|

Saunamökin ikkunoiden hankinta ja Suvikallion ikkunat

Kerroin edellisessä artikkelissa ikkunoiden suunnittelusta ja kokemuksellisista sekä teknisistä ominaisuuksista. Tällä kertaa ikkunatarina päättyy ikkunoiden hankinnalla sekä Suvikallion hirsisaunan ikkunasuunnitelmilla ja asennuksella.

Ikkunan suunnittelijan muistilista

Aiemmassa postauksessa kävin läpi ikkunoiden monimutkaista ominaisuusvyyhtiä. Tee-se-itse suunnittelija-rakennuttajan on syytä sisäistää nämä asiat ennen kaupan tekoa. Tässä 12-kohtainen lista ostoksilla huomioitavaksi:

  1. Mitoitus
  2. Energialuokitus (erit. asuinrakennus)
  3. Ei pintakäsittely, vain suojakäsittely
  4. Karkaistu lasi ylhäällä ja kiukaan lähellä
  5. Syvyys seinän mukaan
  6. Helat ja vetimet, sisältyvätkö toimitukseen
  7. Saranointi ja avautumissuunta (kätisyys: oikea/vasen, sisään/ulos)
  8. Ikkunaristikko
  9. Hyönteissuoja
  10. Sulkijakahvan suhteellinen paikka
  11. Ikkunalasi vai tuuletusluukku (TLU)
  12. Ikkunan ulkopuitteiden ja tippapeltien väri

Tämä lista ei ole edes kattava ikkunoiden koko ominaisuusluetteloon nähden. Ikkunakaupassa tehdään edelleen perinteistä asiantuntijamyyntiä, joten Suomen lukuisten ikkunatehtaiden myyntiedustajat sekä rautakaupat auttavat mielellään mökin rakentajaa ikkunaostoksissa. Suosittelen itse suoraa asiointia tehtaan kanssa. Eräs edullinen, mutta valikoimaltaan rajoitettu hankintakanava on Suomen Ylijäämävarasto.

Saunologin ikkunasuunnitelmat

Piirros ikkunoiden sijoittelusta
Piirros ikkunoiden sijoittelusta julkisivun puolella

Itse hahmottelimme ikkuna-aukkoja ensin paperilla mittakaavapiirrosten avulla. Tämän jälkeen luonnosteltiin hirsiseinän ulkopintaan peittämällä ajatellun ikkuna-alueen:

Prototyyppi-ikkuna
Ikkunapaikkojen mallit hirsiseinällä. Ikkunoiden korkeus kasvoi tästä versiosta 30 cm

Lopulta päädyimme tilaamaan 12M korkuiset mökki-ikkunat, yhden 3M ja 9M tuuletus- ja normaali-ikkunan. Saunaan laitettiin modulimitoista hieman poikkeava 53 cm leveä mökkituuletusikkuna, joka löytyi valmistajalta suoraan. Kaikki ikkunat olivat 131 mm syviä paksun hirsiseinän asennushaasteiden kompensoimiseksi.

Pukuhuoneen kahden ikkunan paikkojen valinta oli helppoa, niille ei myöskään ollut juuri vaihtoehtoja. Saunan ikkunan sijainti jäi sen sijaan alustavaksi.

175mm olisi ollut myös olemassa ja jälkikäteen ajateltuna olisi sopinut vieläkin paremmin hirsiseinäämme. Hirsiseinän keskipaksuus oli nimittäin selvästi 131 mm leveämpi, vaikka varauksen leveys ei keskimäärin näin olekaan.

Ikkunan pieliä ei tässä vaiheessa vielä mietitty. Suunnittelimme jossakin kohtaa koristeellisia ikkunanpieliä, mutta loppujen lopuksi päädyimme perinteiseen ja yksinkertaistettuun ratkaisuun.

Ikkunanpielet pihasaunassa
Ikkunanpielet joulukuussa 2016. Osa laudoista jäi toistaiseksi maalaamatta. ilmaston vuoksi

Tarjousikkunat

Tarjouspyyntömme näytti kesäkuussa tälle:

Saunan ikkunaksi:

1 kpl:Mökki-tuuletusikkuna MS-SK-131 leveys 53cm x korkeus 119cm, ei ristikkoa, avautuu oikealle (syvyys 96 käy, jos syvyys 131 ei saatavilla)

Päätyyn:

1 kpl: Mökki-ikkuna MS-SK-131 leveys 89cm x korkeus 119cm, ristikko 2 ruutua vierekkäin, avautuu oikealle

Julkisivulle vierekkäin tulevat:

1 kpl: Mökki-tuuletusikkuna MS-SK-131 leveys 29cm x korkeus 119cm, avautuu oikealle, hyttysverkolla, ei ristikkoa.

1 kpl: Mökki-ikkuna MS-SK-131 leveys 89cm x korkeus 119cm, ei ristikkoa, avautuu vasemmalle

Päädyin itse hankkimaan standardikokoisia, suojakäsiteltyjä mökki-ikkunoita K-Raudan kautta. Valmistajaksi valikoitui HR-Ikkuna, jonka valmistaman MS ikkunan U-arvo 2,45. Tällä ei tosin ollut valinnalle mitään merkitystä. Täytyy kuitenkin vertailun vuoksi sanoa, että vastaavan kolmilasi-ikkunan (MSE) U-arvo on alle 1eli MS ikkuna läpäisee lämpöä yli kaksi kertaa enemmän!

Olisi siis voinut olla järkevää laittaa ainakin löylyhuoneeseen kolmikerroslasi vähentämään lämpöhäviöitä sillä hirsiseinän oma U-arvo on todennäköisesti myös alle yhden.

Ikkunaratkaisu oli ensisijassa taloudellisten rajoitteiden motivoima. Näin ostettuna toimitettujen ikkunoiden hinnaksi tuli  n. 150€ kappale. Valinnan tekohetkellä oli rakennustyömaalla käynnissä useampia muita stressaavia vaiheita eikä huomiota riittänyt mökki-ikkunavalmistajien tuotteiden mahdollisten erojen selvittelyyn tai tämän kirjoituksen vaatimaan taustatutkimukseen.

Ikkunan pielet
Ikkunan pieliin käytettiin mm. tuppeen sahattua lautaa lautaa sekä erikoismittaan kavennettua lautaa.

Pintakäsittely ja asennus

Maalasimme ikkunan ulkopuitteet kahteen kertaan ennen asennusta, sillä tiesin, että jälkikäteen maalaaminen ikkunan ollessa jo asennettu, olisi vaikeampaa. Ikkunan karmin sivuja ei ikkunan entisöijän neuvojen mukaan maalattu, jotta puun kosteus voi vaihtua. Saman lähteen mukaan hyväksi puuikkunan pinta-käsittelyaineeksi valittu öljypohjainen. Tikkurilan Teho Ikkunamaali. Se vedettiin reilusti n. 5 mm ikkunalasin päälle lisätiivisteeksi. Pohjamaalina käytettiin tärpätillä ohennettua Tehoa. Lasin puhdistustyökalulla ylimääräinen maali poistettiin kuivumisen jälkeen niin, että jäljelle jäi n 2-3 mm maalia lasin ulkoreunoille.

Ikkunoiden maalaus ennen asennusta
Ikkunat maalattiin vaakatasossa, mikä helpottaa työtä. Ikkunoiden avaaminen ei tosin ole ihan helppoa

Ikkunat maalataan mahdollisesti vielä kolmanteen kertaan keväällä. Pohjamaalaukset tehtiin elokuussa, ikkunoiden toimituksessa kesti nimittäin syystä tai toisesta jonkin verran odotettua pidempään. Pokat ehtivät kuitenkin rauhassa kuivumaan, sillä asennus sai odottaa syksyyn. Syyskuussa ikkuna-aukot sahattiin hirsiseiniin ja veistettiin sahalla karapuiden paikat ikkunan pieliin. Ikkunakarmit ruuvattiin karapuihin ja tiivistettiin samaa pellavarivettä käyttäen kuin seinätkin.

Ikkunapelti
Ruskea ikkunapelti osui väriltään lähes yksiin maalatun pokan kanssa. Osa kehyksistä on vielä maalamatta.

Lopuksi hankimme paikalliselta peltisepältä ikkunoiden  kehysten ruskeaa sävyä  mukailevat  ikkunapellit eli ikkunalistat, jotka olivat tässä kohteessa seinän syvyyden vuoksi täysin välttämättömät. Ikkunalautojen ja syvien smyygien maalaaminen samalla ruskealla jäi ensi vuoteen, sillä ikkuna-asennus valmistui vasta lokakuun puolella, ilmaston jo jäähdyttyä ja kostuttua alle ja yli suositeltavien käsittelyolosuhteiden.

Lue lisää:

RT-kortti 41-10644 sisältää paljon lisää teknistä tietoja ikkunoiden ominaisuuksista ja asentamisesta:- PUUIKKUNAT JA NIIDEN ASENNUS RTS 08:9 : -versio 1.2.08
http://www.rakennustieto.fi/channels/public/www/rane/attachments/5fIPeDhrH/5wpimBQSi/Files/CurrentFile/rt-lausunto08-9_puuikkunat.pdf

Mikkola, Juulia ja Böök, Netta. Ikkunakirja – Perinteisen puuikkunan kunnostaminen. Moreeni 2011.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *