Skip to content

Saunakirja-arvio: Suomalaisia saunanovelleja. Juhani Ahosta Mikko Rimmiseen.

Vuoteen 2017 mahtui niin monta saunakirjaa, ettei kaikkia ehditty Saunologian julkaisutahdilla esittelemään julkaisuvuonna. Vuoden viimeiseksi julkaisuksi jäi pienkustantamo Aviador Kustannuksen kokoelma Suomalaisia saunanovelleja. Kirjan novellien valikoima on varsin kirjava, mutta uskon sieltä löytyvän kaikille joitakin omien saunakokemusten kanssa resonoivia tarinoita. Saunologia suosittelee kirjaa saunakulttuurin ystäville, joilla on jo kaikkea.

Vuonna 2017 Saunologiassa esiteltiin myös kirjat Sauna suomalainen elämys, Kaupunkisaunoja, Hyvä sauna ja Uudistunut perinteinen hirrenveisto.

Mistä on kysymys?

Vesa Tompuri on kerännyt 236-sivuiseen kirjaan kahdenkymmenen sauna-aiheisen novellin kattauksen. Novelleista 14 on aiemmin julkaisemattomia ja mukana on kahden kirjoittajan esikoisnovellit. Kirjailijakaarti on muuten suhteellisen tunnettua, mukana on tunnettuja nimiä kuten Juhani Aho, Maria Jotuni ja Hannu Salama. Nuoremman polven kirjoittajista voisi mainita Alexandra Salmelan, Mikko Rimmisen ja Johanna Holmströmin.

Tämä saunaproosan kategoriaan keskittyvä kirja on erikoinen tapaus. Sen kaksikymmentä novellia eivät ole keskenään mitenkään yhteismitallisia. Novellien pituudet vaihtelevat kourallisesta sivuja aina Hannu Salaman pitkän novellin 46-sivuun. Kaikkien kerronnassa sauna kuitenkin vilahtaa mukaan, joka pääalttarina tai takahuoneena suomalaiselle elämänmenolle.

Saunaa käsitellään kirjassa monista näkökulmista, esimerkiksi kohtaamispaikkana ja erityisen toiminnan näyttämönä. Mukana on luonnollisesti ankaraa, jopa kilpailullista saunontaa, kuten myös kansallista alkoholin kanssa läträämistä ja lemmenleikkejä. Ahon kirjoituksessa sauna saa myös yllättävän merkityksen puolustusvoimien luvattomana rangaistuslaitoksena.

Kirjan voisi siis sanoa fiktion keinoin poikkileikkaavan suomalaista saunakulttuuria, erityisesti perhe- ja ystäväpiirikeskeisyyttä, erittäin hyvin. Tyylilajista huolimatta tarinat ovat enimmäkseen uskottavia, elleivät sitten selkeästi yliampuvia, kuten Salmelan Palaa, kaunokaiseni. Siinä suomalaisten pyhästä paikasta on tehty turmion temppeli (hyvin erikoisella tavalla).

Saunologin mielipide

Jos kirjaa pyrkii tarkastelemana kokonaisuutena, eikä kahtena kymmenenä pienenä yksilönä, siitä paistaa silmille epätasaisuus. Novellien pituuksista saa jo osviittaa hajonnasta.

Kirjan eheyttä mielestäni murentavat eniten Salaman Näkymä kuivaushuoneen ikkunasta ja Holmströmin Inte ensam. Jo Holmströmin novellin nimestä käy ilmi, miksei se sulaudu ruotsinkielisenä muiden novellien joukkoon. Tanya Tynjälän novelli oli kuitenkin suomennettu alkuperäiskielestä (mikäli se oli kirjoitettu Peruksi, niin tämä oli varmaan välttämätöntä), Holmströmin teosta ei.

Holmströmin kohdalla tämä on erityinen harmi, sillä kielivalinnan vuoksi monelta jää tälläkin kertaa tutustumatta hänen tuotantoonsa. Kaunokirjallisuutta paremmin tuntevien ihmisten mukaan kaksi- tai useampikielisten kokoomateosten julkaisu on erittäin harvinaista ja en ymmärrä sitä tässäkään tapauksessa.

Salaman alokaselämää Puolustusvoimissa jossakin 50-60 –luvun miljöössä kuvaileva kirjoitus on toisena novellina raskas aloitus kirjalle ja esittelee yhden erikoisen saunasuhteen. Sauna jää kuitenkin vain pieneen sivuosaan raskashenkisen tarinan polkiessa hitaasti kohti surkeaa loppuaan. Sivuosallisuus toistuu muissakin tarinoissa ja on outoa ottaen huomioon, että kirjoitukset ovat voittopuolisesti esillä ensimmäistä kertaa.

180129-saunanovellit-sisasivu-9553Valoa savusaunan ikkunassa

Tämän ryöpytyksen jälkeen kirjaan jää useampia virkistäviä kuvauksia saunasta ja elämästä. Jo mainitun Salmelan ironisen Palaa, kaunokaiseni lisäksi arvostin osuvasti monia näkökulmia esittelevää Sari Vuoriston novellia Saako heittää. Kyseinen novelli sohaisee mm. ohi mennen suomalaisen saunan alastomuusperinnettä ja siihen liittyviä, usein vaiettuja, kehollisuuteen liittyviä pelkoja.

Kirja muistuttaa myös terveellä tavalla siitä, että vaikka meillä suomalaisilla on erittäin voimakas saunaitsetunto, on tässä miljoonien saunojen luvatussa maassa erilaisia saunamenoja ja -menijöitä joka lähtöön. Kotimaisen kirjallisuuden merkkiteosta tästä kirjasta ei kuitenkaan saa. Mutta miksei sitä vaikka saunan lämmittämisen sivussa lueskele.

Kirjan viimeisiltä sivuilta löytyvät kirjailijabiografiat saavat ansaitsevat erityiskiitoksen.

Kirjaa voi ostaa Aviadorin verkkokaupasta n. 35 eur hintaan.

Kiitos Aviadorin Vesa Tompurille arviointikappaleen toimittamisesta!

Vuonna 2017 Saunologiassa esiteltiin myös kirjat Sauna suomalainen elämys, Kaupunkisaunoja, Hyvä sauna ja Uudistunut perinteinen hirrenveisto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop