Vantaan metsien siimeksessä piilee yksi pääkaupunkiseudun tärkeimmistä saunakohteista, Kuusijärvi ja Cafe Kuusijärven saunakompleksi. Tässä arviossa kerron saunoista sekä savusaunojen hiiltyneestä historiasta. Saunakohdearviossa se saa kiitosta savusaunojen tarjoamisesta saunaturisteille. Risuja tulee palvelun pienistä epäkohdista ja heikosta suoriutumisesta suurien kävijämäärien edessä. Plussat riittävät ansaitsemaan kohteelle Saunologian Suositellun saunakohteen merkinnän.
Saunamatkailijan pikaohje
Tarjolla kaksi aitoa savusaunaa sekä sähkösaunoja järven rannalla! Luvassa hieman hajanainen ja paikoin puutteellinen palvelu, mutta taattu saunaelämys. Viikonloppuisin paikka on ajoittain turhan ruuhkainen.
Vantaan Kuusijärven virkistysalueen saunat ovat avoinna päivittäin. Pienet savusaunat ovat käytössä kello 13:00/14:00 alkaen ja suuri kello 15:00 eteenpäin. Sähkösaunat ovat lämpiminä kello 9:00 alkaen. Saunomisaika loppuu kello 20:30 mennessä.
Sähkösaunat ja iso savusauna ovat periaatteessa esteettömiä, mutta lauteille pääsy voi olla vaikeaa.
Päivitys 20.2.2019: Kuusijärvelle saatu uusi, palanutta korvaava Sisu-savusauna, joten savusaunoja on taas kolme! Järveltä katsottuna oikeanpuolimmainen sauna on hieman isompi ja ei yhtä kuuma kuin vasemmalla (lännessä) oleva.
Hyvää
- Savusaunat
- Aukioloajat
- Uintimahdollisuudet
Parannettavaa
- Pukutilat
- Sekava kokonaisuus
- Ruuhkahuiput
Saunologian arviot | |
---|---|
Löylyt | ★★★★☆ |
Ilmanlaatu | ★★★★☆ |
Vilvoittelumahdollisuudet | ★★★★☆ |
Pesu- ja pukeutumistilat | ★★☆☆☆ |
Oheispalvelut | ★★★★☆ |
Vinkit | |
Vinkit: Ota mukaan uima-asu, sandaalit ja oma pyyhe. Vältä ruuhkahuippuja ja vieraile arkisin tai viikonloppuisin heti savusaunojen avauduttua (klo 15). |
Saunaan Vantaalle?
Vantaa ei ole pääkaupunkiseudun matkailukohteista tunnetuin. Helsingin turistikohteiden jälkeen turistin suuntana on usein vaikkapa Nuuksion kansallispuisto - suomalainen luontokokemus Espoon puolella.
Vantaalaisilla on kuitenkin oma helmensä; se on Kuusijärven virkistysalue Sipoonkorven kansallispuiston tuntumassa. Kuusijärvellä on myös saunamatkailijalle tarjolla jotakin ainutlaatuista nimittäin päivittäin lämpiävä aito savusauna! Tällä hetkellä savusaunoja on kaksin kappalein. Näiden lisäksi sähkösaunoja löytyy miehille ja naisille molemmille kaksi. Alueella on myös erinomaiset talviuintimahdollisuudet.
Kuusijärvi on Vantaan kaupungin kohde, mutta sen tiloja ja saunoja operoi erillinen yritys Cafe Kuusijärvi. Alueen kehittämisestä vastaa kuitenkin Vantaan kaupungin tilapalvelut.
Saunoilla on paljon aktiivikäyttäjiä, niin uimareita kuin saunojia. Jälkimmäiset ovat järjestäytyneet omaksi yhdistyksekseen, joka tunnetaan nimellä SaunaMafia. Nimestään huolimatta yhdistys ei käytä valtaa saunatoimintaan. Sen sijaan se auttaa ihmisiä saunomaan, esimerkiksi tarjoamalla omat päivittyvät ohjeensa saunavierailuun. Jäsenyys ei ole edellytys saunojen käytölle eivätkä jäsenet saa palveluista alennusta.
Viikonloppuisin saunat eivät ole paikallisen mafian suosiossa, sillä ne täyttyvät erilaisista saunaturisteista.
Reitti löylyihin
Kuusijärvi sijaitsee Vanhan Lahdentien (140) alkupäässä, Kehä III:n ja Lahden moottoritien (E75/4) risteyksen koillispuolella (osoite Kuusijärventie 3, 01260 Vantaa). Kuusijärvelle pääsee julkisilla kulkuneuvoilla Korson tai Tikkurilan juna-asemien kautta busseilla (esim. pysäkki V9719 Kuusijärvi), mutta yleensä matkailijat saapuvat hiljattain laajennetulle pysäköintialueelle omin ajoneuvoin. Pysäköinti on ilmaista rajoitetun ajan.
Ensimmäisenä paikalle saapuvan saunaturistin tulee suunnata Café Kuusijärven päärakennukseen. Sieltä löytyy lipunmyynti ja ravintola. Lippuja löytyy useille eri alennusryhmille, kuten alla olevasta lokakuun 2017 hinnastosta selviää. Se lipputyyppi, jonka saunaturisti haluaa ostaa on aikuisten kertalippu savusaunaan. Tämä maksaa kirjoitushetkellä 12€. Lippu tarjoaa nimestään huolimatta sisäänpääsyn myös sähkösaunoihin. Ostotodisteena saa rannekkeen.
Lipun hankinnan jälkeen kannattaa käyttää päärakennuksen välittömästi vasemmalta löytyviä pukutiloja. Savusaunat sijaitsevat noin sadan metrin päässä idässä, mutta niiden pukutila on luokattoman huono. Päärakennuksella on myös lukollinen lokero arvotavaroille. Muutoin ulkovaatteita ja reppuja säilytellään pukuhuoneessa miten sattuu.
Aina viikonloppuisin paikassa käy kova kansainvälinen kuhina, johon törmää jo pukuhuoneessa. Tilat ovat käyttäjämäärän nähden pahasti alimittaiset. Tämä on valitettavan tavallista julkisissa saunoissa. Pukuhuoneen vierestä löytyvät kuitenkin hyvät suihkutilat, joten peseytyminen onnistuu talon saippuoilla ennen uimista ja saunomista. Joinakin päivinä pesutarpeet ovat iltaan mennessä jo loppuneet.
Pukuhuonetilasta pääsee suoraan sähkösaunoihin, joissa saunotaan yleensä ilman vaatteita oman sukupuolen edustajien seurassa. Savusaunoja varten on pukeuduttava uima-asuun ja kuljettava ulos parvekkeen kautta. Päärakennukselta vaelletaan nurmikon ja hiekkarannan toiselle puolelle. Matkalla ensimmäisenä vasemmalla puolella metsän reunassa nököttää yksinäinen pieni savusauna ja metsän reunassa iso rantasavusauna.
Historiaa: saunoja ja savusaunoja
Kuusijärven savusaunat ovat siitä erityisiä, että ne ovat käytössä joka päivä. Kova käyttö on tehnyt saunoille tepposensa kahteen kertaan.
Ensin vuonna 2011 tammikuussa paloi Risto Vuolle-Apialan suunnittelema ensimmäinen suuri savusauna. Tätä korvaamaan saatiin 2012 kesällä kaksi Sisu-savusauna. Nämä jäivät paikalle pysyvästi.
Kahdessa vuodessa valmistui myös uusi korvaava, suuri savusauna. Se tuli maksamaan noin 300,000€. Kaupunki hankki uuden saunan tällä kertaa konsultoimatta esimerkiksi alkuperäistä arkkitehtiä. Käyttäjiä edustavan Saunamafian edustajat saivat kommentoida suunnitelmia, tosin Vantaan Sanomien haastattelussa he eivät olleet täysin tyytyväisiä toteutuneeseen saunaan.
Jorma Rinteen kuva palaneesta saunasta Vantaan Sanomissa 2011
Hetken aikaa Kuusijärvellä oli siis kolme savusaunaa. Vastoinkäymiset jatkuivat taas toukokuussa 2016, kun toinen pienistä savusaunoista paloi. Uutisessa olevan pelastuslaitoksen arvion vastaisesti sauna purettiin ja hävitettiin paikalta, joten jäljelle on jäänyt vain yksi sauna.
Kuten Löylyn saunapalonkin kohdalla, palot ovat usein kiinni sekä saunan suunnittelusta, lämmittämisestä ja huollosta tapahtuneista virheistä. Toista savusaunaa kuitenkin kaipaillaan Kuusijärvelle. Saunamafian puheenjohtaja Ari Tahvanaisen mukaan saunojen lämmittäminen ja huolto on nykyään paremmalla tolalla kuin aiemmin ja ylläpidon huolimattomuus ei samalla tavalla uhkaa saunoja. Ison saunan palon Ari laittoi hirsirakennuksen pystytolppien säätövaran laskun unohtamisen piikkiin. Pieni sauna taas paloi lakeisen nokeentumisen vuoksi.
Vanha vitsi siitä, että kunnon savusauna palaa ainakin kerran, ei todellisuudessa pidä paikkansa. Savusauna palaa usein vain yhden ja viimeisen kerran. Jos sauna ylipäänsä pääsee syttymään, on siinä minusta jo jotain suunnitteluvikaa.
Savusauna palaa vain yhden ja viimeisen kerran
Vantaan kaupungin tilavastaava Pasi Salo sanoo, että uuden pikkusaunan hankinta ei ole rahasta kiinni. Tavoite on saada tontille uusi sauna vuonna 2018. Projektin hidasteena on vain paperitöitä.
Kuusijärven löylyt
Ensisijainen syy itselleni palata Kuusijärvelle ovat savusaunat. Erityisesti pienessä savusaunassa tunnelma on ainutlaatuinen. Sinne mentäessä pitää huomata ottaa oven oikealta puolelta puinen istuinalunen eristämään takapuolta kuumista lauteista.
Pienessä savusaunassa on ensinnäkin erinomainen ilmanvaihto. Syynä tähän nähdäkseni erittäin reilut lattiaräppänät. Toisekseen saunassa on törkeän kuuma. Olo on kuin kinkulla kiertoilmauunissa. Ilma on kuuma valmiiksi ja tilkkakin löylyä puskee ankarasti lisälämpöä joka suunnasta.
Kuumaa vaikutelmaa korostaa saunan läpitunkematon pimeys. Ikkunasta, ja lasiräppänästä huolimatta saunassa ei näe juuri mitään, esimerkiksi lauteita. Saunaan mahtuu kerralla kuitenkin varmaan 8 henkeä. Tästä seuraa omia haasteitaan, mutta saunomiskokemus on mahtava! Lämpötila on niin korkea, että mittarinikin nuukahti 85 asteen kohdalla ja tarkka lämpötila jäi selvittämättä, uskon sen olleen lähellä sataa.
Vaikka savusaunassa on monia perinteisen itä-suomalaisen savusaunan hyviä puolia, on siellä valitettavasti myös yksi huono puoli. Tämän seurauksena ilmaan tulee löylyjen myötä ”tikua”, jonka itse koen savuaromin sijaan saunomisen jälkeisenä silmien karheutena. Tilanne ei ole paha ja ei häiritse saunomista. Kansainvälisen savusaunaklubin Seppo Leskisen mukaan syynä on kiukaan rakenne.
Suuri savusauna ja miesten sähkösaunat
Saunamatkailijoita kiinnostavat luonnollisesti myös muiden saunojen löylyt ja saunomisolosuhteet. Eräs yhteinen tekijä kaikille saunoille on, että ne ovat varsin kuumia ja kohtuullisen kuivia. Tämä koskee niin sähkö- kuin savusaunojakin. Lämpötila-asteikolla mennään usein n. 90-100 välissä. En voi valitettavasti vahvistaa sähkösaunojen lukemia. Ari Tahvanaisen mukaan savusaunoissa lukemat ovat usein yli sata-asteisia, jopa yli 120!
Vaihtelua saunojen välillä kuitenkin onneksi on. Pienemmän miesten sähkösaunan lämpötila on mittarin mukaan reilusti toista sataa astetta, suuremman selvästi vähemmän.
Savusaunoissa on luonnostaan kosteampaa. Erityisesti ison savusaunan sijainti uintipaikan välittömässä läheisyydessä ja käyttö uima-asuihin sonnustautuneina tarkoittaa sitä, että vettä tulee tilaan niin saunojien mukana kuin löylykiulunkin kautta. Asian näkee myös löylygraafista.
Tällä kertaa täytyy huomauttaa, ettei lämpömittarilla ollut riittävästi aikaa sopeutua saunojen välillä siirtymiseen, joten lämpötilat ovat suuntaa antavia. Suuren savusaunan mittaaminen jäi myös väen paljouden ja aikataulujen vuoksi puutteelliseksi.
Kosteuden suhteen lukemat ovat kuitenkin hyödyllisempiä. Ne kertovat, että savusaunoissa kosteustaso pysyy löylynheitosta riippumatta korkealla. Löylyt tuntuvat kyllä, mutta niiden merkitys entuudestaan kuumassa saunassa ei ole suuri. Sähkösaunoissa ilmanvaihto on sen sijaan voimakasta ja löylyn luonnin vaikutus näkyy selvästi voimakkaana lyhytaikaisena vaihteluna. Myöskään suuren savusaunan ilmanvaihdossa ei ole valittamista.
Loppusanat
Kuusijärvi saa Saunologian Suositellun saunapaikan merkin. Syynä on ensisijaisesti se, että tämä Vantaan saunapoukama tarjoaa perinteistä suomalaista savusaunaelämystä päivittäin ympäri vuoden. Tähän ei yksikään muu toimija toistaiseksi pysty, ei pääkaupunkiseudulla, eikä koko maassa.
Kuusijärvellä on myös erinomaiset ulkovirkistys- ja uintimahdollisuudet, mukaan lukien avanto- ja talviuintimahdollisuudet. Ravintola tarjoaa laajan ruoka- ja juomavalikoiman. Sen sisällöllinen arvostelu jääköön muiden tehtäväksi. Lisäksi saunapalvelu on erittäin kohtuullisesti hinnoiteltu (12€) satunnaisen vierailijan näkökulmasta. Toistuvassa käytössä hinta on korkeahko.
Kuusijärvellä on saunapalveluna paljon parannettavaa. Jäähdyttelytilat ja pukutilat ovat heikot. Katettua jäähdyttelytilaa ei käytännössä ole ja pukutilat ovat heikosti ilmastoidut ja ahtaat. Lukittavia kaappejakaan ei ole pukuhuoneissa, ainoastaan aulassa. Ison savusaunan pukutilat ovat surkeat.
Viikonloppuisin Kuusijärvi pyörii usein kapasiteettinsa huipulla. Tämä tekee monen arvostaman rauhallisen, hiljaisuudesta nauttimisen mahdottomaksi, kun erityisesti isossa savusaunassa käy jatkuva pulina. Savusaunoista todetaan suoraan Kuusijärven verkkosivuilla, ettei löylyjä aina riitä iltaan asti. Lisäksi vierailijamäärä ensi kertaa suomalaista saunaa kokeilevia pienryhmiä on suuri. Suuria ryhmiä ei edes oteta vastaan.
Lisää saunatilaa sekä pukutiloja kaivattaisiin siis kipeästi. Saunojen välisten reittien kattaminen, tai edes puisten kävelysiltojen tekeminen niiden välillä tekisi myös alueella liikkumisesta mukavampaa. Nyt rantasandaalit ovat jokaisen vakiokävijän ehdoton lisävaruste. Kansainvälisillä standardeilla palvelu on siis kehnoa, mutta suomalaisten saunapalvelujen tasoon nähden kelvollinen suoritus.
Verkkosivut: https://www.cafekuusijarvi.fi/saunat/
Tutustu myös muihin Saunologian suosittelemiin saunakohteisiin:
Hauska huomata että olit kiinnittänyt huomiota aika lailla samoihin epäkohtiin kuin itsekin. Pukutilat ovat liian pienet ja aikansa eläneet ja siirtymä päärakennuksesta savusaunoille voisi olla mukavampi. Kun olin ensimmäistä kertaa käymässä muutama vuosi sitten, en ollut tajunnut ottaa sandaaleja mukaan, ja tuntuipa mukavalta jalkapohjissa tuo talvinen vaellus. Ensimmäisellä kerralla myös missasin kokonaan pienet savusaunat, koska mitään kunnon opastusta ei ollut. Mutta negatiivisesta positiiviseen, kyllä tuolla on pakko vähintään kerran talvessa käydä. On savusauna sen verran ainutlaatuinen elämys pääkaupunkiseudulla. Ja myönteisiä merkkejä näyttäisi olevan tilojen kehityksestä – Cafe Kuusijärven sivuilla sanotaan näin: “Liian pienet vanhentuneet tilat eivät ole millään mittapuulla riittävät. Asia on huomioitu Vantaan kaupungin taholla ja suunnitelmia uusista saunoista ollaan tekemässä, mutta valitettavasti niiden valmistumiseen menee vielä muutama vuosi.” Toivottavasti toteutuu, sitten tästä tulisi vielä parempi vierailukohde!