|

Onko suomalainen sauna sittenkin venäläinen? Suomalaisen saunan historia

Olen aiemmin käsitellyt suomalaisen saunan historiaa ja paikkaa kansainvälisessä hikoilukulttuurien kirjossa kahden artikkelin verran (kts. osa 1 ja osa 2). Tällä kertaa palaan aiheeseen lyhyen kuvallisen tarinan muodossa. Siinä verrataan suomalaisen ja venäläisen saunan pohjakaavoja.

Tarina vahvistaa hypoteesia, jonka mukaan vanha itäsuomalainen saunakulttuuri on jatkumo Venäjällä vallitsevasta saunakulttuurista. Tätä tilannetta, jota Martti Vuorenjuuri kutsui isovenäläiseksi sauna-alueeksi.

Vuorenjuuren sauna-alueet
Yllä oleva kuva: Keskiajan suuri saunakulttuuri Euroopassa (punaisella). Alla isovenäläinen saunakulttuuri (punaisella) Martti Vuorenjuuren Sauna kautta aikain -kirjan mukaan.

Seuraavassa kuvavertailussa on mukana kahden eri kotimaisen historioitsijan piirtämiä toista maailmansotaa edeltävän Suomen alueelta löytyvien saunojen piirustukset. Näitä Risto Vuolle-Apialan ja Samuli Paulaharjun dokumentoimia 1900-luvun saunojen vertailukohtana on Mikkel Aalandin vuonna 1978 julkaiseman kirjan kuva novgorodilaisesta savusaunasta. Kuvalähde on Zivaja-lehden vuosikerta 1899.

Samuli Paulaharjun kuvitus Koirivaarassa sijaitsevasta savusaunasta vuonna 1982 julkaistusta kirjasta (s. 84)
Samuli Paulaharjun kuvitus Koirivaarassa sijaitsevasta savusaunasta vuonna 1982 julkaistusta kirjasta (s. 84)
Keski-Suomen sauna
Risto Vuolle-Apialan tekemä pohjapiirros pohjoisen Keski-Suomen savusaunasta. Savusaunakirja, 2001
Novgorod black bania
Savusauna Venäjällä, Novgorodissa. Zivaja-lehti 1899. Photo/Illustration from Sweat by Mikkel Aaland. Copyright 1978. All rights reserved.

Mitä kuvista voi päätellä? Nähdäkseni kuvat vahvistavat käsitystä siitä, että Venäjän  alueella on aikanaan rakennettu hyvin paljon  Itä-Suomen saunoja muistuttavia savusaunoja. Siitä ei voi tehdä johtopäätöksiä vaikutteiden suunnasta, ainoastaan todeta yhdenkaltaisuuden olevan silmin havaittavaa. Koska matkaa Novgorodista Karjalaan on vain noin 500 km, on hyvin uskottavaa, että näidenkin alueiden välillä on ollut jonkinlaista oravannahkakauppaa jo pitkään ennen kuvien saunojen rakentamista.

Kiitos Mikkel Aalandille kuvalähteen tarkennuksesta sekä oikeudesta kuvan uudelleen julkaisemiseen.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *