Skip to content

Oman saunan kokemuksellinen suunnittelu

Omaan käyttöön suunnittelu ja rakennuttaminen on iso uhka ja mahdollisuus. Kuten räätälihommissa yleensä, taitteellisen johtajan näkemykset – tai niiden puute – voivat johtaa monella tapaa ainutlaatuisiin lopputuloksiin. Matalariskisiä vaihtoehtoja on kaksi. Hankkia avuksi ammattisuunnittelija tai mukauttaa omat toiveet sellaiseen suuntaan, joka on toteutettavissa muokkaamalla valmisrakennusmalleja.

Edullisempi vaihtoehto omatoimisuunnittelijalle on löytää lähtökohdaksi joku huoneratkaisultaan ja pinta-alaltaan omia toiveita vastaava malli joltakin mökki- tai saunavalmistajalta. Valmistajat ovat usein valmiita myös toteuttamaan asiakkaiden toiveiden mukaisia muutoksia perusmalleihinsa. Itse suunnitteleminen ei tarkoita sitä, että työlle on löydettävä erikoinen toteutus.

Tilat, budjetti, aikataulukin, asettavat saunatoiveille tiettyjä suunnittelurajoitteita. Rajoitteet ovat erittäin toivottuja. Ilman niitä on toivotonta päästä lopputulokseen. Mietitään rajoituksista tärkeimpiä eli vaatimuksia saunakokemukselle.

Mitä saunakokemukselta haluat? Aseta kokemustavoitteet

Jos haluat hyvää tai parempaa saunaa, niin mitä itse asiassa kaipaat? Elämyksien ja kokemuksien suunnittelu ei ole rakettitiedettä, mutta siinä tarvitaan selvää näkemystä siitä, mihin pyritään. Saunan tapauksessa, millaista saunakokemusta kaipaat?

Saunalautta. Kuva: Freeman / Morguefile
Saunalautta. Kuva: Freeman / Morguefile

Itse haen omalta saunaltani rauhoittavaa etäisyyttä hälinästä ja toiminnoista. Löylyjen suhteen haluan rentoutua rauhassa, tasaisesti koko ruumista hellivässä lämpötilassa, jossa hiki irtoaa rauhallisesti. Haluan saunaani kohtuullisesti tilantunnetta, mutta en odota saunottavani suuria seurueita, kunhan pieni perhe tai pari kaveria mahtuu lauteille.

Peseytyminen saunassa ei ole minulle kovinkaan tärkeää. Saunan lämmittäminen voi viedä hetken aikaani, mutta minulla ei tämän hetkisessä elämässäni ole kiinnostusta investoida vapaa-aikaani lämmitysrutiineihin määräänsä enempää. Haen siis vaivatonta luksusta.

Miten sen voi tietää minkälaisen saunan haluaa?

On sanottu, että Suomessa on 5 miljoonaa sauna-asiantuntijaa. Jossain määrin allekirjoitan tämän näkemyksen Toisaalta, Suomessa ponnisteltiin 50-70-luvuilla ankarasti tieteellisen tarkan oikeiden suomalaisten löylyjen puolesta. Saatiin aikaiseksi insinööritieteellisesti varsin hyviä määritelmiä, jossa saunan sisälämpötila ja absoluuttinen kosteus määriteltiin arvoihin 70-100°C ja 40-70g/kg.

Aiempina vuosikymmeninä saunasivistyneistö oli saarnannut selvästi kuivemman ja kuumemman suomalaisen saunan puolesta. Uusiin suosituksiin oli vissit perusteet eikä niitä ole sittemmin päivitetty. Sanoisin, että viiden miljoonan sauna-asiantuntijan mielipide omalla tavallaan voitti.

Kokemusperäinen tieto on numeroita vahvempaa, kun asetetaan kokemustavoitteita. Kokemuksen vankkumattomuuteen on kuitenkin suhtauduttava sopivalla kriittisyydellä. Tämän blogin teemana on paremman saunakokemuksen tavoittelu. Mikäli rakas lukijani jaat tämän tavoitteen, niin osaatko sanoa mikä tekisi saunakokemuksestasi paremman? Pitäisikö sen mahdollistaa jokin aiemmin luettelemistani, suomalaisille varsin tyypillisistä saunan ominaisuuksista? Oletko saunan suhteen kokeillut selkeästi erilaisia vaihtoehtoja, niin että sinulla on käsitys millaisten kokemusten välillä valintasi tapahtuu?

Kokemustavoitteet edellä

Elämyksellinen saunan suunnittelu poikkeaa muista suunnittelutavoista siinä, että kokemustavoitteet ja niiden asettamat suunnitteluvaatimukset, tai rajoitteet, tulevat mukaan heti alussa. Niiden painoarvoa ei voi vähätellä. Seuraavaksi voidaan palata muiden vaatimusten pariin ja arvioida onko odotettavissa ristiriitaa kokemustavoitteiden, tilan tai budjetin välillä.

Itselläni sekä tila- että budjettirajoitteet oli otettava annettuna. Rakennustyylin suhteen oli myös vahvoja toiveita. Tilan määritteli tontti, tyylin päärakennus ja budjetin pankkisuhteet. Jossakin muussa projektissa rajoitteet voivat olla erilaisia tai niitä on vähemmän. Esimerkiksi täysin rakentamaton tontti tarjoaa aika erilaisen haasteen kuin seitsemän pienrakennuksen täyttämä Tuusulan järvenranta.

Kokemustavoitteiden lisäksi minulla oli saunaan liittyviä suhteellisin tarkkoja toiminnallisia vaatimuksia. Näitä tuli mainittua jo aiemmin, mutta todettakoon vielä, että en halunnut erillistä pesuhuonetta, laudetilaa voin neljälle yhtäaikaiselle saunojalle ja monikäyttöisen pukeutumistilan. Tontin kokonaistilanteen huomioon ottaen päätin myös, että saunaan ei tule juoksevaa vettä, suihkua tai omaa vessaa. Näille löytyisi tilaa päärakennuksesta parinkymmenen metrin päästä. Suunnitelmiin kuului myöskin vain yksi kerros.

Ajatuksista paperille

Itse lähdin seuraavaksi purkamaan saunaan liittyviä tavoitteita paperille. Minulle luonteva tapa oli tehdä mittakaavaan piirrettyä pohjapiirrustusluonnoksia, kuten sivun yläreunan kuvassa. Näiden avulla pystyin hahmottamaan mahdollisia tilaratkaisuja – huoneiden lukumäärää, terassin kokoa ja näiden mittasuhteita – tilaan tulisi.

Tässä vaiheessa minulla ei ollut juuri minkäänlaista näkemystä siitä, millaiset ratkaisut annettujen rajoitteiden puitteissa voisivat edesauttaa asettamieni kokemustavoitteiden täyttymistä.

Tässä vaiheessa minulla ei ollut juuri minkäänlaista näkemystä siitä, millaiset ratkaisut annettujen rajoitteiden puitteissa voisivat edesauttaa asettamieni kokemustavoitteiden täyttymistä. Pohjapiirrustusten kanssa taiteilu ei tässä suoranaisesti auttanut. Sain kuitenkin aikaan alla olevan, noin viisi kertaa muunnellun, piirustuksen jonka avulla pystyin jatkamaan selvitystä hirsirakentamisen mahdollisuuksista.

Ensimmäinen viimeistellympi saunaluonnos
Ensimmäinen viimeistellympi saunaluonnos

Tiesin, että seuraavaksi minun täytyy selvittää millaisilla ratkaisuilla haluamani kaltainen sauna voi rakentua. Hylkäsin vaihtoehdon hankkia ammattiapua tai hyväksyä suoraviivaisesti jokin valmisratkaisu. Jälkimmäisen vaihtoehdon hyllytin koska en luottanut valmisratkaisuihin. Tutkijataustani vuoksi minulle luonnollinen seuraava vaihe oli lähteä selvittämään perusteellisesti mistä hyvissä löylyissä oli kysymys.

Tästä työstä lisää seuraavassa artikkelissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tietoja kohteesta Lassi A Liikkanen

Saunologi ja saunan suunnittelun tutkimusmatkalainen. Johtava nykyaikainen suomalaisen saunan asiantuntija ja Suomen Saunaseuran Löylyn henki -palkittu 2021. Työkseni suunnittelen parempia digitaalisia palveluita. Minulla on pitkä historia tieteellisestä tutkimuksesta ja opetan satunnaisesti Aalto-yliopistossa.

0
    0
    Ostoskori - Cart
    Kori on tyhjä - Cart is emptyPalaa kauppaan - Return to Shop