia väestön kesken jaettuja erityispiirteitä, mutta kuten sauna-asiantuntijuuden kanssa, meillä koetaan nähdäkseni joka viikko monta miljoonaa aitoa suomalaistan saunaelämystä.
Kuka sanoo, mikä on niistä on se aito?
Saunaelämystutkimuksessani LINKKI törmäsin useampiin erittäin vahvasti (jatkuvalämmitteisen) puusaunan nimeen vannoviin. Heidän lisäkseen maassamme on hyvinvoiva savusaunakultti, jonka näkemys aidosta saunasta on myös tiukkalinjainen. Itse myönnän syyllistyneeni nauttimaan toistuvasti jopa sähkösaunan löylyistä, vaikka ainakaan satavuotiaan saunavaltion historiassa kyseinen laitos ei edusta pitkälinjaista aitoutta..
Kenelle ostaisit kirjan?
Caritan kirjaa voi suositella varovasti suomalaista saunaa heikosti tunteville tai siitä vasta kiinnostuneille ulkomaan eläville. Kirjasta on nimittäin saatavilla myös englannin-, saksan- ja kiinankieliset versiot. Kaikkien ovh. 43€. Saatavilla mm. Kirjakaaren verkkokaupasta.
Kirjan hinta on korkeahko, mutta ei onneksi tarvitse ostaa sikaa säkissä, sillä sekä tätä Harjun että vanhaa Taskisen kirjaa voi selailla ilmaiseksi verkossa:
Harju (suomeksi)
https://issuu.com/kirjakaari/docs/sauna_200x200_20-41_low
Harju (in English)
https://issuu.com/kirjakaari/docs/sauna_sisus_200x200_eng_low
Taskinen (suomeksi)
https://issuu.com/kirjakaari/docs/sauna_puhtaasti_suomalainen
Taskinen (in English)
https://issuu.com/kirjakaari/docs/sauna_the_essence_of_finland
Risto Elomaan arvio kirjasta ilmestyi Sauna-lehdessä 1/2017.