Saunologiassa on vuosien varrella kierrelty maistelemassa löylyjä, kokeilemassa saunoja ja tutustumassa saunakulttuuriin maamme rajojen ulkopuolella. Tällä kertaa ei lähdetä merta edemmäs kalaan, vaan saunamatka vie Helsingin Kalliosta löytyvään Kaken grilliin, jossa kokoontuu säännöllisesti kovien löylyjen ystäviä koettelemassa henkilökohtaisia löylyrajoja. Saunologi kävi toteamassa löylyt kovemmaksi kuin missään muualla!
Kuntosalien ja uimahallien saunat ovat suomalaisen saunakulttuurin kätkettyjä helmiä. Sen jälkeen kun n. 60-70 –luvuilla muodostui normaaliksi yhdistää saunoja, sittemmin spa-elementtejä, uimahallien yhteyteen, on saunaan ollut mahdollista päästä muuallakin kuin varsinaisessa julkisessa saunassa. Toki uimahallin saunassa saunominen ei yleensä ole kaikkinensa erikoinen kokemus, sillä esimerkiksi seurustelu- ja vilvoittelutiloja tai ravintolapalveluita ei julkisten saunojen tapaan ole tarjolla. Osa uimahallien saunoista on kuitenkin käymisen arvoisia ja jopa poikkeuksellisia. Näin on myös Kaken grillin kohdalla.
Kovien löylyjen kulttuuri
Kaken grilli sauna ei ole erityinen paikka arkkitehtuurin tai sisustuksen puolesta. Kaken grillin erikoistarjouksena ovat aivan poikkeuksellisen ankarat löylyt.
Kovissa löylyissä on erikoinen viehätyksensä, jota on vaikea ymmärtää ellei ole päässyt kokeilemaan Kaken grillin kaltaista löylysaunaa. Saunassa, jossa löylyn määrälle ei helposti löydy ylärajaa. Henkilökohtainen kipukynnys ylittyy jopa alalauteella lopulta lähes keneltä tahansa.
Löylykilpailut ovat Suomessa olleet hieman huonossa maineessa sen jälkeen, kun venäläinen kilpailija menehtyi viimeiseksi jääneissä Heinolan saunomisen MM-kilpailuissa 2010. Tämän tragedian taustalla oli monia syitä, joista yhtenä uskotaan olleen kiellettyjen kipulääkkeiden ja puuduttavien voiteiden käyttö, erikoisten olosuhteiden lisäksi (kts. Lasse Viinikan artikkeli Sauna-lehdessä 4/2016). Kaikki suomalaiset löylyjen ystävät jäivät kuitenkin eloon, eikä rakkaasta harrastuksesta ole luovuttu. Ainoastaan selvästi epäterveelle tasolle ajautunut kilpaurheilu lieveilmiöineen on jäänyt sivummalle. Alan näkyvin tapahtuma on tällä vuosikymmenellä todennäköisesti ollut joutsenolaisen Saimaan saunaseuran Löylycup.
Kaken grillillä pääsee kuitenkin kohtaamaan löylyharrastajia ympäri maailmaa ympäri vuoden. Grillillä otetaan harva se päivä kunnon löylyt suhteellisen pienen harrastajajoukon voimin. Noin kerran kuussa kokoonnutaan lauantaina tunnin mittaiseen löylyiloitteluun.
Kaken grillin nimi ja idea tulee alan elävästä legendasta Kauko Myllerista. Kake sai viime syksynä lopulta myös nimilaatan saunan ovenpieleen. Sama sauna oli ehtinyt hallissa palvella saunojia jo noin 15 vuotta. Jo tätä ennen hallissa oli ollut erillinen kuuma sauna, kuulemma hallin johtajan kunnianosoituksena Kakelle.
Kulttuurin tunnusmerkkejä ovat tavat ja oma kieli. Suomeahan Grillillä puhutaan, mutta sanastossa on termejä, jotka eivät aluksi kerro mitään. Näistä vakioasiakas Eero Kirves saunaveljineen sivisti minua.
Vettä valellaan kiukaalle useammalle eri tyylillä. Tippa tai alakauha on tyylilaji, jossa kaikki lauteilla olijat saavat nakella vesikauhalla omaan rauhalliseen tahtiin. Pokerissa taas kukaan ei saa heittää yhtä kauhallista enempää ellei minuuttia viimeisestä kauhallisesta ole kulunut. Löylyvuoron päättää usein mylläri tai alaämpäri, jossa Kaken henkeä kunnioittaen löylyä luodaan kymmenen litran ämpärillinen kerrallaan. Vettä kuulemma kulunut parhaimmillaan toista sataa litraa.
Kaikkien tyylilajien takana on loppujen lopuksi runsas veden kaataminen kiukaalle. Tahti ja annoskoko vain vaihtelevat. Pisimpään ylälauteilla takapuoltaan pitävä lunastaa lopuksi kanssasaunojien kunnioituksen.
Touhu tapahtuu osallistujien kesken herrasmiessopimuksen varassa ilman muodollisuuksia. Ainoa selvä tyylirike on heittää löylyä vain poistuakseen saman tien saunasta (kaikki osallistujat ovat kuitenkin paikalla vain nauttiakseen löylyistä). Tämä on sen verran vakava etikettivirhe, että Grillillä siihen syyllistyneelle annetaan puoleksi vuodeksi pohjaton kauha, jolla löylyn heittohaluja voi hillitä…
Selkäsaunan suunnitteluspeksit
Minkälainen sauna se Kaken grilli on? Kovat löylyt ovat selvästi saunan suunnittelulle erikoiskohde. Kovien löylyjen ottaminen edellyttää saunalta riittävää peruslämpötilaa, ehkä noin 90 asteesta ylöspäin. Tällöin kastepiste nousee helposti koko ajan ihon lämpöä korkeammaksi ja lisälöylystä saadaan helpommin kuumotusta iholle. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Kiukaan löylykapasiteetin ja tehojen pitää riittää, ilmanvaihdon olla oikein järjestetty ja ilmatilavuuden kompakti.
Kaken grillillä nämä asiat ovat kohdallaan. Aiemmin myös Kaakelipalvaamona tunnetun saunan ylälauteelle mahtuu tiukasti aseteltuna kahdeksan miestä, mutta tilaa ei muihin suuntiin ole kuin nimeksi. Sauna on kaakeloitu, joten kaikki löyly pysyy tiukasti kopissa, kunnes pesuhuoneen ilmanvaihto kiusallisen hitaasti imee sen pois.
Ilmanvaihdon taso on arviolta selvästi nykyisiä rakennusvaatimuksia alhaisempi, mutta toisaalta ratkaisu toimii riittävästi raittiin ilman kierron näkökulmasta. Löylyhuoneessa on yksi poistoilmaventtiili myös suunnilleen oikeaoppisesti istumatasojen alla, mutta sen ilmanvaihtoteho ei selvästikään ole säädetty huomattavaksi – jos venttiili ylipäänsä toimii (en ole ehtinyt toistaiseksi varmistamaan). Ilmanvaihdon toimivuudesta kertoo, se että saunan lämpötilajakauma alimmalta askeleelta kattoon on varsin tasainen.
Toimivassa ilmanvaihdossa ilma poistetaan jalkalauteen alapuolelta, jolloin kuuma ilmaa kiertyy luontaisesti alemmas
Sauna on sähkölämmitteinen, mikä on luotettava tapa varmistaa kiukaan pysyminen jatkuvasti tikissä ja palautuminen ankaran löylyttelyn jälkeen. Kiuas on tehoiltaan tilaan nähden selkeästi ylimitoitettu, mikä mahdollistaa korkean saunalämpötilan sekä kivien pysymisen kuumina.
Kunnon ”selkälöylysaunan” toiminnan huomaa siitä, että se, muiden saunojen tavoin, lepotilassaan toimii miellyttävänä seurustelutilana. Sitten kun kiukaalle kaadetaan pari litraa vettä, keskustelu hiipuu, mutta kiuas ei. Hetken päästä löylynheitosta ilma alkaa vaihtumaan oviaukosta.
Saunologin vaikutelmia
Täytyy alkuun todeta, että en itse ole kuumien saunojen tai pikasaunomisen erityinen ystävä, joten syvällisempi tutustuminen Grillikulttuurin mietitytti etukäteen. Vielä ratikkamatkalla pohdin onko tässä kulttuurikierroksessa mitään tolkkua. Helsingin kadulla poikkeuksellisen lämmin helmikuun aurinko kuitenkin nostatti mielialaa. Urheiluhallin kassahenkilö tunnisti määränpääni välittömästi ja pukukaapin kortti kädessä oli myöhäistä kääntyä ympäri.
Kaken grilli saunamiehineen löytyi pesutiloista nopeasti. Sen tunnistaa nimikyltin lisäksi siitä, että sieltä poistuu poikkeuksellisen punanahkaisia ukkoja. Parrastaan helposti tunnistettava Eero Kirves on täällä saunomassa harva se päivä, niin myös tänäkin lauantaina.
Pesulämpötilaltaan Grilli ei ole poikkeuksellisen kuuma, noin 90 astetta (kaikille tämä ei ole vielä riittävästi). Grillin taika on siinä, miten siellä luotu löyly iskee hillittömästi joka paikkaan alimmalta askelmalta kattoon. Kuuminta on luonnollisesti ylälauteella. Löyly ei myöskään pakene mihinkään, vaan jää pitkäksi aikaa saunaan leijumaan. Ja kun sitä laitetaan lisää, niin tunnelma entisestään tiivistyy! Lopulta harva lähtee saunan täyskorkeasta ovesta selkä suorana.
Löylyn tulisuutta on hankala sanoin kuvailla. Olen erityisesti Venäjällä päätynyt erilaisiin pätseihin puolivahingossa, mutta missään ei ole tullut vastaan sellaista höyryä kuin Kaken grillillä. Tutustuin itse erilaisiin kilpailutyyleihin keski- ja ala-askelmalla istuen, mutta yksi erä ilman saunahattua jätti korvalehtiin tästä huolimatta punoituksen koko päiväksi.
Lämpötilamittari oli myös samaa mieltä. 68 asteen kastepiste on korkein mittaamani. Tämä tarkoittaa 730 kj/kg energiapitoisuutta (entalpiaa), mikä on 75% Heinolan viimeisen MM-saunan arvioidusta energiatasosta. Tavallisessa 80-asteisessa saunassa ilman energiapitoisuus on kolmannes Kaken huipuista ja esimerkiksi Kuusijärven kuumissa saunoissa kastepiste pysyi yleensä 50 asteen alapuolella. Mittauksiin täytyy suhteella suuntaa-antavina, mutta ne on suoritettu samalla laitteella, joten pidän niitä keskenään vertailukelpoisina.
Ei ollut erityisen sisäänlämpiävä, vaan saunasta löytyi juttuseuraa jopa poikkeuksellisen paljon. Tunnelma ei ollut mitenkään tiukkapipoinen vaan kaikki läsnäolijat olivat paikalla selvästi ensisijaisesti päästääkseen nauttimaan kunnon löylyistä.
Saunan vakiokävijät tunnistaa ronskien otteiden lisäksi ulkonäöltä. Ankaran löylyttelyn seurauksena useamman ukon keho "marmoroitunut" pysyvästi. Erikoisen punertavan kuvion iholle tehnyt ilmiö on lääketieteellisesti nimeltään lämpöihottuma, erythema ab igne.
Miten grilliin kivutaan?
Jos ajatus selkänahan palvauksesta Kaakelipalvaamossa houkuttaa, niin Kaken grilliin on helppo löytää.
Grilli on oikealta nimeltään Helsingin Urheiluhallien Kallion toimipisteen (os. Helsinginkatu 25) uimahallin miesten osaston kuuma sauna. Sauna on erittäin hyvin saavutettavissa joka päivä aamusta iltaan nimellisellä 5,5 euron sisäänpääsymaksulla. Tähän hintaan voi viipyä vaikka koko päivän. Urheiluhallilla on omat ratikkapysäkkinsä, joten sinne pääsee julkisella liikenteellä. Ainoa epäkohta on se, että grilli palvelee ainoastaan miehiä, sillä se sijaitsee miesten suihkuosastolla.
Saunan kylkiäisinä Urheiluhallista löytyy hyvin varusteltu uimahalli hyppytorneineen. Saunojia hellii eniten kylmävesiallas, jossa pisimpään grillissä kypsyneet saunojat viipyvät myös muita kauemmin.
Aukioloajat:
ma–ti 6.15–20.00
ke–pe 6.15–8.00, 14.00–20.00
la–su 8.00–20.00
Kiitokset Petri Guillandin monipuolisesta avusta artikkelin tuotannossa sekä Kaken saunaseuralle!
Lue lisää
http://omaliikunta.fi/artikkelit/kaken-grilli Kaken grillin lyhyt historia
IS https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005726207.html
Saimaan löylycup http://www.saimaansaunaseura.fi/?page_id=57
Timo Sandberg (2012) Saunamestari. Timo Kaukosen tarina. Karisto
Sauna-Timona tunnetun saunomisen moninkertaisen maailmanmestarin tarina kohtalokkaaseen 2010 kilpailuun ja siitä palautumiseen asti.
Kiitos suuresti tästä syväluotauksesta. Vuosia olen käynyt hallissa ja pistänyt merkille muovituoleissa istuvat "rapumiehet", jotka eivät käsittääkseni uimassa käy. Jossain vaiheessa pistin kyltinkin merkille, mutta ei ikinä aiemmin tullut googlattua mitä sen takaa ehkä löytyy. Olen valaistunut ja sain tietää enemmän kuin mitä ikinä osannut kuvitellakaan.
Täältä muuten löytyy Kakesta kertova dokkari: https://cultureunplugged.com/documentary/watch-online/play/10065/The-Holy-Brotherhood-of-Steam-and-Agony