Skip to content

Suvikallion saunan lauteet

Tämä artikkeli on viides ja viimeinen osa Saunologian laudepakettia. Tällä kertaa esitellään Suvikallion saunan lauteiden lyhyt historia. Aiemmin käsiteltiin laudemallit, laudemateriaalit, lauteiden mitoitusohjeet sekä lauteiden suunnittelu, hankinta ja rakentamisen perusteet .

Suvikallion saunan lauteet

Omassa saunassani lauteiden suunnittelusta tuli hyvin pitkällinen prosessi. Lauteita lähdettiin miettimään jo ensimmäisestä mökkipiirustuksen luonnoksesta lähtien, mutta kesti lähes vuoden ennen kuin ratkaisu kiteytyi! Toisaalta, alla olevaa luonnosta ja lopullista mallia verrattaessa erot ovat pieniä, mutta aika merkittäviä.

Ensimmäinen viimeistellympi saunaluonnos
Ensimmäinen viimeistellympi saunaluonnos sisälsi myös lauteet. Tästä kesti melkein vuoden ennenkuin lauteet oli suunniteltu (ja toteutettu) loppuun

Oman saunani suurin haaste oli rajallinen tila. Löylyhuoneen koko jäi aikalailla minimaaliseksi, lisäksi piti varata tilaa peseytymiselle ja kiukaalle turvaetäisyyksineen. Yllä olevassa piirroksessa huone oli vielä 40 cm pidempi. Laudesuunnitelmaa ei myöskään voinut viimeistellä ennen kuin sisäkatto oli rakennettu ja lauteiden korkeus sitä kautta selvillä sekä ikkunan paikka valittu. Ikkunan kanssa arpominen kesti myös pitkään, sillä aukkoja ei tehty vielä veistovaiheessa, mikä oli loppujen lopuksi hyvä, mutta hermoja koetteleva valinta.

laudeluonnos_r_7730
Toisen saunanomistajan luonnoksia lauteista

Päätöksiä, päätöksiä

Jossakin vaiheessa päätin tehdä lauteet haavasta.

Syynä oli ensisijassa tuttu ja turvallinen materiaali sekä riittävän vaalea sävy. Haapaa hankin kahdesta paikasta, HaServin virolaista 140 ja 160 mm leveää laudelautaa (n. 40 m) sekä paikallisen Markku Roimolan sahan perinteistä 95 mm leveää haapalautaa (n. 70 m). Kapoisempaa lautaa käytettiin sekä jalkoihin ja muihin tukirakenteisiin.

L-malli valikoitui ensisijaisesti siksi, että ”kolon” avulla saatiin peseytymistilaa lattialle lisää. Samalla L:n lyhyt kärki ojentuu lähelle kiuasta, joten löylyn heitosta ei tule likinäköisellekään saunojalle liian vaikeaa.

Kulmalauteen rakenne.
Kulmalauteiden eli L-lauteiden yksinkertainen rakennemalli. Ei sovi hyvin hirsirakennuksiin. Kuvalähde: Tommila (toim.) Rakennan saunan. 1986. Julkaistu luvalla.

Koska suunnittelun lisäksi kontolleni jäi myös osittainen vastuu lauteiden rakentamisesta, päädyin tekemään lauteista prosessin loppuvaiheessa pienoismallin. Tämän karkean prototyypin uskoin selventävän halutun ratkaisun rakennettavuutta. Näin myös kävi.

L-lauteiden pienoismalli
Jäätelö- ja bambutikuista kuumaliimalla askarreltu L-lauteiden pienoismalli

Jäätelötikut on tehty myös mitä todennäköisimmin haavasta, joten hyvällä mielikuvituksella saattoi kuvitella, miltä lauteet saattaisivat valmiina näyttää. Olennaisempaa oli ymmärtää, miten kokonaisuudesta saataisiin itseseisova minimaalisella jalkamäärällä (vrt. ylläolevaan seinäkiinnitteiseen L-laudemalliin). Lopulta lauteet toteutettiin kahdeksalla jalalla.

Lauteisiin suunniteltiin lauteiden alle työnnettävä jakkara 50-luvun oppaiden tyyliin, jonka ansiosta lattiatilan määrää ja askelmien leveyttä voi säätää. Toivon tästä olevan iloa pesutilan laajentamisen kannalta.

Lauteiden pienoismalli ylhäältä
Lauteiden pienoismalli ylhäältä

Lauteiden rakentaminen

Tein lauteet yhteistyönä puusepän kanssa. Hän muun muassa teki haavasta liimapuu pystytolppia varten pajallaan ennakkoon. Hänen kanssaan kävimme paikan päällä läpi kaikki etukäteissuunnitelmista lipsahtaneet suunnittelukysymykset, kuten poikittaiset lisätuet.

Omat lauteeni tein yhdessä puusepän kanssa paikan päällä
Omat lauteeni tein yhdessä puusepän kanssa paikan päällä. Kuvassa näkyy ainoa seinäkiinnitys, joka on toteuttu liukuraudan avulla.

Saunan lauteisiin ja askeljakkaraan asensin säätöjalat. Säätöjalka, tai kalustejalka, koostuu lyöntimutterista (myös nimellä kierreholkki), joka upotetaan puuhun ja tähän kiinnittyvästä 10 mm kierretapista. Sen päässä on vielä muovi- tai kumitassu. Säätöjalat olivat kallistetun lattian tapauksessa välttämättömät, mutta muutoinkin hyvin suositeltavat sillä ne vähentävät jalkojen kosteuskuormitusta, kun puu on selvästi irti lattiasta.

Lauteen säätöjalka
80 mm pitkä ja 10 mm paksu säätötassu. Päässä pallonivelöity muovijalka

Kosteusongelmia pyrittiin estämään myös otsalaudan ja tukiriman kiinnityksessä. Sinne tehtiin pienillä, 6mm kiiloilla rako, jotta lauteilta mahdollisesti valuva vesi ei jää riman päälle, lautojen väliin, vaan valuu alemmas. Esimerkiksi SunSaunan valmislauteissa laudelaudat kiinnittyvät otsalautaan suoraan lautaan jyrsityillä olkatapeilla, jolloin ongelmakohtaa ei lainkaan synny.

rako
Otsalauta irroitetaan kantavasta rakenteesta kiilalla, eli puisella lapulla, joka on tässä tapauksessa ensin nidottu kiinni tukilautaan

Hirsisaunassa katto tulee laskeutumaan tulevaisuudessa alemmas, joten jätin kaikkiin jalkoihin 50 mm lyhennysvaraa. Asiaa voi korjata myös säätöjaloilla, mutta odotettua 100 mm eroa ei niillä voi kompensoida, sillä jalkojen kierre on n. 70 mm pitkä ja siitä pari kymmentä millä on pakko ottaa sisään jo aluksi. Jos huomioidaan vielä lattian kaltevuus, ei säätövaraa jääkään kuin pari senttiä.

Laudepiirrustus
Viimeinen lauteiden rakennepiirros

Lopputuloksen syntyneiden lauteiden leveys on 2350 mm, istuinsyvyys 550 mm, L-mutkan istuinleveys 650 mm. Istuintason korkeus 1350 mm, jalkatason korkeus 930 mm, suojakaiteen korkeus 1800 mm, jakkaran askelkorkeudet 320 ja 620 mm. Jalkatason syvyys vaihtelee, mutta on vähimmällään ainoastaan 250 mm, tila jossa aikuinen ei mahdu enää kävelemään. Katon korkeus on n. 2500 mm ja jalkataso on niukasti parikymmentä milliä kiukaan kivitason yläpuolella.

Laude näkyy alla olevassa kuvassa ennen käyttöönottoa. Laudetta ei ole toistaiseksi pintakäsitelty mitenkään, lähitulevaisuudessa kokeillaan parafiiniöljyä alimman tason lauteiden käsittelyyn.

Suvikallion valmis L-laude jakkaroineen
Suvikallion valmis L-laude jakkaroineen

Laudetta suunniltetiin pitkään ja huolella. Siitä tuli myös jonkin verran odotuksia kalliimpi sekä työn että materiaalien suhteen. Työtunteja rakentamiseen meni yhteensä 40-50, suunnitteluun ja arpomiseen hieman vähemmän...

Työ kuitenkin kiittää tekijäänsä. Lauteet tuntuvat toisaalta sopivan tilaa juuri niin hyvin kuin sopii toivoa ja lauteilla on itseasiassa enemmän istumapaikkoja, kuin alunperin ajattelin mahdolliseksi. Reilu turvaväli kiukaaseen mahdollistaa myöhemmin kiukaan vaihdon (toivottavasti) ilman lisäsuojauksia.

Lue myös

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop