Skip to content

Voiko kiukaalle heittää kylmää vettä?

Kyllä, mutta mieluummin lämmintä.

Älkää  nyt kylmällä vedellä kylpekö!” Löylyveden lämpötila mietityttää säännöllisesti saunojia. Kokemus kertoo, että niin viileällä kuin lämpimälläkin vedellä saa löylyt.

Jos asiaa tarkastelee fysiikan näkökulmasta, niin on selvää että kiukaan sekä löylyn kannalta paras valinta on kuuma vesi. Turvallisuusnäkökulmasta lämmin tai viileä vesi on kuitenkin parempi vaihtoehto. Tutustutaan ensin fysiikkaan.

Bongasin äskettäin verkosta Jyväskylän yliopiston Arkipäivän fysiikkaa –kurssin harjoitustyön Saunafysiikkaa ja Löyly. Näissä esitettiin selkeästi, että kuuman (80 C) ja kylmän (10 C) veden höyrystämisen vaatima energiamäärän ero on 12,5 % suurempi kylmälle vedelle. Energian kulutuksen näkökulmasta vaikutus ei siis ole suuri, koska höyrystymisenergian osuus kokonaisuudesta on niin suuri.

Sama on todettu myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston Ikille tekemässä selvityksessä.

Laskentakaava veden höyrystämisen vaatimalle energiamäärälle
Laskentakaava veden höyrystämisen vaatimalle energiamäärälle

Eron voi kuitenkin huomata, mikäli kiuaskivien lämpötila (energialataus) ei ole kovin suuri. Tätä voi itse kokeilla vertailemalla vaikkapa kiehuvaa ja kylmää vettä. Kuuman höyryn iskiessä iholle voi höyrystymisenergian vastailmiön myös kokea (kts. saunan lämmöstä).

Kiinnostaa kyllä, professori Timo Vesala on huomauttanut, että vesi voi höyrystyä ilman kuumenemista sataan asteeseen. Kuulostaa siis sille, että asia tarvitsisi varmentavan empiirisen tutkimuksen.

Ahkeran saunojan kannattaa käyttää lämmintä – tai kuumaa – vettä myös sen takia, että se vähentää kivien kuormitusta. Kivet rasittuvat lämmönsiirrossa ja rapautuvat ajan myötä. On selvä, että kylmän veden käyttö nopeuttaa ikääntymistä. Ei ole tosin laskentakaavaa sille, miten suuri vaikutus tällä on (asiasta löytyy järkevää spekulaatiota tästä Skepsis ry:n keskusteluketjusta). Kuuman veden käyttö sopii kuitenkin lähinnä kokeneille saunojille kontrolloituihin oloihin.

Viileän tai lämpimän veden käyttöön on myös omat perusteensa. Jos kivissä riittää lämpöä, ei vedenlämmittämisen vaatima energiaero ole kovin suuri ja näin ollen fysiikan voi unohtaa. Yli 60-asteinen vesiastia on saunassa myös käyttöturvallisuuden kannalta riski. Tuntuu nimittäin ikävälle, jos sen vilvoittelumielessä kumoaa vahingossa niskaansa tai siihen hämärässä saunassa vahingossa upottaa kätensä tai jalkansa.

Kiukaalle voi siis heittää kylmää vettä, kunhan kiukaan pitää kuumana. Kylmälle kiukaalle ei pidä heittää sitten minkäänlaista vettä...

2 thoughts on “Voiko kiukaalle heittää kylmää vettä?

  1. Saunamajuri

    No harvemmin sinne kiukaalle jääkylmää vettä ämpärillinen päätyy, ellei avannosta suoraan hae. Saunassa kuitenkin jonkin verran lämpiää vesikin ämpärissä. Hanasta päästäisin tietenkin kylmää vettä, koska veden lämmitys nyt varmasti tulee kalliimmaksi, kun kerran viidessä vuodessa vaihdettavat kivet. Kiukaassa on vikaa, jos ei lämpiä tarpeeksi. Kiehuvaa vettähän sinne ei tarvi heittää

    Vastaa
  2. Päivitysilmoitus: Passing water on sauna stones and other pipe dreams – The Vole Creek Down

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop